Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polská kuchyně: To není jen bigos. Znáte třeba speciální vepřový kotlet schabowy?
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons, Mario Carvajal

Polská kuchyně není variantou té ruské, jak se mnoho lidí domnívá. Najdeme v ní výrazné francouzské i skandinávské stopy a místy i vliv národů bývalé rakousko-uherské monarchie.

Brambory a červená řepa

Podle knihy Co chutná v Evropě k základním potravinám v Polsku patří brambory, zelenina, oblíbená je červená řepa. Typické jsou kysané (kvašené) okurky a kysané zelí. Na různé způsoby upravují vepřové a hovězí maso, na talíři často mají drůbež.

Zapomenout nesmíme ani na chov ovcí na jihu země. Odtud pocházejí tradiční vynikající sýry. Poláci jsou zvyklí častěji než my do svého jídelníčku zařazovat sladkovodní a mořské ryby i mořské plody. V oblibě mají husté zeleninové polévky, a to nejen boršč, na který má každá rodina vlastní recept. Omáčky i polévky běžně zahušťují smetanou.

Bigos alias lovecký guláš

Bigos je asi první, co každého v souvislosti s polskou gastronomií napadne. Tomuto vydatnému pokrmu se podle blogu annaeverywhere.com říkalo „lovecký guláš“, protože si ho lovci brali s sebou na výpravy, obzvlášť v zimě, a na ohni si ho přihřívali. Připravuje se z různých druhů masa, především z vepřového a hovězího, najdete v něm klobásu, uzený bůček i houby. A samozřejmě čerstvé i kysané zelí, které dává pokrmu specifickou chuť. Variant receptů na toho polské národní jídlo je mnoho, někdo přidává na konci lžičku medu či sušené švestky.

Pečené koleno i guláš

Pečené vepřové koleno má v polském jídelníčku pevné místo. Jde totiž o jednoduchý a hlavně i pro nižší vrstvy cenově dostupný pokrm. Oblíbený polský guláš se podle annaeverywhere.com liší od jiných středoevropských verzí. Kromě hovězího masa, cibule a papriky k hlavním ingrediencím patří i mrkev a houby, většinou žampióny. Jako příloha se většinou podávají bramborové placky nebo pohanková kaše.

Pořádný řízek

Jak uvádí blogerka Anna na annaeverywhere.com, pokud si chcete pochutnat na něčem typicky polském, ochutnejte kotlet schabowy. Jeho historie sahá do 19. století. Je to vlastně obalovaná kotleta, která se nejprve naklepe a několik hodin (ideálně však přes noc) marinuje v mléce s cibulí. Obaluje se v trojobalu, tedy hladká mouka, rozšlehané vejce ochucené solí a pepřem, strouhanka. Smaží se na sádle a podává s vařenými bramborami a teplou červenou řepou, případně s vařenou mrkví nakrájenou na kostičky a smíchanou s hráškem. Původně se tento řízek připravoval z kotlety s kostí, dnes je běžná vykostěná kotleta nebo dokonce na centimetrové plátky nakrájená vepřová panenka.

Jak si Polácí sladí život?

Rozšířeným moučníkem jsou pocukrované koblihy (pączky) nebo tvarohový koláč (sernik) s bohatou vrstvou slazeného tvarohu. Oblíbený je i perník (piernik) se zázvorem, medem a melasou. Na přípravu jednoduchým dezertem je kisiel – slazené ovocné pyré zahuštěné škrobem nebo pudinkem. Může se ozdobit čerstvým ovocem a dochutit čokoládou či nasekanými mandlemi.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více