Vánočka na přání, která se vždy povede
Vánočka je královna svátečního stolu a na Vánoce je povinná, jak vyplývá z jejího názvu. Příprava není úplně jednoduchá, ale pokud dodržíte pár základních kroků a pravidel, vykouzlíte nádhernou a vláčnou krásku na váš vánoční stůl.
Suroviny pro 1 kus
1 velká nebo 2 menší vánočky
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 27 634 kJ / 6 605 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 144,18 g |
Tuky | 239,15 g |
Vláknina | 35,60 g |
Cholesterol | 1,80 g |
Sodík | 234 mg |
Sůl | 0,51 g |
Sacharidy | 951,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve zaděláme kvásek. Droždí rozdrobíme, přidáme k němu 2 lžíce mléka, 3 lžíce moučkového cukru a 2 lžíce hladké mouky. Necháme cca 15-20 minut v teple vzejít.
Krok 2: Do velké mísy prosejeme mouku s moučkovým cukrem a přidáme vzešlý kvásek. V mouce připravíme důlek na žloutky.
Krok 3: Žloutky prošleháme s mlékem, vlijeme do připraveného důlku, přidáme olej, rozehřáté (ne horké) máslo, rum, vanilkový cukr a sůl. Promícháme, přendáme na vál a důkladně propracujeme. Poprášíme hladkou moukou a přikryté utěrkou necháme na teplém místě kynout asi tři hodiny.
Krok 4: Během kynutí můžeme těsto převálet (správně propracované těsto je lesklé, nelepí se a vál se nemusí podsypávat). Při posledním převálení přidáme mandličky a rozinky, znovu řádně propracujeme.
Krok 5: Dále záleží na vás, jak budete postupovat. Je možno vánočku splétat, receptů na její pletení je tady dost, např. od Cathleen nebo, jako já dnes, do vánočkové formy. Pokud dáváte do formy, nepotíráme žloutkem. Pro zručné "pletařky", upletenou vánočku opatrně přemístíme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a do jednotlivých spojů můžeme zapíchat mandličky.
Krok 6: Pečeme dle zvyklostí a trouby. Já jsem pekla v horkovzdušné jen se spodním ohřevem + ventilátor prvních 10 minut na 170 °C, pak ještě cca 35 minut na 150 °C. Jestli je vánočka opravdu hotová se přesvědčíme špejlí, kterou zlehka zapíchneme do středu vánočky. Je-li suchá, máme hotovo.
Krok 7: Pak už nezbývá nic jiného, než vánočku posněžit moučkovým cukrem (možno přidat i vanilkový cukr).
Zveřejněno 21. 12. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka na přání, která se vždy povede
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/koBv
Moje poznámka
Vánočka na přání, která se vždy povede
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/koBv
Nejnovější recepty
Vaječný bagel
Přidáno před 12 hodinami
Jednoduché a rychlé rizoto s ředkvičkami
Přidáno před 14 hodinami
Tartaletky s rebarborovým pudinkem
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s uzenou vepřovou panenkou
Přidáno před 14 hodinami
Brynzáky s opečenou šunkou a cibulkou
Přidáno před 14 hodinami
Bramborové placičky se špenátem a vejcem
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kopřivový špenát
radekfiala před 1 hodinou
Utopenci - nejlepší co známe
Eva S. před 1 hodinou
Rychlá tvarohová buchta s povidlím jako hanácké koláče
Koffi před 4 hodinami
Pečené krůtí stehno s cibulí
Radka61 před 11 hodinami
Milionová polévka našich babiček
ZuzkaBob před 12 hodinami
Lehký tvarohový koláč
Veronika98 před 13 hodinami
Smetanové kedlubny na sladkokyselo
Sahula před 13 hodinami
Zeleninový krém s restovanými žampiony
Jelen97 před 13 hodinami
Smažená treska
TondaJ před 13 hodinami
Cuketový krém s bílkovými nudlemi
Jelen97 před 13 hodinami
Tématické fráze:
vánočka do formy,
vánočka,
pečení vánočky ve formě,
vánočka pečená ve formě,
pletení vánočky ze 6,
domaci vanocka do formy,
vánočka z formy,
pečeme vánočku,
forma na vánočku,
vánočka dobrá a rychlá video,
recept na vánočku do formy,
jak upléct vánočku,
vánočka do formy recept,
jak se plete vánočka,
jak se plete vánočka ze 6 pramenů,
vánočka ve formě,
domácí vánočka upečeno s láskou,
pletení vánočky recepty pro dceru,
vánočka recept,
sražená vánočka
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
cukr moučkový,
droždí čerstvé,
olej,
máslo,
rozinky,
cukr vanilkový,
žloutek,
sůl,
vánočka,
mandle sekané,
rozinky v rumu
Komentáře (63)
jsem ráda, že to nevzdáváš a děkuji
Chuťové je vynikající a recept musím opravdu upřímně pochválit.
Těsto musí být řádně vykynuté. Když vánočku upletete znovu nechte cca 30 minut kynout. Pozor v místnosti na průvan. Musí být opravdu v teple. Pak dejte do trouby cca na 200 st. 8 minut, tím se zastaví proces kynutí. Pa zmírněte cca na 160 st. a dopékejte. Já nahoru dávám po čase alobal, aby se vánočka dopekla, ale nezčernala :)
děkuji