

Knedlo vepřo do ruky (Momofuku Pork buns)
Suroviny 5-6 porcí
- Maso:
- 2 kg vepřového bůčku (tučnější)
- 5 polévkových lžic cukru krystal
- 5 polévkových lžic soli
- Na bochánky:
- 340 g hladké mouky
- 200 ml vlažné vody
- 2 lžičky instantního droždí
- 3 polévkové lžíce cukru
- 1,5 polévkových lžic sušeného mléka (může být plnotučné)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2,5 polévkových lžic vepřového sádla
- olej na potírání (neutrální)
- Omáčka Hoisin (viz poznámka)
- Rychlé nakládané okurky:
- salátová okurka
- cukr
- sůl (1:1 - já osobně mám raději když jsou sladší, takže soli dávám o něco méně, než cukru)
- jarní cibulka na posypání
- (omáčku Hoisin lze sehnat v Sappě nebo vybavenější obchod s čínskými potravinami)
Postup přípravy receptu
Maso:Bůček zbavíme kůže, pokud máme větší kus, rozdělíme na špalíky. Ze všech stran na něj naplácáme směs cukru a soli. Necháme 6-24hod. marinovat na pekáčku pod fólií.
Poté slijeme vodu, a dáme péct na 1hodinu na 230°C - nekecám.
Po hodině ztlumíme teplotu na 130°C a dalších 70 minut dopékáme.
Maso pustí v úvodní fázi hodně tuku a cukr zkaramelizuje. Je třeba teplotu a dobu pečení dodržet, aby maso bylo krásně křehké. Jsou to nervy, protože každá trouba peče jinak. doporučuji průběžně kontrolovat, aby se to úplně nespálilo. Já mám plynovou troubu a někdy musím teplotu malinko snížit.
Bochánky:Všechny sypké ingredience smícháme, pak přidáme vodu a poctivě hněteme a hněteme, dokud nezískáme krásně vláčný bochánek těsta. Vložíme do olejem vytřené mísy a asi hodinu necháme kynout.
Potom těsto znovu zpracujeme, vyboucháme vzduch a vyválíme hada, ze kterého ukrajujeme asi 25g kousky.
Z každého kousku ušouláme kuličku. Každou kuličku pak vyválíme na tenkou placku (oválek)), ppotřeme olejem a přeložíme napůl.
Skládáme na pečící papír vystřižený ve velikosti pařáku na knedlíky. Mně se jich na jednu várku vejde 6-7.
Poté vaříme v páře (nejlepší je na pánvi s pokličkou, z kastrolu se to blbě vyndavá) asi 10 minut. Bochánky se krásně nafouknou. Pokud je nebudete konzumovat okamžitě, splasknou, ale nevadí, protože při ohřívání se znovu nafouknou. Lze ohřívat i v mikrovlnce, ale určitě pod fólií.
Rychlokvašky: Okurky pokrájené na plátky zasypeme směsí soli a cukru a necháme asi hodinu v chladničce. Pustí vodu.
Bůček je dobré nechat vychladit, protože se pak lépe krájí, ale není to nutné.
Do bochánku nakapeme omáčku (já jsem použila i jinou asijskou omáčku a taky je to OK, tedy NÉÉ sojovou omáčku, třeba sladkokyselou chilli, nebo Padthai sauce), a vložíme plátek (5-10 mm silný) masa. Naklademe na talíř, posypeme okurkama a posekanou jarní cibulkou.
Poznámka od kuchařky
http://www.cuketka.czPřináším vám slavný recept Davida Changa z michelinských restaurací "MOMOFUKU" v New Yorku. U nás je možné tuto ňamku dostat v Praze v Holešovicích v Bistru 8, ale pokud jste vášníví kuchaři, neměl by pro vás být problém si to připravit doma. Finančně to není příliš nákladné, ale časově ano. Jinak se můžete podrobně podívat na www.cuketka.cz, kde je recept o něco podrobnější.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Knedlo vepřo do ruky (Momofuku Pork buns)
-
Jani, hned bych papal ..., p
-
Lapardon ... jsem se upsala
-
Cuketka ma super stranky, rada je navstevuji..
-
ddd:písla jsem autorce, opraví si to, určitě se jen upísla
, nesouhlasilo by pk ani droždí. Jinak taky se mi recept líbí
-
Jana Remkova: Proboha, víte kolik je 340 DKG
Tak se podívejte na recept na bochánky
-
Moc hezky rozepsaný recept
-
Velice zajímavý recept
-
moc se mi recept líbí..