Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pizza tyčinky
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Málokteré jídlo je u většiny dětí tak oblíbené, jako pizza s rajčatovým základem, šunkou a sýrem. Máme pro vás spoustu tipů na pohoštění, které sice nemá tradiční kulatý tvar, ale chuť pizzy v něm vždy najdete.


Rajčatový nebo smetanový základ?

Každý milovník pizzy má tu svou oblíbenou vyladěnou k dokonalosti podle jeho chuti. V restauraci se většinou setkáte s dvěma druhy základů – rajčatovou nebo smetanovou omáčkou, kterou se potírá těsto. Jak na ně?

  • Rajčatový základ připravíte z rajčatového pyré nebo rajského protlaku, cibule, česneku, bazalky, špetky soli a pepře a trochy olivového oleje. Nadrobno nakrájenou cibuli nechte zpěnit na oleji, přidejte prolisovaný česnek, nakrájenou čerstvou bazalku nebo trochu sušené, společně 3 minuty poduste a osolte a opepřete podle chuti. Je-li rajčatová omáčka moc kyselá, můžete přidat trochu cukru. Skvěle se do základu hodí i špetka sušeného oregana. Nechte vychladnout a dále použijte na všechny experimenty s příchutí oblíbené pizzy.
  • Smetanový základ vytvoříte velmi snadno. Smíchejte smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu v poměru 1:1, ochuťte prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Tento základ nepotřebuje tepelnou úpravu, a je tedy hned hotový.

Co použít jako doplňkové ingredience do variací na pizzu?

Nejčastěji na pizze najdeme šunku, různé druhy sýrů, salám, plátky žampionů, cibuli, olivy, špenát nebo artyčoky. Domácí výroba variant s příchutí pizzy má tu výhodu, že si chutě můžete nakombinovat přesně tak, jak je máte rádi. Neměla by však nikdy chybět mozzarella a čerstvá bazalka, která dává pokrmu pravou italskou chuť.

Šunku, sýr, salám a olivy můžete přidat do receptů bez další úpravy, žampiony, cibuli, špenát či artyčoky nejprve krátce poduste, abyste je zbavili přebytečné vody, která by mohla výsledek zkazit.

Listové těsto s příchutí pizzy skýtá různé možnosti

Výhodou listového těsta a pochoutek z něj vyrobených je, že se do přípravy může pustit i úplný začátečník a s trochou pomoci dospělého si zvládnou oblíbené pizza dobroty připravit i děti. V supermarketech seženete listové těsto již rozválené na tenký plát a ušetříte si tak další čas. Ti zkušenější se ovšem mohou pustit do domácího listového těsta. A jaké pohoštění s příchutí pizzy je možné vyrobit?

Šneci z listového těsta patří mezi nejjednodušší a nejoblíbenější lahůdky, kterým nikdo neodolá. Obdélníkový plát listového těsta potřete základem tak, aby na jednom delším kraji zůstaly asi 2 cm nepotřeného těsta. Na základ vyskládejte oblíbené ingredience a smotejte těsto do ruličky z delší strany směrem k nepotřenému okraji. Během rolování těsto mírně „utahujte“, aby se šneci při pečení nerozjížděli. Na tento recept se kvůli snazšímu rolování lépe hodí plátkový sýr, ale chcete-li použít mozzarellu, jednoduše ji nakrájejte na tenké nudličky, se kterými půjde snáze pracovat. Okraj bez přidaného základu potřete rozšlehaným vejcem, které zajistí, aby se těsto spojilo. Připravenou ruličku nakrájejte na asi dvoucentimetrové špalíčky, položte na plech vyložený pečicím papírem řeznou stranou, potřete ze všech stran vejcem a pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut dozlatova.

Obdobně se dají připravit i pizza tyčinky, které jsou rovněž velmi jednoduché a efektní, nebo taštičky z listového těsta jako jednohubky.

Máte rádi slané záviny z listového těsta na nekonečno způsobů? Příchuť pizzy se hodí i do nich. Zkuste třeba tento jednoduchý závin se šunkou, sýrem a sterilovanými žampiony.
 

Chystáte-li dětskou oslavu, nebo chcete udělat radost dětem, vytvořte z listového těsta „pizza hady“. Obdélník listového těsta podélně rozpulte, opět potřete základem tak, aby nedosahoval až k jednomu delšímu kraji, na ten druhý kraj vyskládejte pruh ingrediencí, zarolujte do tenké ruličky a spojte pomocí vejce, kterým potřete kraj bez základu. Oba konce „hada“ prsty spojte tak, aby náplň nevytékala a jeden konec ozdobte – proužek červené papriky poslouží jako jazyk, 2 zapíchnutá dýňová semínka jako oči. Na hřbet můžete použít kromě rozšlehaného vejce kmín, červenou papriku nebo sezamová semínka. Druhou polovinu těsta můžete naplnit jinými ingrediencemi pro větší překvapení. Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a upravte do tvaru plazícího se hada. Můžete mu i nadzvednout hlavu a podložit zmačkaným pečicím papírem. 

Naše tipy samozřejmě využijete i v případě křehkého těsta nebo těsta přímo určeného na pizzu. Ty se ovšem prodávají v kruhovém tvaru, a tak je lepší si vyválet svoje vlastnoručně vyrobené.

Tousty a panini jako pizza rychlovka

Jednodušší variace na pizzové téma už ani být nemůže. Tuhle rychlovku můžete nejen dětem udělat na večeři vždy, když nestíháte. Budete-li mít po ruce hotovou rajčatovou omáčku, nezabere vám více než 10 minut se vším všudy a výsledek bude vždy perfektní. Tousty nebo rozpůlená bageta se jednoduše natřou základem, pokladou šunkou, dalšími ingrediencemi, větším množstvím sýra a dají se zapéct na pár minut do toustovače nebo elektrického domácího grilu. Stejným způsobem lze zapéct i naplněnou tortillu.

I pečivo může mít chuť pizzy

Pizza chléb“ nejjednodušeji uděláte v domácí pekárně, přičemž nadrobno nakrájené ingredience tvořící příchuť přidáte do těsta na úplném konci hnětení. Trochu pracnější, ale o to efektnější je zarolovat suroviny přímo do připraveného těsta a nechat tak vyniknout struktuře chleba.

K přidání pizza příchutě do pečiva samozřejmě domácí pekárnu nepotřebujete, ale práci rozhodně usnadní, například i u těchto pizza rohlíků.

I milovníci slaných muffinů si mohou pochutnat na inovaci, která jim připomene slavný italský koláč. Pizza muffiny s olivami a vůní slaniny potěší každou návštěvu.

Minipizzy se zeleninou místo těsta

Velmi zdravé, rychlé a opět jednoduché. To jsou minipizzy, kterým místo těsta bude sloužit jako podklad na kolečka nakrájený lilek nebo cuketa. Lilek však může být hořký, proto je dobré jej před samotnou přípravou osolit, nechat 20 minut „vypotit“, opláchnout a osušit. Pak už stačí jen potřít základem, poskládat na něj ingredience včetně bohaté vrstvy sýra a dát zapéct na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat