Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Den bez snídaně je špatný den: Nejhorší stravovací zlozvyky a jak se jich zbavit
Zdroj: Ryan McGuire, Pixabay.com

Není to jen síla vůle nebo její nedostatek, co nás nutí přejídat se a přibírat na váze. Někdy je to ten záludný zlozvyk, který jsme si vytvořili, aniž bychom si to vůbec uvědomili. Přinášíme tipy na první pomoc u některých z nejběžnějších špatných stravovacích návyků, kterých byste se měli jednou provždy zbavit.

1. Přejídání bez zábran

Odborník na psychologii potravin z Cornell University Brian Wansink, zjistil, že na čím větším kusu nádobí jídlo servírujete, tím víc ho nevědomky zkonzumujete. V jedné studii Wansink zjistil, že diváci v kině, kteří dostali starý popcorn do větších misek, i přesto jedli o 45 procent více než ti, kteří si pochutnávali na čerstvém popcornu z misek menších.

Tip: Jezte z menších nádob. Zkuste vyměnit svůj velký talíř za talíř na salát a nikdy nejezte přímo z obalu, ve kterém je potravina zabalená.

2. Noční výpravy pro jídlo

Každý dietář vám řekne, že noční stravování není téměř nikdy dobrý nápad, pokud chcete zhubnout. Ačkoliv mnoho odborníků tvrdí, že toto staré pravidlo je mýtem, nová studie na zvířatech podporuje tezi, že se počítá nejen to, co jíte, ale také, kdy to jíte. Vědci z Northwestern University zjistili, že myši, kterým byly během dne (v době, kdy měli tito noční tvorové spát) podávány potraviny s vysokým obsahem tuku, přibraly na váze podstatně více než myši, kterým byla stejná strava podávána v noci.

Tip: Po večeři se naučte myslet na to, že je kuchyň na noc zavřená a vyčistěte si zuby - s čerstvě vyčištěným chrupem budete chtít jíst méně. Pokud dostanete na něco chuť, počkejte 10 minut. Když to nepřejde, po něčem malém, jako je sýr cottage nebo kousek ovoce.

3. Neustálé svačinky

Zlozvyk, za který si mnozí mohou sami: svačinky jsou malé občerstvení, často složené z vysoce kalorických potravin plných prázdných sacharidů, které si dopřáváme i víckrát během dne. Nedávná studie na univerzitě v Severní Karolíně potvrdila, že to není problém jen u dospělých; děti si čím dál častěji pochutnávají na nezdravých pokrmech včetně slaných chipsů, slazených nápojů a cukrovinek.

Tip: Mějte na dosah pouze zdravé občerstvení, jako je hummus, mrkev či plátky okurky, jogurt a mandle. Nekupujte do zásoby bramborové lupínky nebo sušenky, o kterých víte, že jim neodoláte.

4. Zanedbání snídaně

Moc dobře víte, že snídaně je opravdu nejdůležitější jídlo dne, ale s tolika dalšími úkoly, které soutěží o vaši pozornost, se můžete rozhodnout, že nemáte ráno na jídlo čas. Když vynecháte snídani, váš metabolismus se začne zpomalovat. Snídaně vám navíc dodá energii, kterou pro dobrý start dne potřebujete. Bez ranní energie je velká šance, že se během dne přejíte. Nová studie čínských studentů zjistila, že ti, kteří vynechali snídani, během dvou let výrazně přibrali oproti těm, kteří ráno alespoň něco snědli.

Tip: Připravujte si zdravé snídaně, které můžete konzumovat v pohybu. Pokud jste ráno zvyklí spěchat, vyzkoušejte jednoduché jídla, třeba celé ovoce, jogurt, domácí cereální tyčinky či smoothies.

5. Příliš rychlé jezení

Rychlý nášup, ať už si dáte svačinu nebo oběd, nedává vašemu mozku čas dohnat žaludek. Váš mozek si uvědomí, že jste plní asi 15 až 20 minut poté, co jste začali jíst. Pokud sníte jídlo za 10 minut nebo méně, můžete se snadno přejíst. Ve studii s 3200 muži a ženami japonští vědci zjistili, že příliš rychlá konzumace jídla je spojena s nadváhou.

Tip: Chcete-li zpomalit rychlos jakou jíte, mezi jednotlivými sousty odkládejte příbor, krájejte si menší kousky a nezapomeňte důkladně žvýkat. Pití vody během jídla vám také pomůže zpomalit a cítit se při jídle plnější.

6. Záliba v tučném jídle

Není nic nového, že nezdravé jídlo nepomůže k získání lepší figury, ale účinek může být horší, než si myslíte. Několik studií na zvířatech zjistilo, že mozek potkana považuje potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru za návykové podobně jako kokain nebo heroin. Další studie zjistila, že konzumace takového jídla ve skutečnosti vyvolává u lidí pocity štěstí.

Tip: Řešením není striktně vyloučit vaše oblíbené pochutiny z vašeho jídelníčku - to vás jen přiměje mít na ně větší chuť. Klíčem k úspěchu při hubnutí je zjistit, co opravdu chcete a co potřebujete, a dopřát si svá oblíbená jídla s mírou a při slavnostnějších příležitostech, ne každý den.