Co s velikonoční nadílkou? Uvařte polévku ze strouhaných vajec nebo zkuste vaječné řízky

5. 4. 2021 10:07

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova
Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný, nemáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný! Velikonoční pondělí je druhým dnem Velikonoc a vrcholí při něm lidové oslavy. Koledníci obcházejí stavení s pomlázkou a za pomlazení dostávají od děvčat různé sladkosti a hlavně vajíčka. Co ale pak s nadílkou?

Vejce jako symbol života

Vajíčko k Velikonocům patří, protože symbolizuje život, plodnost a nové začátky. Právě v této symbolice se prolínají jak křesťanské, tak pohanské oslavy. O Velikonocích se vajíčky nikdy nešetřilo. Nejen proto, že měly symbolický význam, ale také proto, že na jaře obvykle bývala vysoká snůška, tak bylo vajíček dostatek. Podle knihy Culture & Progress: Early Sociology of Culture od Kennetha Thompsona byla nejprve typickou barvou červená jako barva krve a vzkříšení, což se ujalo i v našich končinách. Proto se někdy velikonočnímu pondělí říkalo také Červené pondělí. Vajíčka se také různě zdobila, nejznámější jsou kraslice, jejichž pojmenovánípodle Etymologického slovníku zřejmě vzniklo od slova „krásný“, jehož původní význam byl „červený“. Malování a pestré zdobení vajec chápala křesťanská církev jako znázornění krásy těla Syna Božího.

Jak dlouho vydrží?

Nejčastěji koledníci dostávají vajíčka uvařená natvrdo. A pokud obejdou domácností více, bývá pak koleda skutečně bohatá. Což je skvělé, protože vařená vajíčka mají docela dlouhou trvanlivost a dají se využít na mnoho způsobů. V lednici i při pokojové teplotě vydrží vařená vajíčka nejméně týden až dva, podle toho, zda byla po uvaření prudce zchlazena, nebo ne. Pokud nebyla a teplotní proces dále probíhal, uvádí se, že se nezkazí až měsíc. Vzhledem k tomu, že koledníci nevědí, jak přesně hospodyňka vajíčka připravovala, je ale lepší počítat s kratším časem spotřeby.

Do pomazánek i k naplnění  

Vařená vajíčka jsou skvělým základem pomazánek, oblíbenou českou klasikou je vajíčková s máslem a hořčicí. Zkuste si ji připravit podle tohoto receptu. Známým retro předkrmem bývala také plněná vejce. Příprava spočívala v tom, že se vařená vajíčka podélně rozpůlila, žloutek se vyjmul a smíchal s dalšími surovinami, a pak se v podobě krému naaranžoval zpět do půlky vajíčka. Tyto dvě úpravy patří mezi nejobvyklejší, ale je mnoho jiných využití vařených vajec.

Polévky, omáčka, řízek i salát

Syrová vejce se samozřejmě do polévek dávají běžně, u těch vařených to tak časté není. Uvařte si třeba tuhle polévku z nastrouhaných vařených vajec, nebo v jiné verzi zde. Vařená vajíčka využijete také do omáček, a to nejen jako vložku či přílohu k již hotové omáčce, třeba ke koprovce, ale také jako základní surovinu při přípravě omáčky samotné. Zajímavý recept najdete zde.

Milujete řízky a došlo vám maso? Nevadí, zkuste dát do trojobalu nastrouhaná vajíčka spojená se salámem a sýrem. Je to delikatesa! A pokud se vám zrovna moc vařit nechce, udělejte si zdravý jarní salát. Potřebujete na něj vařená vajíčka, šunku vcelku, čerstvá rajčata, sůl, tvrdý sýr vcelku a smetanu ke šlehání. Vajíčka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na kostičky nakrájejte i šunku a rajčata. Vše smíchejte dohromady a zalijte šlehačkou. Poměr surovin je vždy na chuti strávníků. Tento salát je šťavnatý, díky vysokému obsahu bílkovin dobře zasytí a spojení šlehačky, rajčat a vajec vás navíc chuťově mile překvapí!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé salátové lístky lákají k tomu ozdravit jídelníček a…
Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?

Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?

Málokdo má k této aromatické sýrové lahůdce vlažný vztah. Jedni je milují, druzí je nemohou ani…
Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů

Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů

Brambory patří k nejběžnějším plodinám ve všech koutech světa. Už naše babičky věděly, že se dají…
Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?

Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?

Čistě technicky vzato arašídové máslo žádným máslem není; je to spíš pomazánka z arašídů. Nicméně,…
Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?

Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?

Potřebuje teď na jaře zásobit tělo vitamíny a dopřát si nějaký dobrý křupavý salát plný zeleniny?…
Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší

Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší

Sezóna českého chřestu je v plném proudu! Tato křupavá a zdravá dobrota ozvláštní váš běžný…
Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně

Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně

Kočičí tanec nebo též kočičí svatba - to je tradiční staročeské jídlo pocházející z jihu naší…
Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

Mrkev bývá tak trochu opomíjenou kořenovkou, která se zdá být dobrá maximálně do polévky nebo na…