Starofrancouzské bagety

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 11 názorů

Suroviny

460 g hladké mouky
40 g žitné chlebové mouky
320 g vody
1,5 lžičky soli
3-4 g čerstvého droždí
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dobře promícháme všechnu mouku, 300 g ledové vody a zakryté dáme na 12 h do lednice (= autolýza). Promíchání by nemělo být dlouhé, stačí minuta.
    Ráno do těsta vmícháme dalších asi 20 g vody (asi dvě veliké lžíce), ve které jsme rozpustili kousínek droždí. Přibližně po třech minutách přidáme ještě sůl a hněteme další tři minutky.
    Těsto necháme na lince kynout 90 minut, během této doby ho 5-6x přeložíme. Pak uložíme do naolejované misky, dobře zakryjeme proti osychání a na 24 hodin uložíme do lednice.

  2. Druhý den vyndáme z lednice, těsto pomocí stěrky opatrně vyklopíme na lehce pomoučený stůl, sformujeme do obdélníku a podélně rozdělíme na 3-4 díly. Těsto krájím kovovou lopatkou Handy (Tescoma), jde to s ní velice dobře, bez zbytečného pomačkání těsta.

  3. Bagety jsem nijak moc netvarovala – tak, jak byly naporcované, jsem je opatrně přetáhla na bagetový plech a nechala hodinu kynout.
    Bez nařezávání jsem je dala péct do hodně vyhřáté trouby (250°C) s kastrůlkem vody na dně. Po 5 minutách jsem teplotu snížila na 220°C a dopekla – celková doba pečení byla 25 minut, v půli pečení jsem troubu jedním otevřením dvířek vyvětrala od páry.

Poznámka

Výsledek opravdu stojí za to – na povrchu pevné, křupavé bagetky, střída měkounká, mírně žvýkavá, samá díra a chuť…lehounce přirozeně nasládlá a voní! Dá se říct, že chuť voní???

http://www.pekarnomanie.cz/starofrancouzske-bagety...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Starofrancouzské bagety

  • Elle Guinea Elle Guinea

    Tak jsem je před chvílí vyndala z trouby... a hned jsme museli ochutnat. Musím říct, že rozhodnutí dělat (vzhledem k delší přípravě) radši rovnou dvojitou dávku se vyplatilo, a to maximálně! Lepší bagetky jsem ještě nejedla, jsou výýýýýborné.<3<3<3 Děkuji za skvělý recept, určitě budu péct častěji.:-K

    Odpovědět

  • monikaK monikaK

    Paráda:yes:Určitě vyzkouším.

    Odpovědět

  • Kucina Kucina

    cathleen domácí sýr nedělám,ale nechávám si ho vozit ze Zakarpatské Rusy.Je vynikající a vinko máme z Moravy.:yes:Tak jen budu muset zadělat těsto ,:-

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Děkuju :-K Bagtky nejsou zdaleka tak složité, jak to možná vypadá:-8 většinu času jen kynou a právě toto dlouhé kynutí vytváří jejich úžasnou vůni a chuť...a přitom je to jen obyčejná voda, mouka, sůl a kousínek droždí..

    maris: magistr Kelly možná, ale pekař Matěj určitě ne, ten by věděl, jak na to :-D

    Kucina: :-D:-D kdyby to jen trochu šlo, tak hned....sýr si děláš domácí?

    Odpovědět

  • Kucina Kucina

    cathleen jsi pekařská bohyně:yes:prosím kousek bagety ke snídani,máslo a kafe mám.<3.A další bagetu odpoledne sýr a dobré červené dodám.:-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Jitkas: je to tak:-)

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Maître boulanger :-K, bagety mate prekrasne :yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Fantastíko:-):-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Ivo, to je přímo alchymie, magistr Kelly by záviděl;-) :-), ale ten výsledek stojí za to, krásné bagety:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: :-8
    Jasně, vždy po nějaké době odpočinuté těsto popřekládat. Nechat spočnout a znovu popřekládat. Vyvíjí se tím lepková struktura, těsto je tažnější a pružnější ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Na tvoju otázku by som odovedala, že určite áno. Toto je skvost z tvojej kuchyne. Alebo rúry?
    (Fascinujú ma tie oká - diery na druhej snímke, nikdy som také krásne pečivo nemala.)
    Ešte dotaz - to prekladanie na pomúčenej doske vždy po nejakej dobe?

    Odpovědět

Tématické fráze: jak dlouho pect bagetky doba peceni bagety recept na bagetky tescoma bageta vesnická bageta top recepty na bagety bagety recept recept na bagety starofrancouzské korenova bageta dobo peceni bagety recepty na bagtky zadělat na bagetu kořenové bagety bageta recept rozmarynova bageta recept cathleen recepty bagety top recepty bageta bagety z čerstvého droždí recept ma bagety