Domácí bubble tea je zdravější a o dost levnější než ten kupovaný: Na jeho výrobu vám stačí těchto 5 ingrediencí
26. 8. 2022 Vaření
Kuličkový čaj neboli Bubble Tea je oblíbený hlavně mezi dětmi, které praskání barevných kuliček v ústech nikdy nepřestane bavit. Problém kupovaných Bubble Tea je však nejen ve vysoké ceně, ale především v umělých barvivech a velkém množství cukru, které dětem škodí. Vyrobit domácí kuličkový čaj je přitom velmi jednoduché. Stačí vám na to pouze 5 ingrediencí.
Tapiokové perly přidají nápoji kalorie
Předem je třeba uvést, že tapiokové perly jsou vyrobeny ze škrobu manioku jedlého. A i když přináší jisté zdravotní benefity ve formě vitamínů a minerálních látek, obsahují také jednoduché sacharidy. Bubble Tea se tedy nedoporučuje dětem s nadváhou právě díky vysoké kalorické hodnotě. Jednou za čas však oblíbený čaj s trochou tapiokových perel určitě můžete dopřát dětem, které pravidelně sportují a mají vyvážený jídelníček. Kuliček stačí přidat do nápoje jen pár. Budou-li hezky barevné, efekt se dostaví.
Mohlo by vás zajímat
Příprava barevných kuliček do Bubble Tea
Ve specializovaných obchodech, na internetu či u asijských prodejců lze sehnat bílé nebo černé tapiokové perličky. Chcete-li připravit pestrobarevný kuličkový čaj, sáhněte po bílých perlách většího průměru. 100 gramů vás vyjde přibližně na 12 korun. V syrovém stavu jsou kuličky bílé, tvrdé a neprůhledné. Zprůhlední teprve vařením, kterým příprava Bubble Tea začíná.
Tapiokové perly se jednoduše uvaří ve vroucí vodě v poměru přibližně ½ hrnku perel na 4 hrnky vody. Přesný poměr však zjistíte z návodu na obalu, neboť se může lišit u různých velikostí. Do vody přidejte trochu potravinářského barviva a míchejte, dokud perly nevyplavou na hladinu. Zhruba dalších 15 minut bude trvat, než tapioka úplně zprůhlední. Po tuto dobu občas perly zamíchejte a v případě potřeby přidejte trochu vody. Uvařené kuličky propláchněte a namočte do ohřátého sirupu nebo medu, kde je nechte asi 10 minut máčet.
Kuličky nejsou vhodné na delší skladování, proto je dobré udělat vždy jen takové množství, které obratem spotřebujete.
Výroba Bubble Tea
Jakmile máte hotové barevné perly, příprava Bubble Tea už je velmi jednoduchá. Stačí vám na ni vychladlý čaj (pro děti nejlépe ovocný), pár kostek ledu a zmíněné kuličky namočené v sirupu či medu. Nejprve nasypte do sklenice led, poté tapiokové kuličky, zalijte čajem a podle potřeby doslaďte.
Oblíbená je i mléčná varianta Bubble Tea, ve které se přidá k ledu a kuličkám čaj a mléko v poměru 1:1. Experimentovat můžete i s ochucenými mléky nebo jejich bezlaktózovými obměnami.
Bubble Tea se podává se širokým brčkem nebo delší lžičkou, na kterou jde perly ze dna sklenice nabírat. Samozřejmě jej můžete obohatit i o čerstvé ovoce, lístky máty nebo meduňky.
Zdroje informací:
insanelygoodrecipes.com
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma guláš. Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby váš guláš byl perfektní
Původní guláš se podobá spíše naší verzi gulášové polévky. Nicméně dobrý "hospodský" guláš si můžeme lehce připravit i doma, když víme, jak na to. … Číst více
Dort pro prezidenta T. G. Masaryka: S vůní mandlí a čokolády podle receptu slavné Marie Janků-Sandtnerové chutná božsky
Prezidentské volby se blíží, tak co si třeba při… Číst více
Hubnutí podle Petry z MasterChefa: Zkušená koučka radí nic si nezakazovat a nestresovat se. A přidává recept na skvělé zelňáky
Soutěž MasterChef Česko 2022 je sice za námi, ale… Číst více
Jak dusit maso nebo zeleninu: Správný postup dušení masa zaručí jeho náležité změknutí a plnou chuť omáčky
Co je dušení Dusit můžeme např. rýži nebo jinou obilovinu, zeleninu, ovoce, houby. Nejčastěji dusíme maso, protože tím dosáhneme intenzivnější vůně,… Číst více
Jak připravit maso na česneku? Přinášíme univerzální návod pro všechny druhy masa
Základem je výběr správného masa. Kdo má raději dietnější drůbeží maso, může použít vykostěné stehno, které hezky vypadá, když se sváže do balíčku. V… Číst více
Prezident Edvard Beneš miloval obyčejná jídla. Třeba kávu s mlékem, nebo tyhle jednoduché sladké nudle s tvarohem
Přemýšleli jste někdy, co se tak jí na Pražském… Číst více
Řízky, zelňačka, věnečky i prázdné stoly: Takhle vypadaly rauty ve volebních štábech Petra Pavla a Andreje Babiše
Česká republika má nového prezidenta a stal se… Číst více
Příběh Petry z MasterChefa: Během soutěže přibrala 10 kg. Bylo to emočním hladem, říká teď, když znova začíná hubnout
Soutěž MasterChef Česko sice skončila, ale… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více