Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlík jedině z ubrousku: Uvařte si slavný Pálffyho knedlík podle receptu od „Sandtnerky“
Zdroj: Toprecepty, MiskaM

Vypadá trochu jako knedlík karlovarský nebo bavorský, ten Pálffyho je ale ještě dokonalejší. Vylepšují ho totiž kostičky uzeného masa. Vynikající je se šípkovou i se zelím, aspoň tak jej doporučují ve známém filmu Slavnosti sněženek. Hlavní požadavek, aby byl knedlík vařený v ubrousku, splňuje.

Knedlíkový zázrak

O Pálffyho knedlíku by se dalo říct, že je jakýmsi klenotem mezi knedlíky. Má hodně blízko ke knedlíku houskovému, který je proti němu ale možná až příliš obyčejný. Co do luxusnosti je mu víc podobný knedlík karlovarský, Pálffyho knedlík je ovšem náročnější na přípravu. I jeho hlavní ingrediencí jsou housky, ještě lepší chuti a konzistence knedlíku ale dosáhnete pomocí francouzských máslových briošek. Případně se dá použít i bílý chléb. Na rozdíl od karlovarského se do Pálffyho knedlíku dává obvykle celé vejce. Nepatří do něj sice kypřicí prášek ani droždí jako do kynutého houskového, přesto je nádherně jemný a až překvapivě nadýchaný. Jeho tajemství se neukrývá v žádné tajné ingredienci, ale ve speciálním způsobu přípravy. Knedlík se totiž nevaří normálně ve vodě, ale zabalený v ubrousku a to poměrně dlouho, až celou hodinu. Čas, který jeho přípravě věnujete, se ale určitě vyplatí. Navíc díky vaření v ubrousku máte větší jistotu, že vám knedlík ve vodě vydrží pohromadě. A ještě jedna vychytávka dělá z Pálffyho knedlíku výjimečnou delikatesu – uvařený knedlík se totiž závěrem zalije rozehřátým máslem, které mu dodává lahodnou chuť a vůni, a aby toho nebylo málo, ještě se posype na másle dozlatova osmaženou strouhankou, díky níž je i krásně křupavý. Strouhanku je možné navíc vylepšit nasekanými lístky čerstvé petrželky a trochou nastrouhané kůry z bio citronu.

Knedlík se šlechtickým původem?

Původ Pálffyho knedlíku je zahalen tajemstvím. Zřejmě se k nám dostal stejně jako karlovarský z vídeňské kuchyně, pod názvem Palffy-Knödel se totiž vyskytuje rovněž v rakouských kuchařkách, kde jej doporučují i do polévek. Zřejmě šlo o jeden z mnoha receptů proslulé vídeňské kuchyně. Stejně jak výjimečný je knedlík, tak honosné je i jeho jméno. Vděčí za něj významnému uherskému šlechtickému rodu Pálffyů, který je nám možná povědomý z názvů některých památek, hlavně v Bratislavě a ve Vídni ale i v Praze. Na mnoha místech se uvádí, že je prý knedlík pojmenován konkrétně po jednom z příslušníků tohoto rodu – po Jánu Františku Pálffym z Erdödu, který žil v letech 1829-1908. Nejvíc se proslavil jako poslední majitel Bojnického zámku, neboť původně zchátralý zámek nechal zrekonstruovat a umístil do něj svou rozsáhlou sbírku umění. To, zda stejně jako umělecká díla miloval i knedlíky, není známo. Pravděpodobnější je, že jej asi vymyslel jeho kuchař, nebo možná kuchař některého jiného hraběte z rodu Pálffyů. Protože byl ale tento rod v Evropě velice významný, recept se zřejmě nějak rozkřikl a byl spojen právě s Pálffyi. Pokud se vám při zmínce o Pálffyho knedlíku vybavil knedlík pajfálský, můžeme vás ujistit, že nejde o žádnou další zvláštnost, ale přesně o tentýž knedlík. Slovo pajfálský je pak pravděpodobně jen zkomoleninou jména Pálffy.   

Prvorepublikový od Sandtnerové

Občas se tento knedlík připravuje v podobě malých nočků, ty se pak neliší od kulatých bavorských knedlíků. Pokud bychom se nechtěli vzdalovat za hranice naší vlasti, můžeme ho připodobnit knedlíku špekovému. Ten pravý Pállfyho knedlík se ale dělá jako každý správný český knedlík v podobě šišky, jež se pak před servírováním na talíři krájí na plátky. Přesně takový recept přináší i proslulá prvorepubliková kuchařka Marie Janků-Sandtnerové. Autorka jej uvádí pod názvem Knedlík houskový „Pálffy“ a recept zní takto: Na kostičky nakrájené housky zamíchejte o rozehřáté slaniny a dejte vychladnout. Pak je polijte mlékem. V míse umíchejte máslo, sůl, žloutek a vejce, přimíchejte slaninu s navlhčenou houskou, těsto zahustěte moukou a dobře promíchejte. Vodou navlhčený ubrousek potřete máslem, těsto do něj vložte, zavažte a ve vařící vodě knedlík vařte 1 hodinu. Pak ho nití nakrájejte, polijte máslem a posypejte strouhankou. Rozpočet na knedlík pro 5 osob je podle Sandtnerové tento: 250 g housek, 50 g slaniny, 330 ml mléka, 60 g másla, 1 žloutek, 1 vejce, sůl, 120 g mouky, 20 g másla na ubrousek, 30 g másla na potření a 10 g strouhanky. Pokud byste nahlédli do rakouských kuchařek, Pajffálské knedlíky v nich často vylepšují ještě pomocí různých druhů koření (např. muškátového oříšku a majoránky).

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více