Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce v Polsku: Vláčný koláč mazurek podle našeho receptu zvládne každý
Zdroj: Wikimedia Commons, Anwar2 - Own work, CC BY-SA 3.0

Velikonoční svátky jsou pro silně věřící katolíky velkým svátkem. Poláci dodržují spoustu tradic a stoly v polských rodinách se prohýbají různými pochoutkami. Některé se podobají těm našim, například sladký beránek. Ale pak jsou jiné dobroty, které stojí za to poznat blíž.

Polský „śmigus-dyngus“

Jak se můžeme dočíst na home.morele.net, během příprav na svátky se v domácnostech našich severních sousedů samozřejmě připravují velikonoční vajíčka a sváteční pokrmy. Po čtyřicetidenním půstu pak na velikonoční sobotu všichni pospíchají do kostelů, aby si nechali posvětit jídlo, které si s sebou nesou v košíku. Nejznámějším zvykem spojeným s velikonocemi, je tzv. „śmigus-dyngus“, tedy polévání vodou, které podle dávných slovanských zvyků mělo podporovat plodnost žen. To probíhá o velikonoční pondělí, kterému se v Polsku říká „líné pondělí“. Dziennik.pl vysvětluje, že stejně jako většina polských obřadů má i tento svůj původ v  dávných pohanských zvycích. V den jarního slunovratu byla zima vyhnána, aby ji nahradilo nové roční období. Mezi mnoha rituály byl i zvyk śmigusowanie. Lidé se svazekem vrbových větviček plácali se po těle a vyháněli zimu a navzájem se polévali vodou. Později k śmigusu připojil se připojil „dyngus“. Šlo o obcházení domů sousedů a přátel, kteří pro hosty připravili občerstvení a malovaná vejce. Církev původně o tyto pohanské zvyky moc nestála a chtěla je vymýtit, ale lidé příliš lpěli na svých tradicích, než aby nechali tento zvyk zmizet. Postupem času se slova śmigus a dyngus spojila v jedno śmigus-dyngus neboli velikonoční pomlázka.

Velikonoční tradice pro děti

Jak uvádí zwrot.cz, nejznámější tradicí pro děti je samozřejmě dárek od zajíčka. Zejména nejmenší děti se na dárky těší dlouho před velikonocemi. Zvyk schovávat čokoládová velikonoční vajíčka na různých místech v domě a na zahradě je již několik let stále oblíbenější. Děti mohou hned ráno hledat sladkosti a pochutnat si na každé, kterou najdou. A mezi oblíbenými velikonočními dobrotami nechybí ani velikonoční beránek, a to z třeného nebo piškotového těsta. Pečou se i různé bábovky a koláče.

Upečte si mazurek

Mazurek je typický velikonoční koláč. Ačkoli může mít různé tvary, většinou jde o silnější placku s hodně sladkou náplní, do tvaru květin zdobenou mandlovými lupínky, cukrářským zdobením i ovocem. Na těsto budete potřebovat 170 g hladké mouky, 100 g másla, 25 g moučkového  cukru, lžičku zakysané smetany, 1 žloutek. Na náplň pak 100 g smetanového sýra, 80 g mletých lískových nebo vlašských ořechů, 70 g másla, 3 lžíce karamelizovaného sladkého kondenzovaného mléka. Na zdobení si připravte cukrářské zdobení či polevu, čokoládu, ovoce, spařené nakrájené mandle (fantazii se meze nekladou). A jak na to? Do mísy nasypte mouku, cukr, přidejte změklé máslo, smetanu a žloutek a vypracujte těsto. Rozválejte ho na moukou poprášené pracovní ploše a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předem vyhřáté na 170 °C dorůžova a nechte vychladnout. Mezitím si připravte náplň. V teplé lázni nejprve zahřejte máslo a sýr, dejte do mixéru, přidejte namleté ořechy a karamelové mléko a smíchejte. Náplň rozetřete na prochladlou placku a pak ozdobte.

Bílá klobása na prvním místě

V polských domácnostech si na velikonoce pochutnávají na bílé vepřové klobáse (podobná naší smetanové či vinné). Servíruje se pečená či vařená s křenem a červenou řepou. Konzumuje se i pečená s česnekem či jablky, někdy také s pivem a medem, nebo zabalená do listového těsta a zapečená. Velikonoční stůl by nebyl úplný bez vajíček! Oblíbená jsou plněná vejce – tedy vařená a překrojená napůl a plněná například ochucenou směsí žloutků a majonézy. Často v polských rodinách najdete i velikonoční paštiku z různých druhů masa. Nechybí ani vepřová pečeně se švestkami.

Kyselá polévka żurek

Polské velikonoce by nebyly úplné bez żurku. Ten se neobejde bez uzeného masa a čerstvě nastrouhaného křenu, který je základem celého pokrmu. Co budete potřebovat? ½ l žitného kvásku, ½  kg uzeného masa, ¼ kg klobás, 2 l vody z vaření šunky nebo uzeného masa, 2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, 5 stroužků česneku, ½ lžičky cukru, sůl, pepř, vejce natvrdo. A jak na to? Uzené maso nakrájejte na proužky, klobásy na kolečka a zalijte vodou. Přidejte kvásek a nastrouhaný křen. Česnek prolisujte a přidejte do polévky. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Podávejte s křenem a předem uvařenými vejci.

Zdroje informací:
home.morele.net: Wielkanoc 2022 – kiedy wypada i o jakich tradycjach wielkanocnych warto pamiętać?
dziennik.pl: Skąd się wziął śmigus-dyngus?
zwrot.cz: Wielkanoc

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více