

"Sachr" dort
Suroviny
- 100 g hořké čokolády (dala jsem 90%)
- 50 g mléčné čokolády
- 240 g polohrubé mouky
- 300 g cukru písek
- 6 vajec
- 100 g másla
- Na promazání meruňková marmeláda
- na povrch čokoládová poleva
Postup přípravy receptu
Ve vodní lázni rozpustíme nalámané čokolády.
Z bílků ušleháme sníh, změklé máslo utřeme s cukrem do pěny.
Do másla s cukrem pak vmícháváme postupně žloutky a po částech čokoládu a mouku. Ke konci do hmoty opatrně vmícháme i sníh.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané rozpínací dortové formy a upečeme v předehřáté troubě (180°C/asi 40-45min - upečení kontrolujeme vpíchnutím špejle).
Vychladlý korpus dvakrát prořízneme a promažeme jemnou meruňkovou marmeládou.
Povrch i boky potřeme čokoládovou polevou a než zatuhne, můžeme posypat čokoládovým zdobením.
Poznámka od kuchařky
Je to taková variace na Sacher (z vytrženého ústřižku z nějakého časopisu), jehož pravý recept jen tak někdo nezná, je tajný. Recept mám z ústřižku z nějakého časopisu (prý recept od Dády Patrasové), kde byl i rozpis na polevu (já dala koupenou):
300 g polomléčné čokolády + 250 ml smetany ke šlehání.
Komu se zdá, že by mohl být dort příliš sladký, sníží dávku cukru o 50 g - ale jak píšu v komentáři, nám chutnal a moc....
Ze zdejších čokoreceptů je tomuhle asi nejvíc podobný zizalin:
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu "Sachr" dort
-
PECINKA: Tuhle dávám já! Nepraská ,nekřupe ,dá se mrazit a potom jenom ohřeješ trošku v mikrovlnce a použiješ. Je velmi vydatná ,z jedné dávky uděláš tři a nebo 4 dortíky.
Čokoládu nalámu - nestrouhám ji a pomalu na sporáku na nejmenším hořáku za stáleho mícháni rozpouštím v té smetaně .
http://www.toprecepty.cz/recept/20161-hebka-husta-cokoladova-poleva/ -
JA JSEM SLEDOVALA KLUCI V AKCI A TAM BYLA UPLNE JINA POLEVA KTERA NEPRASKA A A NI NAKRUPE CHCI VYZKOUSET POKUD NAJDU NA TUHLE POLEVU RECEPTIK A VYZKOUSIM I TENTO DORTIK PISNU JAK DOPADL.
-
Dostala jsem čokoládu v akci ,tak jsem hýřila a samozřejmě zase vyhrál tvuj Sacher dort. Dej ty uvozovky pryč,pokaždé ten recept hledám jako jehlu v kupě sena! Ten vyhledávač je móc "citlivý" na uvozovky !
Včera jsem pekla a dodnešku jsem vydržela ať trošku ustojí -
Syneček si poručil minulý týden Sacher k narozkám, vybrala jsem Tvůj, dostal ho a taky si ho skoro celý spořádal
moc chutnal
přidávám bod a foto
-
pěkné foto
-
Kiki:Je,ale kdo to má furt péct !
-
sachr je nejlepšíí...!!
-
Veronika.Hrozna:
to mám opravdu radost! U nás, v naší rodině, taky chutná
-
Znovu s úspěchem upečen a sežrán ! O tomhle dortu se teda opravdu nedá říct ,kolik vydrží v lednici ! Slétnou se na to, jak moly na krupici!
-
Ano je toho víc,ale nejčastěji je to tím ,že se neušlehá dobře ten základ máslo cukr a potom neopatrné a rychlé zašlehávání sněhu. To je potřeba dělat ručně vařečkou a ne zašlehat mixérem. Tento dort je na to citlivý,ten sníh to potom dostatečně nenakypří, rozbije se ! Mouku přidávám po lžících a mezi tím sníh, a opatrně a pomalu jen převracím vařečkou!
-
terez:Napadá mě, jestli jste "neumlátila" sníh a nebo nepekla moc prudce.Trouba musí být vyhřátá, žloutky s cukrem poctivě ušlehané, je toho víc, co se dá pokazit.
-
terez: moznosti je hned nekolik - spatne (malo) vyslehany snih, otevreni trouby behem prvnich minut peceni, spatne (neopatrne, rychle, prudce) vmichany snih do testa, malo vyslehane zloutky
-
Ahoj, muzu se zeptat? dnes jsem dělala sachr dort dle nějakého receptu, kde se dává 8 vajíček, hladká mouka, cukt, atd... ale nevyběhl mi, je strašně nizoučký.Nevíte prosím, čím to může být? děkuju
-
xsarysek:Já mám 22 cm formu,pekla jsem ho už x krát ,on moc neroste je takový hutnější /to tou čokoládou / a nikdy nebyla forma plná dortu po upečení ! Maximálně do 2/3 .
Takže i když máš menší formu nevadí !
Jo a málem bych zapoměla i když to v receptu není tak vždycky vmíchávám mouku po lžících střídavě se sněhem ,lehčeji se to smíchá !Teda aspoň mně ! -
xsarysek: jak velká je zmiňovaná "malá forma"? Mám tu klasickou, rozepínací, 22 nebo 24 cm v průměru - do ní je dort akorát.