

Jemné bramborové knedlíky
Suroviny
- 1 kg oloupaných, ve slupce uvařených brambor
- 140 g dětské krupice
- 140 g Solamylu
- 2 vejce
- 1 lžička soli
Postup přípravy receptu
Brambory uvaříme den předem, protože těsto se nejlépe zpracovává z plně vychladlých brambor.
Brambory prolisujeme nebo pomeleme na masovém mlýnku, přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto.
Z těsta vytvoříme knedlíky libovolného tvaru, které dáme vařit do vroucí vody a vyndáváme, jakmile vyplavou (není třeba vařit déle).
Poznámka od kuchařky
Z těsta tvoříme koule, válečky, plníme masem, uzeninou. Výborné jsou i na sladko, plněné meruňkami nebo švestkami nebo šišky s mákem.
Pokud děláme knedlíky z nových brambor a těsto se trochu lepí, posypeme vál Solamylem.
Zdroj:Recept mám po babičce a ta ho měla od své sestry, která učila v rodinné škole vaření.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jemné bramborové knedlíky
-
Dobrý den, konečně jsem našla skvělý recept:) Jste moc šikovná - děkuji:)
-
Přesně tak je dělám,vlastně jiné jsem nedělala...
-
-
Nechci být moc rýpavá, ale pokud takto paní učila vaření, tak se nedivím, že někdo neumí vařit ani v 50ti letech. Samozřejmě, že nestačí knedlíky vařit jen po dobu než vyplavou na povrch, (pokud to nejsou malé nočky, které se ovšem dělají jinak než bramborové knedlíky) na povrch vyplavou za cca 3 až 5 minut a to jsou knedlíky ještě úplně syrové. A souhlasím s komentáři přede mnou, že i z teplých brambor jsou knedlíky úžasné. Hezký den.
-
Dělám je přesně tak aopravdu jsou moc dobré.
-
Bramborové knedlíky se nejlépe dělají z brambor B a nemusíte používat žádnej solamyl brambory mají škrobu dost a dělám je hned z nových brambor a jsou výborné.
-
Přesně takhle je dělám a opravdu jsou dobré.
-
Bahula:
-
Moje baička,jelikož pocházím z Hané,tomu na sladko říkala šulky s makem,a je to dobré
-
magda: Milá Magdo, zkuste někdy čerstvé brambory oloupat, dát je uvařit a z nich pak udělat knedlíky. Když vedle toho položíte ty klasické, z brambor vařených ve šlupce, na první pohled uvidíte rozdíl.
-
těsto výborné a dobře se s ním pracovalo.....udělala jsem kuličky i válečky... ale určitě nestačí doba než vyplavou na povrch....měla jsem je uvnitř naprosto syrové
-
Já je vařím oloupané a knedlíky jsou super.
-
taky tak delam nejlepsi recept
-
knedlíky taky tak dělám a dlouho a jsou vždy na jedničku.
-
Dělám je takhle odjakživa, tak, jak je dělala moje mamka a před ní zase její mamka (
)))))))))