Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších nádivek nejen na Velikonoce: Recepty a rady, které zajistí dokonalý výsledek!
Zdroj: Toprecepty, mangiochemipiace

Velikonoce se blíží. Už se taky těšíte, jak to z kuchyně zavoní a na stole se objeví pekáč s nádivkou? Pak právě pro vás máme ty nejlepší recepty na hlavičku, nádivku neboli sekaninu, a přidáme i užitečné rady, jak se dobrat perfektního výsledku.

Telecí hlavička   

Nadívání různých druhů mas má svůj počátek v 16. století na královských stolech tudorovské Anglie, odkud se tato gastronomická móda brzy dostala i na francouzský královský dvůr a vrcholem leckterých hostin bylo právě nadívané maso. Tenhle trend záhy dorazil i k nám a tak se už na začátku 16. století v kuchařské knize tiskaře Severina mladšího objevil popis nadívaného telecího hrudí. Velikonoční nádivka tak, jak ji známe dnes, pak zřejmě vznikla spojením inspirací z různých nákypů s náplněmi do různých druhů masa. V současné době se nádivka peče samostatně a hlavička se jí někde říká proto, že součástí náplně bývalo dříve obrané maso z vařené telecí hlavy.

Když bylinky hrají prim

Základem nádivky je starší pečivo, vejce, sekané nebo uzené maso a hlavně pořádná porce čerstvých bylinek. Právě nadrobno nasekané bylinky, jakými jsou kopřivy nebo medvědí česnek, utvářejí v už tak dobrém jídle pověstnou „třešničku na dortu“. Proto se nevyplatí jimi šetřit. Na řezu navíc nádivku nádherně zdobí. Podívejte na tři klasické velikonoční nádivky:

Nejen na plech

Velikonoční nádivka je samozřejmě delikatesa a dá se jíst samotná nebo jako příloha k masu. Ale úplně stejně se tak touto nebo jinou nádivkou dá maso nadívat. Z jednoho pekáčku tak získáte maso s přílohou dohromady a ještě se tak vrátíte k odkazu našich předků, protože nadíváním masa to všechno začalo. Jak na nejlepší nadívané kuře si přečtěte v našem článku, a zde se inspirujte třemi recepty, jak nadívat maso:

Jemná po másle, voňavá po koření

Jak docílit toho, aby byla nádivka šťavnatá a nadýchaná? Možností je více, ale jedna je zásadní: především nešetřete na tuku. Do nádivky použijte tučnější maso, případně i na kostičky nakrájenou uškvařenou slaninu nebo máslo. Není nic horšího, než když by byla nádivka „suchá jak cesta“. Zároveň je potřeba nádivku dost osolit, i když musíme trochu počítat se slaností pečiva nebo masa. No a jemnou vůni i chuť dodá nádivce špetka koření. Dobře funguje třeba muškátový oříšek, ničemu neuškodí ani kurkuma, ale nekombinuje obojí dohromady. Máte-li tohle všechno v malíčku, zkuste nádivku upéct ve formě, klidně použijte srnčí hřbet nebo bábovkovou formu. Hodí se i malé jednoporcové mističky.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více