Chorvatsko na talíři: Jak připravit hovězí pašticadu, tradiční dalmatské jídlo? Chce to sušené švestky, víno a zeleninu!
1. 7. 2022 Vaření
Pokud na dovolené v Chorvatsku zavítáte do Dalmácie a vychutnáváte si místní kuchyni, nejspíš už jste měli pašticadu. Připravte si tento vynikající pokrm i doma. Počítejte s delší přípravou, které ale rozhodně nebudete litovat.
Co je pašticada
Pašticada je dušené hovězí ve sladkokyselé omáčce se sušenými švestkami, pancetou a sladkým vínem zvaným prošek. Typická je pro ni dlouhá a pečlivá příprava, která spočívá v tom, že hovězí (nebo telecí) maso (obvykle kulatá plec) prošpikujete česnekem, hřebíčkem, mrkví a slaninou a přes noc ho marinujete ve vinném octě. Můžete se setkat i s pašticadou z koniny a zvěřiny.
Po namarinování maso orestujete a pak ho čtyři až šest hodin dusíte s cibulí, petrželí, sušenými švestkami a sladkým vínem. Nakonec nakrájíte maso na silné plátky a vaříte ve výsledné omáčce. Pašticada se obvykle podává s noky nebo domácími těstovinami. Protože pochází z Dalmácie, říká se jí Dalmatinská pašticada. V Dalmácii se toto jídlo připravuje na významné svátky včetně svateb a křtů a je to také tradiční recept na masopust. Samozřejmě ho seženete v restauracích, a pokud se vydáte do této oblasti, pašticadu si nenechte ujít.
Mohlo by vás zajímat
Kde se vzala pašticada
Není úplně jisté, jak pašticada vznikla. Nejstarší zaznamenaný recept pochází z 15. století z Dubrovníku. Podle starých receptů trvalo dokonce několik dní, než se maso začalo tepelně upravovat.
Pryč je doba, kdy jsme si na dovolenou do Chorvatska vozili vlastní konzervy s lančmítem. Teď přicházíme na to, že i chorvatská kuchyně je plná gastronomických zážitků. Ta vnitrozemská v sobě spojuje…
Jak si připravit pašticadu
Pašticada je oblíbená na celém jižním pobřeží Chorvatska. Pokud chcete ale připravit tradiční pašticadu, bude to komplikované. Každá rodina totiž má vlastní verzi. Existují ale všeobecná pravidla. V první fázi nechte maso marinovat v aromatizovaném octu. V druhé fázi maso opečte. Ve třetí fázi maso duste na mírném ohni v omáčce, do které přidáte dezertní víno prošek zároveň se sušeným ovocem (švestky) a kořením (hřebíček, muškátový oříšek, bobkový list a pepř). Staré recepty doporučují hotové jídlo po dlouhém vaření nechat odležet. Podle tradic byste měli nechat pašticadu pomalu chladnout, pak maso nakrájet na kostky a znovu opéct.
Ve výsledku podávejte v proceděné omáčce. K pašticadě se obvykle servírují noky. Podobně jako těstoviny byste je měli uvařit těsně před podáváním. Pašticada je chuťově velmi výrazná, ale přesto v Dalmácii noky posypávají nastrouhaným tvrdým ovčím sýrem.
Zaujalo vás to? Pak pro vás máme tip: Připravte si pašticadu podle originálního receptu.
Zdroje informací:
https://en.wikipedia.org/
https://www.croatiaweek.com/croatian-recipes-dalmatinska-pasticada/
https://www.196flavors.com/croatia-pasticada/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky… Číst více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku.… Číst více
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku?… Číst více
Den domácích polévek
Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Česnek je prospěšný v mnoha situacích, a dá se konzumovat různými způsoby. Můžeme si koupit česnekové kapsle, ale použít ho čerstvý do chutných jídel… Číst více
Jak uvařit česnečku? Tato polévka je snadná a rychlá, navíc šetří žaludek i peněženku
Česnek přidáváme do různých polévek, ať už luštěninových nebo zeleninových. Každé z nich vylepší chuť a bez něho by mnohá z nich nebyla to pravé.… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vojtěch Vrtiška, vítěz Peče celá země, vydává unikátní kuchařku: Každý recept je tam ve dvou verzích, snazší a těžší, říká
Prostřeno z Chorvatska: Dnes bude vařit „jadranská snoubenka“ Blanka Čechová. Tohle je její pljeskavica
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny: Hermelín zapečený v listovém těstě jako dýně vtipně vypadá a skvěle chutná, příprava je snadná
Buchty plněné kysaným zelím a mletým masem: Slané pečivo je díky sádlu úžasně vláčné a zachutná celé rodině
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře