Pravý pařížský dort s krájecí polevou

meya.z Kuchařka: meya.z

Soutěžní recept. Přidejte fotku a vyhrajte.

kulatá forma průměr 22 cm Dorty 40 názorů

Suroviny

TĚSTO:
Den předem, nebo v den D ráno - suroviny a korpus, průměr 22cm:
3 vejce
3 lžíce moučkového cukru
2 lžíce slunečnicového oleje
špetka soli do sněhu
1 lžíce tmavého holandského kakaa
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
PAŘÍŽSKÝ KRÉM:
Den předem - suroviny a postup na pařížský krém:
2 šlehačky 40% tuku
1 šlehačka 30% tuku
300 g čokolády na vaření Orion
KRÁJECÍ POLEVA:
200 g čokolády na vaření
6 lžic vody
cca 1 polévkovou lžíci másla
3 lžíce šlehačky 30%-ní
Recept si zatím oblíbilo 31 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. TĚSTO NA KORPUS: Nejprve vyšleháme bílky se špetkou soli do pevna.

  2. Pak přidáme 2 lžíce cukru, přešleháme. Pak po jednom přidáváme žloutky a ještě lžíci cukru.

  3. Nakonec přišleháme dvě lžíce oleje.

  4. Na závěr vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka zamícháme směs kakaa, mouky a prášku do pečiva.

  5. Hotové těsto nalejeme do vymazané a vysypané zavírací formy o průměru 22cm a dáme péct na cca 20 minut na horkovzduch do vyhřáté trouby na 180°C. Korpus necháme vychladnout než ho budeme plnit. (Péct můžeme i ve formě, do které na dno přivřeme pečící papír a jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedneme nožem a oddělíme od formy).

  6. PAŘÍŽSKÝ KRÉM POSTUP: Do hrnce nalijeme šlehačky, do nich nalámeme čokoládu. Ohříváme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme cca 1 minutu za stálého míchání.

  7. Vychladlé dáme pořádně vychladit do lednice, do druhého dne.

  8. Než jdeme dort plnit (na druhý den), vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší stupeň hned po vyndání z lednice, musí být dobře vychlazený. Krém je vyšlehaný, jak drží hezky tvar, bude to opravdu hutný krém.

  9. KRÁJECÍ POLEVA POSTUP: 200g čokolády na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni.

  10. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme.

  11. Na závěr přidáme kousek másla, cca 1 polévkovou lžíci. Jakmile je rozpuštěno, přidáme ještě 3 lžíce šlehačky 30%-ní. Zamícháme a jakmile je poleva hladká vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout.

  12. Dort poléváme, když je čokoláda trochu ochladlá (byla celkem hustá), ale dobře se mi po dortě i bocích roztekla, nemusela jsem ani ničím roztírat.

  13. Vychladlý korpus jsem si dala na větší kousek pečícího papíru (kvůli poléváni polevou).

  14. Na korpus jsem rozetřela pařížský krém a dala cca na 1 hodinu vychladit do lednice. Mezitím jsem si připravila polevu, kterou jsem pak dort polila a dala znovu vychladit do lednice.

  15. Ze zbytku smetany ke šlehání jsem si připravila šlehačku, do které jsem přidala ztužovač šlehačky, trochu cukru moučka a tím jsem dort zdobila.

Poznámka

Tento recept mi poslala kamarádka. Ta se inspirovala na:

http://www.urybicky.cz/2010/05/pravy-parizsky-dort-podle-zdenky-s-krajeci-polevou/

Dort jsem pekla pro přítele kamarádky a ta chtěla tvar srdíčko, proto přikládám fotky dortu ve tvaru srdce (musela jsem si upravit množství ingrediencí o 1/3 nahoru). Tady jsem ale uvedla množství surovin dle původního receptu t.j. do kulaté formy o průměru 22 cm.

Pozor korpus je strašně křehký a nadýchaný.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 49 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pravý pařížský dort s krájecí polevou

  • head chef head chef

    Dnes jsem dělala pařížský podle tohoto receptu již po několikáté manželi k narozeninám. Je to jeho nejoblíbenější a pokaždé se zatím povedl. Díky :-K

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Právě dodělávám dort kubánský - vnoučkovi k narozeninám.

    Odpovědět

  • Dasa Dasa(neregistrovaná)

    slehacka se da sehnat v jakemkoli supermarketu...recept na 1s hvezdickou,povedl se je to BOMBA :-),doporucuji vsem :-))

    Odpovědět

  • KamčaCh KamčaCh(neregistrovaný)

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli do té šlehačky dáváte někdo stužovač nebo něco? :))

    Odpovědět

  • Peťka Peťka(neregistrovaná)

    No i já se přidávám dneska a jdu na dort. Moc se těšíme a doufám , že se povede i nám doma. :-)

    Odpovědět

  • Iness Iness

    bronka: Já bych to pekla na 175 st. ;-)

    Odpovědět

  • bronka bronka(neregistrovaná)

    Neví někdo, na kolik to mám péct v obyčejné el.troubě? děkuji

    Odpovědět

  • Vendy Vendy(neregistrovaný)

    Pařížák miluju a nejen já ale i dětičky. Určitě receptík vyzkouším...
    :-))

    Odpovědět

  • Lucie N. Lucie N.(neregistrovaný)

    Je sice docela nákladný, ale vynikající... znám ten původní ze stránky http://www.toprecepty.cz/recept/15468-pravy-parizsky-dort-s-krajeci-polevou/ a skutečně je maximální...

    Odpovědět

  • meya.z meya.z(autorka receptu)

    V poznámce, mám uvedeno, že jsem si množství upravila o 1/3 nahoru :-)))

    Odpovědět

  • zuzka zuzka(neregistrovaná)

    Tak jsem právě dort dodělala a je opravdu výborný, těsto jsem ale musela péct dvakrát protože bylo hodně nízké i když jsem ho šlehala dost dlouho, mělo max. 3 cm. Takže doporučují ho dělat z dvojité dávky. Jinak moc dobrý ;-)

    Odpovědět

  • sencory sencory(neregistrovaný)

    ahoj, jsme v půlce výroby. Dcera má dnes 6 let, takže za pár hodin vám dáme vědět jak to dopadlo, ale už ted se těm ostatním sbíhají sliny
    :-p

    Odpovědět

  • já (neregistrovaný)

    mňamka!!!:-p

    Odpovědět

  • Jitushka Jitushka(neregistrovaná)

    Perfektní, jako z cukrárny...jíme ho s přítelem k snídani, po obědě, pořád... :o) :yes:;-)

    Odpovědět

  • meya.z meya.z(autorka receptu)

    DĚKUJI:-8

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: pařížský dort pařížský dort recept pařížský dort jednoduchý recept pařížský krém do dortu recept pařížský dort recept na pařížský dort pařižský krém na dort korpus na pařížský dort paříšský dort dort pařížský recept na pařížský dort video pařížský dort video poleva na pařížský dort paříský dort poleva z čokolády krájecí pravy parížsky krém krájecí čokoládová poleva krájecí čokoláda poleva na dort recepty pařížský dort

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít