Chouquettes

zizala Kuchařka: zizala

Moučníky , Drobné pečivo 15 názorů

Suroviny

Těsto:
250 ml vody (nejlépe půl na půl voda a mléko)
200 g hladké (nebo polohrubé) mouky
100 g másla
špetka soli
50 g cukru
4 vejce (v pokojové teplotě)
Na potření:
1 vejce (rozšlehané)
trocha mléka
čokoládové lupínky (nebo perlový cukr - viz poznámka)
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Svaříme vodu i mléko s máslem, solí a cukrem, do horkého vysypeme najednou všechnu mouku, snížíme plamen a za stálého míchání krátce propaříme. Vznikne hladká koule, která se nechytá vařečky ani hrnce. Ihned sundáme ze zdroje tepla a necháme částečně zchladnout.

  2. Pak do hmoty postupně zašleháváme jedno vejce po druhém.

  3. Necháme zcela vychladnout a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme hladkou trubičkou nebo dáváme pomocí dvou kávových lžiček malé hromádky.

  4. Troubu dobře vyhřejeme na 220 - 250°C.

  5. Povrch "šuketek" můžeme povlažit rozšlehaným vajíčkem, posypeme perličkami cukru (a příliš nešetříme - zdálo se mi jich dost, ale při pečení těsto hodně nabylo, takže jich mohlo být i víc).

  6. Pečeme 10 minut prudce, pak snížíme teplotu na 150 - 180°C a dalších 10-15 minut dopečeme. Prvních 15 minut nesmíme otvírat troubu, aby neunikla pára a pečivo nekleslo. Hotové pečivo je uvnitř suché.

Poznámka

Výslovnost (šuket) zní českému uchu legračně, ale toto pečivo patří spolu s croissanty a brioškami k nejoblíbenějšímu francouzskému pečivu k snídani. Je z odpalovaného těsta a jeho hlavní ozdobou jsou malé perličky cukru na povrchu. Perlový cukr u nás bohužel nekoupíte, já jsem si ho přivezla z výletu do Rakouska. Je poměrně běžně k dostání i v Německu, Francii, Španělsku, Itálii apod. Profesionální pekaři ho u nás k dispozici mají. Jako lehkou náhradu můžete zkusit rozbít na kousky kostkový cukr (ale není to ono, perlový cukr má jinou technologii výroby a tudíž je z podstaty jiný) nebo místo cukru použijte čokofleky (= čokoládové pecičky).

Začátečníci si mohou přečíst o odpalovaném těstě tady:

http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/zakladni-rece...

Název nelze přeložit ;-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Chouquettes

  • zizala zizala(autorka receptu)

    popoluska340: :-):-K

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    Zizala,mala som tuto dobrotku v praci na jedlo,a bola super.Aj bezlepkove zemlicky,su krasne chutnucke,ked su cerstve.Ale na druhy den su ako piliny.Ale rada som tejto stranke,len tak dalej s receptami,ja si poradim,vymenim muku,popripade nieco zamenim za ine.:-K:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    popoluska340: Tady bohužel neporadím, s bezlepkovu moukou nemám žádné zkušenosti :-( Myslím si ale, že v receptech, jejichž úspěch závisí právě na lepku, asi bezlepková mouka není vhodná.
    Ale děkuju za vyzkoušení receptu :-K

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    Dievcata pecivo upecene mnam,aj ked mi splaslo po upeceni,ale nevadi.Bezlepkova muka je nevyspytatelna.Ukladam do oblubenych.:-p

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    I na řezu je pečivo moc krásné:yes::-p:-K

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-KJsou krásné :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    tejaja: Ovšem, nemyslela jsem to tak, že se všechna vejce nahradí práškem do pečiva, to ani nejde :-) Místo jednoho vejce se dává zhruba špetka PDP. Já, jak už jsem psala, dám raději o to jedno vejce víc ;-)
    A skvělé jsou, to je pravda, jen se po nich zaprášilo :-)):-p

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    zizala: Jarka ja viem, ale v tom mojom recepte idú aj vajcia aj ten prášok. Ty máš v svojom recepte 4 vajíčka, tak možno preto. ;-) V každom prípade je to super záležitosť. :yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    tejaja: Práškem do pečiva se někdy v odpalovaném těstě nahrazují vejce :-) Já raději dávám víc vajec a bez prášku, někdy tam býval cítit a pečivo nebylo tak křehké ;-)


    Děkuji všem za milé komentáře, "šuketky" nám moc chutají a budu ráda, pokud někdo vyzkouší :-K

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Tak tvůj recept ukládám a určitě vyzkouším, bulky vypadají moc lákavě:yes:+

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    ja ho dneska hned idem vyskusat,ale z bezlepkovej muky,a skusim s tym praskom do peciva,lebo z bezlepkovej muky pecivo sa sprava,ako chce.Niekedy dobre,a niekedy su s toho delobuchy.

    Odpovědět

  • zizalka zizalka

    :yes: Tak ty určitě brzy vyzkouším :-) vypadají neodolatelně :-*

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Šuketky :-)) vypadaji nadherne! Snad se nekdy dostanu k tomu, abych je vyzkousela :-8

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Žižu, tvoje chouquettes ma očarili!:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Jedla som vo Francúzsku a boli vynikajúce. :yes: Od domácich som dostala takýto recept : 250 ml vody, 1/2 lyžičky soli, 100 g masla, 150 g múky, 1 lyžica cukru, 1/2 lyžičky prášku do pečiva, 1 vanilkový cukor, 3 vajcia a cukrové perličky. :-) Zaujímavé je, že do toho odpaľovaného cesta dávali aj prášok do pečiva. Doporučujem vyskúšať, sú fakt výborné. :yes:;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: perlový cukr šuketky ministola postup španělsko pečivo recept plnene koule z odpalovaneho testa cukr perlový aby odpalované těsto nekleslo pečivo ve španělsku odpalované moučníky perlový cukr v receptech výslovnost crumble španělsko pečivo posipané cukrem německá miništola profesionální pečení recepty