Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co si zabalit na cestu do Chorvatska: Tipy na jídla, která „přežijí“ i cestu v největším vedru
Zdroj: Unsplash, jack shingai

Chystáte se na vysněnou dovolenou do Chorvatska? A víte, jaké jídlo si vzít s sebou? Pokud plánujete jet přes den a nestavět na každé benzínce, je třeba si zabalit něco dobrého s sebou. Ti, kteří mají cestovní lednici, mají vyhráno, cestu ale zvládnete i s obyčejnou chladicí taškou. Máme pro vás zajímavé tipy, co si připravit.


Jsou i jiné varianty než řízek

Zabalit si nějakou svačinku nebo oběd k cestování patří, hlavně když chcete trochu ušetřit. Asi nejklasičtějším jídlem na cesty jsou samozřejmě řízky s chlebem, pokud jim ale příliš nefandíte, můžete si připravit i nějakou jinou zajímavější dobrotu a nemusí to být jen obyčejné sendviče se šunkou a sýrem. Pokud cestujete ve velkém vedru, vždy je lepší zabalit si jídlo do nějaké chladicí tašky s izolační fólií a nejlépe ještě s chladicí vložkou, která zajistí, že jídlo zůstane v kondici aspoň těch pár hodin, než se budete moc kochat pohledem na moře.

Zmrzlá bageta na cesty

Máte rádi plněné bagety, ale vadí vám, že po pár hodinách bageta okorá a ztvrdne? Zkuste následující tip. Bagetu si večer před cestou rozkrojte podélně na poloviny (nedokrojujte) a vložte do mrazáku. Druhý den ji jen vyjměte, rozevřete, pokapejte olivovým olejem a přidejte třeba rajčata nakrájená na plátky, bazalkové pesto a mozzarellu. Přiklopte a zabalte bagetu do fólie nebo do alobalu. Bageta bude postupně rozmrzávat a když rozmrzne natolik, aby se dala jíst, všechny ingredience se krásně prolnou a bageta bude krásně vláčná.

Hummus se zeleninou nebo s pitou?

Zdravou a lehkou svačinkou do krabičky je také domácí hummus. Stačí jen rozmixovat cizrnu, přidat tahini pastu, olivový olej, česnek, sůl, pepř, případně římský kmín a vše rozmixovat na hladkou pastu.  Postupně pak přidávejte vodu, aby měl hummus dokonale krémovou konzistenci. Pak už ho jen dejte do nějaké krabice nebo ještě lépe termosky na jídlo, která vám jej udrží studený. K hummusu podávejte pita chleba nakrájený na plátky, který si na cestu zabalíte do fólie, aby neztvrdnul, nebo na špalíčky nakrájený řapíkatý celer, okurku či mrkev.

Pečené cizrnové křupání

Když už jsme u té cizrny, můžete si z ní připravit ještě jednou chutnou dobrotu, kterou můžete chroupat na rychlé zahnání hladu. Zasytí vás rozhodně víc než sáček chipsů. Slitou cizrnu důkladně osušte a pak ji promíchejte s olivovým olejem. Dochuťte solí a dalším kořením podle vlastního výběru (zkuste třeba římský kmín, karí koření nebo chilli) a pečte 30-40 minut při teplotě 200 °C. Cizrna bude na povrchu krásně křupat, ale uvnitř zůstane měkká. Navíc zasytí a během cesty se nezkazí.

Slané pizza košíčky

Delší trvanlivost má i různé slané pečivo. Upéct si můžete např. slané muffiny, focacciu se sušenými rajčata, olivami a bylinkami, šneky z listového těsta se sýrem a šunkou nebo třeba malé pizza košíčky. Poslední jmenované jsou takovou lepší obdobou slaných pizza muffinů, na rozdíl od nich se na ně ale používá opravdu pizza těsto, které si můžete již hotové koupit v obchodě. To nejprve rozválejte na tenký plát o tloušťce asi 1-1,5 cm a vykrojte z něj kolečka, jimiž pak vyložte vymazanou formu na muffiny. V misce pak smíchejte rajčatovou omáčku s cibulí, česnekem, mozzarellou, šunkou, mletým masem nebo tuňákem z konzervy a koření, jako je bazalka či oregano. Záleží zkrátka na vás, co máte rádi. Pak směs naneste do košíčků a vložte do trouby předehřáté na 190 °C. Pečte 14 až 16 minut nebo dozlatova. Získáte tak malé jednoporcové pizzy, které se snadno převážejí.

Salát v rozloženém stavu

Chcete se i na cestách stravovat zdravě a upřednostňujete zeleninové saláty? I když si je namícháte do nějaké chladicí misky, jejich nevýhodou je, že vám suroviny ovadnou, kousky zeleniny oschnou nebo naopak díky zálivce až příliš změknou a salát pak už nechutná nejlépe. Zachránit vás mohou speciální svačinové silikonové sáčky. Nakrájené kousky zeleniny vložte zvlášť do jednotlivých sáčků a zavřete. Do dalšího si pak připravte dresink či jiné ingredience. Do kufru auta si pak zabalte velkou mísu a v případě potřeby už jen všechny suroviny smícháte dohromady. Zelenina zůstane díky extra zabalení stále svěží. Navíc si můžete salát zpestřit rovněž vajíčkem vařeným natvrdo. To vám také pár hodin na cestách vydrží.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat