Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce Rakousku: V kostele se světí šunka, na stole nechybí sladký anýzový bochánek. Takhle se dělá!
Zdroj: Pixabay, Bairyna a Wikimedia Commons/Liuthalas, CC BY-SA 4.0

Velikonoce jsou v Rakousku spojeny s řadou zvyků a tradic, které jsou podobné těm našim. Také velikonoční jídelníček, kde najdeme vejce, pečené jehněčí maso nebo moučník podobný českému mazanci, je ve znamení dlouhé společné historie.

Od Květné neděle po posvěcení pokrmů

Velikonoce patří v Rakousku spolu s Vánocemi k největším svátkům v roce. Pro věřící Rakousku začínají tyto jarní svátky týden před Velikonocemi Květnou nedělí. Ta připomíná Ježíšovo zmrtvýchvstání, které se slaví průvody plnými květinové výzdoby. A domácnosti se zdobí zelenými větvičkami, kraslicemi a dalšími velikonočními dekoracemi. Připravují se na další neděli na posvěcení jídla. To je zvykem zejména v jižních částech Rakouska.

Do velikonočního košíku pečlivě zakrytého vyšívanými šátky se dají všechny druhy pochoutek, které mají přijít na stůl  – například šunka, vejce, křen, sladké pečivo, chléb a sůl. Velikonoční pokrmy, které jsou pokryty vyšívanými pokrývkami na koších, se na Bílou sobotu posvětí v kostelech. Mezi pochoutky patří i šťavnatá velikonoční šunka s křenem. Jde většinou o šunku obalenou v chlebovém těstě a zapečenou v troubě.

Sváteční jehněčí pečínka

O velikonočních svátcích se v rakouských domácnostech připravuje jehněčí pečínka s čerstvou sezónní zeleninou – často  medvědím česnekem a špenátem, ale většinou s kořenovou zeleninou. Pokud se chcete inspirovat, máme pro vás recept. Na 4 porce budete potřebovat:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 kg vykostěného jehněčího masa (hřbet nebo kýta)
  • 5 stroužků česneku
  • 4 lžičky provensálských bylinek
  • ½  lžičky soli
  • 1 balení zeleniny do polévky (asi 2 mrkve, ½ celeru, 1 petržel)
  • 100 ml bílého vína

A jak na to? Předehřejte troubu na 200 °C. Česnek oloupejte a nasekejte. Smíchejte s olejem a bylinkami. Jehněčí maso osolte a potřete česnekovo-olejovou marinádou. Na pánvi je lehce opečte ze všech stran. V pekáči orestujte zeleninu na oleji, podlijte bílým vínem, přidejte jehněčí a pečte v troubě asi 40 minut. Omáčku často podlévejte. Poté maso vyjměte a zeleninu prolisujte. (Pokud je zelenina příliš hustá, přidejte trochu vody nebo červeného vína.) Hotovou jehněčí pečeni přelijte omáčkou a podávejte horkou s vařeným šťouchaným bramborem ochuceným čerstvou petrželkou.

Voňavé a sladké „Osterpinzen“

Rakušané pečou podobné sladké moučníky jako my. V žádném případě nechybí velikonoční beránek. V Korutanech servírují Kärntner Reindling, sladké kynuté těsto s karamelizovanou cukrovou krustou, se skořicí, hrozinkami-sultánkami a ořechy. V Salcbursku a ve Štýrsku jsou oblíbené tzv. „Osterpinzen“, menší bochánky z kynutého těsta na povrchu naříznuté tak, že vypadají jako tři spojené trojúhelníčky. Podobají se českým mazancům, hodně ale mají společného i s chorvaským sladkým velikonočním chlebem sirnica, někdy nazývaným pinca. Na 2 bochánky budete potřebovat:

  • 400 g mouky
  • 100 g mléka
  • 65 g bílého vína
  • 24 g droždí
  • 44 g cukru
  • 3 žloutky
  • 72 g změklého másla
  • nastrouhaná citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • lžička anýzu nebo rozinky
  • vejce na potírání

A jak na to? Nejprve si připravte kvásek z cukru, droždí a teplého mléka. Přidejte ostatní ingredience a nechte kynout na teplém místě cca 40 min. Přimíchejte rozinky a anýz, těsto rozdělte na 2 bochánky a ještě na plechu vyloženém pečicím papírem nechte několik minut kynout. Potřete vejcem, vytvořte 3 řezy na povrchu (aby bochánek ve výsledku vypadal jako tři spojené trojúhelníčky) a znovu potřete vejcem.V předem vyhřáté troubě pečte na 170° zhruba 40 minut. Nakonec bochánky můžete posypat mandlemi.

Zdroje informací:
gourmetpedia.net
oesterreich-spezialitaeten.at

Recepty k tomuto článku