Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Zdroj: se souhlasem České televize

Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním díle porotci připravili netradiční kreativní výzvu. Koláč empanada gallega, který budou mít za úkol upéct, je totiž slaný a plný lahodné náplně s masem či rybami. Ve Španělsku jej mají ve velké oblibě a rádi jej připravují na různé rodinné oslavy.


Obří empanada z Galicie

Když se řekne empanadas, většina lidí si představí dozlatova vypečené masové taštičky původem rovněž ze Španělska, které jsou populární hlavně v zemích Latinské Ameriky. Tvoří je těsto a náplň, která může být různá (nejčastěji je to ale hovězí maso nebo sýr). Většinou se podávají s různými omáčkami a jde o ideální pokrm nejen na párty nebo rychlé odpolední občerstvení. To empanada z Galicie (oblasti na severozápadu Pyrenejského poloostrova) je trochu jiná. Jde totiž o velký rodinný koláč z  těsta. To však není jen vespod, ale jedna placka zakrývá ještě vynikající náplň, jež zůstává až do konzumace strávníkům utajena. Koláč je tak vlastně takovou velkou kapsou s náplní, navíc se horní vrstva často nějak zajímavě dekoruje, aby pokrm vypadal lákavě.

Slaný koláč španělského původu

Stejně jako malé taštičky empanadas je tato empanada oblíbená nejen ve Španělsku, ale i v Latinské Americe nebo na Filipínách, kam se dostala díky španělským kolonistům. V Galicii se empanady pekly již v 7. století. V galicijských obcích se připravovaly hlavně během svátků a poutí. Šlo ale i o ideální pokrm pro cestovatele. Vrchní plát těsta měl svůj význam – bránil totiž tomu, aby se do náplně na cestách dostal prach. Galicijské empanadě se hodně podobá její katalánské obdoba, které se říká panada. Ta ale spíš připomíná naši gulášovku v chlebu. Těstový obal je vyšší a náplň má spíš blíž k polévce.

Základem empanady je křupavé těsto

Empanada se peče na celý plech nebo do kulaté koláčové formy a pak se krájí na řezy. Často se tak podává i v rámci španělských předkrmů nebo pochutin k vínu zvaných tapas. Obal pro lahodnou náplň může tvořit jakékoliv těsto – nejčastěji bývá křehké, může být ale i kynuté nebo listové. Těsto se převážně připravuje z běžné hladké mouky, v některých receptech se objevuje i kukuřičná. Těsto se předem nepředpéká, jak jsme zvyklí u některých našich koláčů, ale peče se rovnou s náplní. Zásadní je, aby se koláč důkladně upekl, náplň byla dostatečně propečená, ale nebyla naopak přepečená a vysušená. Doprostřed vrchní vrstvy těsta je rovněž třeba udělat nějaký otvor, aby měla kudy unikat pára.

Je libo empanadu s tuňákem nebo s chorizem?

I když i těsto empanady je výborné, nejúžasnější na ní je náplň uvnitř. První empanady byly většinou kuřecí s houbami, dnes se v těstě ukrývá většinou náplň z čerstvého tuňáka (ale i toho z konzervy), sardinek nebo salámu chorizo. Častá je také náplň z hovězího či vepřového masa, vynikající je rovněž s krevetami nebo mušlemi. Všechny ingredience se obvykle dusí v rajčatové omáčce společně s cibulí a kořením nebo bylinkami podle chuti. Používají se hlavně místní suroviny a typické španělské ingredience. Protože je Galicie přímořskou oblastí, převládají zcela logicky ryby a mořské plody. V případě, že jste přece jen spíš na sladké, určitě vás potěší, že se empanada dělá i sladká s čokoládou. V tom případě se spíš používá těsto z kukuřičné mouky.

Náš tip: Pokud jsme vás na empanadu gallega nalákali, připravte si tento slaný španělský koláč podle našeho receptu.

Pořad Peče celá země, ve kterém se soutěžící popasují nejen se slaným koláčem, ale i s indiánkem a s vánočkou, vysílá ČT v sobotu 2. 4. 2022 od 20.00.

Témata: Peče celá země, empanada, španělská kuchyně, koláč, slaný koláč, ryby

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář