Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krupicová kaše
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Krupicová kaše je oblíbená pochoutka napříč generacemi. Její příprava není složitá ani zdlouhavá, a přesto při ní lze udělat chyby. Ty se nejčastěji projeví hrudkami, špatně stravitelnou „betonovou“ hmotou nebo připálenými kousky. Prozradíme vám, jak na dokonalou krupicovou kaši!


Správný poměr ingrediencí 

Po generace známý recept na tak akorát hustou krupicovou kaši uvádí poměr 8 zarovnaných lžic krupice na 1 litr mléka, což odpovídá přibližně 4 porcím. Ovšem není lžíce jako lžíce a pokud nemáte množství tzv. v oku, řiďte se raději množstvím 15 ml, které odpovídá jedné odměrné lžíci. Tuto hodnotu pak stačí vynásobit osmi a získáme množství 120 ml krupice na 1 litr mléka.

Kuchyňská odměrka si s tímto údajem snadno poradí. A že nemáte doma tohoto praktického pomocníka? Pak vám poslouží informace, že 120 ml krupice odpovídá hmotnosti 80 g. Ideální poměr dvou základních ingrediencí je tímto vyřešen, ale samozřejmě záleží na preferencích strávníků. Kdo má rád řidší konzistenci, ubere 1-2 lžíce krupice, kdo naopak vyžaduje, aby v krupicové kaši stála lžíce, přidá si podobné množství.

Proč namáčet krupici?

Dokonalá krupicová kaše se povede jen tehdy, když krupici dopřejeme čas a podmínky ke změknutí. Minimálně hodinu předem krupici namočte do poloviny potřebného množství mléka, rozmíchejte a nechte odpočívat. Výsledkem bude jemná a krémová konzistence bez hrudek. Ještě lepšího efektu docílíte, pokud krupici dopřejete mléčnou lázeň přes noc v lednici.

Vaření dokonalé krupicové kaše

Jakmile máte namáčení hotovo, do kastrolku nalijte druhou polovinu mléka, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Pomocí metličky vmíchejte do mléka nabobtnalou krupici a za stálého, usilovného a důkladného míchání opět přiveďte k varu. S mícháním nepřestávejte ani poté, co začne krupičná kaše probublávat a vařte dále 5 minut. Jakmile odstavíte hotovou krupicovou kaši z tepla, vmíchejte do ní lžičku másla. To kaši na závěr krásně zjemní.

Nejčastější chyby při přípravě 

  • Vynecháte-li proces namáčení krupice, je větší pravděpodobnost, že krupicová kaše bude hrudkovitá, lepivá a hrubá.
  • Důkladné míchání kaše zejména v době přivedení k varu je klíčem k tomu, aby se nevytvořily hrudky.
  • Použijete-li na míchání krupicové kaše kulatou vařečku nebo lžíci, riskujete připálení v místech, kam se tento tvar nedostane. Ideální je metlička nebo plochá vařečka.
  • Zdá se vám po dosažení varu kaše příliš řídká? Nesnažte se to zachránit přisypáním krupice. Dopřejte jí pouze více času.
  • Do krupičné kaše nepřidávejte při vaření cukr. Výsledkem může být přeslazená hustá hmota. Každý si může výslednou kaši osladit podle svých potřeb.

S čím podávat krupicovou kaši?

Klasická krupičná kaše nejlépe chutná politá rozpuštěným máslem, posypaná kakaem a moučkovým cukrem nebo se skořicí. Vyzkoušejte ale také jiné, neméně lahodné kombinace:

  • nastrouhaná bílá čokoláda s čerstvými jahodami
  • drobné ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody) s opraženými oříšky
  • karamelizovaná jablka se skořicí
  • banány s vlašskými ořechy a trochou arašídového másla
  • strouhaný kokos s hoblinkami čokolády

Jak servírovat kaši dětem 

Z tvrdého papíru vystřihněte šablonu oblíbeného zvířátka, přiložte těsně nad talíř s hotovou kaší a přes sítko posypte kakaem. Nechte se inspirovat dalšími tipy na originální pohoštění pro děti

Co se zbylou kaší

Zbyla vám krupicová kaše? Blýskněte se luxusním dezertem! Připravte třeba krupicové flameri s jahodovou polevou. Na dvě porce budete potřebovat: hotovou krupicovou kaši z 500 mléka, 250 g jahod, 3 lžíce cukru krupice, ¼ lžičky skořice, 2 vaječné bílky a špetku soli. Jak na to? 

Jahody nakrájejte na malé kousky, přidejte 2 lžíce cukru a 2 lžíce vody. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, až se jahody rozvaří na omáčku. Nechte vychladnout.

Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Krupicovou kaši oslaďte 1 lžící cukru, ochuťte skořicí a opatrně do ní vmíchejte tuhý sníh. Misky vypláchněte studenou vodou, naplňte krupicovou směsí a nechte v lednici vychladit alespoň 2 hodiny. Jahodovou omáčku rovněž vychlaďte. Po vychlazení flameri z misek vyklopte a přelijte jahodovou omáčkou. Servírovat krupicové flameri můžete i tak, že do vyšší sklenice navrstvíte krupicovou a jahodovou směs střídavě po tenčích vrstvách.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací: 
rosacooking.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat