Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Legendární německý nápoj Spezi se míchá z coly a oranžády. Takhle to zvládnete doma
Zdroj: Toprecepty, Hana Malénková

Samotná Coca-Cola je na vás příliš sladká? Tak si ji namíchejte s pomerančovou šťávou. Tento nápoj je v německy mluvících zemích jednou z nejoblíbenějších limonád. Ačkoliv je Spezi samostatná značka, Němci tak označují všechny nápoje tohoto typu a když je zrovna v restauraci nemají, nechají si spezi z coly a třeba z Fanty rovnou namíchat.

Mix z bavorských zahrádek

I když je Spezi poměrně zajímavou kombinací limonád, prodává se téměř výhradně v Německu, v Rakousku, ve Švýcarsku a ve Finsku a v jiných zemích na něj narazíte jen zřídka. V Německu však jde o oblíbený nápoj již více než šedesát let. Původní spezi se začal míchat v bavorských hospodách již v 50. letech minulého století a dodnes tam spezi považují za takřka národní nápoj.

Protože ale bylo míchání takového nápoje pro hostinské trochu složité a neustále jim zůstávaly zbytky z obou limonád v lahvích, které pak zbytečně vylévali, přemýšleli, co s tím. Zachránil je nakonec jeden německý pivovar, který rovnou takovou míchanou limonádu začal roku 1965 vyrábět. Původně se tak jmenovalo pivo z tohoto pivovaru, ale nakonec název SPEZI použili pro tuto limonádu.

Kultovní limonáda z pivovaru

Dodnes je tedy pivovar Riegele v Augsburgu jediným vlastníkem obchodní značky Spezi a nikdo jiný nesměl pod stejným jménem limonádu prodávat. Zájem o limonádu byl ale tak velký, že byl v sedmdesátých letech založen spolek Spezi Markengetränke Verband, u něhož si mohl každý malý pivovar zakoupit licenci na výrobu Spezi. Jedinou výjimkou je Paulaner Spezi.

Známý mnichovský pivovar může název používat bez jakýchkoliv poplatků. Limonáda Paulaner Spezi se prodává již od 70. let minulého století a jde téměř o kultovní nápoj, který se na bavorských zahrádkách čepuje a popíjí ve velkém. Kromě pravé Spezi se ovšem vyrábí i mnoho dalších podobných limonád jen s jiným názvem – např. Mezzo Mix, Schwip Schwap nebo Spatzi.

Jak namíchat spezi?

I když se spezi často mixuje jen z coly a oranžády, složení původního nápoje bylo mnohem zajímavější. Obsahoval totiž takové zajímavé ingredience jako mandarinkový olej a extrakt z pomerančových květů. Ty už ale z nápoje vymizely a originální limonádě Spezi dodává chuť jen pomerančová šťáva a citronová šťáva z koncentrátu. Přesné složení originálu je ovšem tajné. Pokud byste si ale limonádu chtěli namíchat sami, použijte stejné množství coly a pomerančové limonády. Nápoj samozřejmě díky cole obsahuje kofein a nejlepší je prý ledově vychlazený s kostkami ledu a s plátkem pomeranče.

Zkuste Spezi v koktejlu

Vzhledem k oblibě Spezi nikoho nepřekvapí, že je limonáda často součástí různých koktejlů. Němci ji s oblibou míchají s pivem, můžete ale vyzkoušet i další oblíbené drinky od mnichovských barmanů:  

Minga 75

Ingredience: 3 cl ginu, 2 cl čerstvé citronové šťávy, 1 cl cukrového sirupu, 2 kapky Angostury, Spezi.

Postup: Přidejte všechny ingredience kromě Spezi do šejkru a rozmixujte. Nalijte do sklenice s ledem a obsah šejkru přelijte do sklenice. Doplňte Spezi.

Kingston Lemonade

Ingredience: 5 cl bílého jamajského rumu, 2 cl čerstvé limetkové šťávy, 2 cl Triple Sec, Spezi

Postup: Nalijte všechny ingredience kromě Spezi do šejkru s ledem. Dobře protřepejte a přeceďte do sklenice s čerstvým ledem. Doplňte Spezi. Nápoj můžete ozdobit limetkovou a pomerančovou kůrou.

Zdroje informací:
Honest-rare.de
Spezi.com

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie