Chorvatský džuveč

Vepřové maso Doba přípravy: 1 hodina 6 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: 1 hodina 6 názorů

Suroviny 8 porcí

1 kg vepřového masa – libového
15 dkg tuku (používám sádlo)
30 dg cibule
3 stroužky česneku
40 dkg brambor
pepř
25 dkg rýže
3/4 kg rajčat
3/4 kg čerstvé papriky
2 lžíce rajčatového protlaku
sůl
celerová nať
feferonky
masový vývar z kostí
petržel

Postup přípravy receptu

  1. Maso nařežeme na kousky, osolíme, opepříme a na pánvi rychle opečeme.

  2. Pak dáme do jiné nádoby, na zbylém omastku opečeme cibuli do sklovata.

  3. Potom přidáme brambory, nakrájené na plátky, česnek, nakrájená rajčata, zalijeme vývarem a dusíme do doby, dokud nejsou brambory napůl uvařené.

  4. Pak přidáme zpět maso, rýži, celerovou nať, nařezanou papriku, feferony (dle chuti), ještě málo osolíme a dáme zapéct do trouby (asi půl hodiny). Dle potřeby dolijeme vývarem s rajčatovým protlakem. Petržel přidávám téměř na konec, spíš na ozdobu, ale samozřejmě ji lze vmíchat při zapékání.

Poznámka od kuchařky

Je to z chorvatské kuchařky, ale chlapi se olizovali. Navíc jsem použila trochu jiný postup, takže překlad není moc přesný, protože rajčata můžu jen rozvařená a papriku mám ráda na skus, a vynechala jsem baklažán, který nejím.

Komentáře k receptu Chorvatský džuveč

  • Martin Martin(neregistrovaný)

    tyhlety džuveče, kavarmy, jachnie apod. Bulharské (balkánské) jídla je skvělé dělat v našich originál bulharských zapékacích hrncích "džuvečích".
    najdete je na www.i-keramika.cz
    doufám že příspěvek nesmažou, nechci aby to vypadalo jako laciná reklama. já jen, že málokdo ví že se to dá u nás koupit a pak se s tím chudáci lidi tahaj z dovolený, je to velký, těžký a zabírá jim to místo - místo toho aby si raději z bulharska dovezli flašku rakije...

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Vlasta: Mohl byste uvařit a přidat fotku sám. Recepty není povinné dávat s fotkou :-S

    Odpovědět

  • eligie eligie(autor receptu)

    Vlasta: Tu už jsem nestihla, snad příště.

    Odpovědět

  • Vlasta Vlasta(neregistrovaná)

    S fotografiou by to bolo lákavejšie...
    Teraz bez chuti k vareniu!
    :-((

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Mám ráda zahraniční kuchyň:-p:yes:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Tento recept určitě vyzkouším;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: chorvatské recepty džuveč balkánský džuveč recepty dzuvec recept na džuveč džuveč recept recept dzuvec recepty na džuveč džuveč v troubě chorvatská rýže krutí džuveč džuveč recepty rýže džuveč džuveč top recepty top recepty džuveč dzuvedz ryze chorvatké recepty recept žuveč chorvatské recepty s rýží chorvatsky recepty