Chalva je možná nejstarší cukrovinkou. Poradíme, jak si ji doma připravit
Chalva (halva) je nejstarší středomořskou sladkou cukrovinkou. Připravuje se podle tradičních receptů mnoha zemí na Blízkém východě. Má drobivou nebo lístkující texturu a sladkou chuť, podobající se karamelu.
Chalva se nejčastěji vyrábí z pražených i nepražených sezamových semínek, která se rozemelou a poté se smíchají s medem, cukrem nebo rostlinným sirupem. Vyrobit ji však můžeme i ze semínek slunečnice a různých druhů ořechů a luštěnin.
Jak připravit tahini pastu
Potřebujeme světlá sezamová semínka:
- Sezamová semínka opražíme na pánvi - pozor, ať se nespálí!
- Vložíme je do sekáčku nebo do mixéru a umixujeme jemnou pastu.
- Tahini pastu můžeme koupit hotovou v obchodě nebo na internetu.
Jak vyrobit chalvu - halvu
- Na pánvi rozehřejeme cukr, dokud nedostane medovou barvu.
- Místo karamelu můžeme použít med - smícháme ho s tahini pastou.
- Přisypeme ingredience podle chuti - pistácie, mandle, kandované ovoce.
- Chalvu navrstvíme do formiček a vložíme na několik hodin do lednice.
Milovníci karamelové chuti uvítají i chalvu s karamelem, s jehož přípravou vám může pomoci naše video:
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 11 hodinami
Banana split
Přidáno před 11 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Květákové muffiny se salátem
Přidáno 27. 4. 2024 18:01
Přečtěte si Zobrazit více
Mini krtkovy dortíky: Drobná verze oblíbeného dezertu s jemným smetanovým krémem a banánem se rozplývá na jazyku
Zázrak ze sezamových semínek: Z tahini pasty vytvoříte dokonalý dresink a hodí se i do dezertů
Cheesecake - luxusní dezert pro příjemný chuťový a estetický zážitek. Jak udělat pečený i nepečený
Komentáře