Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Rychlé jogurtové makovky jsou skvělé třeba na snídani
Zdroj: Iva Trhoňová

Chcete upéct dobré lehce sladké pečivo s malou námahou a bez větších pekařských zkušeností? Tyhle makovky budou to pravé! Už je nemusíte kupovat v obchodě, kde stejně nevíte přesně, co je uvnitř. Lepší a levnější si připravíte doma. Vymyslela jsem recept, který je snadný na přípravu a nenáročný na ingredience. Zkusíte to?

Když pekařka promluví...

Občas dostávám dotaz na poměrně rychle a s malou námahou připravené kynuté pečivo. Jestli to vůbec půjde? Ano, je to snadné. Tyto mírně sladké makovky bývají většinou tvarované jako rohlíčky, vonící máslem a sypané celým mákem. Těsto na rychlé makovky je zaděláno jogurtem a samo pečivo formované co nejjednodušeji, nejrychleji, nejúsporněji. Upečené makové bulečky s lehounce voňavou střídou lákají k ochutnání děti i dospělé a chutnají promazané máslem nebo jen tak, suché.

Co budete potřebovat? 130 g vlažné vody, 100 g bílého jogurtu, 60 g cukru, 2 vanilkové cukry (40 g), 3 lžíce oleje, 60 g změklého másla, půl vejce (zbytek zůstane na potření makovek před pečením), půl rovné lžičky soli, 500-530 g hladké mouky, 15-18 g čerstvého droždí

Jak budete postupovat? Do vlažné vody vsypeme vanilkový cukr, přidáme droždí, dobře rozmícháme a necháme 15- 20 minut stát. Ke zpěněnému droždí přidáme zbytek surovin (mouky nejdříve jen 500 g) a uhněteme těsto. Je-li třeba, během hnětení dosypeme zbytek mouky – její množství závisí na hustotě jogurtu a velikosti použitého vejce. Uhnětené těsto necháme 30 minut odpočinout, pak ho propracujeme, rozdělíme na 12-14 malých kousků a z každého uděláme malou bulku, kterou uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Včas zapneme předehřívat troubu a asi po 20-30 minutách kynutí připravené makovky, které téměř zdvojnásobily objem, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce, posypeme celým mákem a upečeme (200 °C / cca 17-20 minut).

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více