Makovky

Merylas Kuchařka: Merylas

10 - 14 ks Moučníky , Kynuté 0 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
špetka soli
70 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
100 g vařených studených brambor
70 g másla nebo jiného tuku
1 žloutek
230 - 240 ml mléka - dle potřeby
21 g čerstvého droždí
1 vejce na potření povrchu
celý mák na posypání povrchu
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Používám domácí pekárnu, kde jako první dáme vlažné mléko, rozpuštěný ale vlahý tuk, žloutek, jemně nastrouhané vařené brambory, prosátou hladkou mouku smíchanou se solí, cukr a vanilkový cukr, nahoru přidáme rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto.

  2. Vykynuté těsto vyjmeme na mírně podsypaný vál, rozdělíme na deset nebo více dílů z kterých uděláme malé bochánky. Ty pak rozválíme na válečky a formujeme je do různých tvarů. Naskládáme na plech s teflonovou fólií nebo s papírem na pečení. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme celým mákem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při cca 190 -195°C asi 20 - 25 minut, záleží jak velké makovky máme.

Poznámka

Jak na kynuté těsto: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Z tohoto množství jsem udělala deset větších kousků, ale kdo chce, udělá více menších. Ty větší se dají upéct najednou na plechu o velikosti 46 x 36 cm.

K vajíčku na potírání povrchu můžeme přidat lžíci mléka.

Moc ráda do kynutých těst používám vařené brambory, pečivo je vláčnější a déle vydrží.

Zdroj receptu: Chvilka v kuchyni, recept je poupravený.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 185 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Makovky

K receptu nejsou žádné komentáře.

TIP dne na email

Tématické fráze: makovky - tvary jak upéct makovka

Zapomněl/a jsem heslo