Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slaný koláč má dlouho historii. Na plackách podobných dnešním si pochutnávali již  staří Egypťané, ve starověku je pekli i Řekové a Římané. Pizza, jak ji známe dnes, se zabydlela na jídelníčku obyvatel Neapole v polovině 19. století.

Zrozena v Neapoli

Právě v Neapoli roku 1889  ochutnal pizzu i italský královský pár Umberto I. a jeho žena Margherita. Té nejvíce zachutnala ta s měkkým bílým sýrem mozzarella, červenými rajčaty a zelenou bazalkou – slaný koláč v barvách italské vlajky! Po královně také nese dodnes jméno Margherita. Italští přistěhovalci pak přivezli pizzu do Ameriky, kde se nejvíc rozšířila po druhé světové válce. A kromě typicky italských příchutí se varianty pizzy rozšířily o další ingredience. A které pizzy jsou dnes nejpopulárnější?

1. Pizza capricciosa

Název této pizzy v doslovném překladu znamená „rozmarná“ a zdá se, že je docela příhodný i proto, že náplně se v jednotlivých regionech obvykle liší. Capricciosa se nejčastěji připravuje z kombinace těchto ingrediencí: rajčata, mozzarella, žampióny, artyčoky, prosciutto, olivy a nakrájené vejce natvrdo. Ve střední a severní Itálii se nezřídka přidávají kapary, klobásy a někdy i ančovičky.

2. Pizza quattro formaggi

Jak už napovídá název, quattro formaggi je italská pizza s kombinací čtyř druhů sýra. Tradičně by mělo jít o mozzarellu a tři další místní sýry v závislosti na regionu, například gorgonzolu, gontinu a parmigiano-reggiano. Volitelně lze pizzu dále obochutit přidáním bazalky a rajčat. Kombinace sýrů dodává pizze neobvyklou a jedinečnou chuť, kterou si oblíbili milovníci sýrů po celém světě.

3.  Sicilská pizza

Na Sicílii tuto pizzu překvapivě nenajdete. Ta původně sicilská se nazývala sfincione a tady jde o její americkou verzi. Těsto čtvercového tvaru je silné a není křupavé. Pokryté je rajčatovou omáčkou a sýrem mozzarella. Na původní sfincione se mozzarella nedávala. Teprve italské pizzerie v New Yorku, které měly přístup k levné mozzarelle, ji začaly přidávat. Dnes je sicilská pizza oblíbená v mnoha italsko-amerických komunitách v New Yorku, New Jersey, Michiganu, Connecticutu, Rhode Islandu a Massachusetts.

4. Pizza Caprese

Typicky italská pizza, která potvrzuje, že její  umění je v jednoduchosti. Je to mj. i skvělý způsob, jak zužitkovat zbylá rajčata. Tradičně je totiž zdobena cherry rajčátky, mozzarellou, olivovým olejem a čerstvými lístky bazalky. Někteří kuchaři nakonec přidávají trochu balzamikové redukce.

5. Pizza Pepperoni

Pepperoni pizza je americká pizza, která obsahuje jednu z nejoblíbenějších příloh, pikantní salám. Pepperoni je vlastně zkomolená podoba slova peperoni (s jedním „p“), které v italštině označuje velkou papriku, ale dnes se tak nazývá pikantní salám, obvykle vyrobený ze směsi hovězího a vepřového masa a koření. Obliba pizzy pepperoni začala stoupat až v 50. letech 20. století. V současnosti je nejoblíbenějším druhem ta zdobená hovězím masem, ale existují také varianty s rybím masem a feferonkami. Příprava se v jednotlivých státech liší, ale základem je rajčatová omáčka, mozzarella a pepperoni.

6. Newyorská pizza

Newyorská pizza je velká pizza s tenkou kůrkou, která se vyvinula z klasické neapolské, kterou do New Yorku přivezli italští přistěhovalci na počátku 20. století. Tento pokrm se objevil spolu s otevřením první americké pizzerie s názvem Lombardi's, kde majitel Gennaro Lombardi podával neobvykle velké a široké pizzy. Na velké plátky se také krájí. Protože kůrka je křupavá, pro snadnější konzumaci se dá pizza složit. Někteří tvrdí, že za jedinečnou strukturu kůrky vděčí pizza minerálům, které se nacházejí pouze v newyorské vodovodní vodě. Tradičně se pizza pokrývá mozzarellou a silně ochucenou rajčatovou omáčkou (olivový olej, rajčata, česnek, cukr, sůl, oregano, drcený červený pepř, bazalka), zatímco další ingredience, jakými jsou zelenina nebo klobása, se přidávají na sýr.

7. Pizza marinara

Marinara je neapolská pizza s náplní z rajčat, oregana, česneku, extra panenského olivového oleje a někdy čerstvé bazalky. Ačkoli se všobecně usuzuje, že její název je odvozen od mořských plodů, není to pravda. Mořské plody na ní nenajdete! Název souvisí s tím, že byla základním jídlem rybářů, kteří ji konzumovali po návratu domů z rybolovu v Neapolském zálivu. Někdy se říká, že poprvé byla připravena roku 1734 v pizzerii Port'Alba, která je považována za nejstarší pizzerii na světě. Marinara je součástí chráněné pizzy Napoletana, která má specifická pravidla týkající se výrobního procesu, těsta a hlavních ingrediencí používaných při výrobě pizzy.

8. Pizza calzone

Tento jedinečný druh pizzy se vyznačuje půlkulatým tvarem, který vznikne přeložením pizzy plné velikosti na polovinu. Název calzone pochází z Neapole z 18. století a doslova znamená „rukáv či kapsa“, což odkazuje na skutečnost, že původním účelem pizzy calzone bylo, aby se dala konzumovat za chůze nebo ve stoje. Obvykle se calzone plní salámem nebo šunkou a sýry ( je mozzarella, ricotta, parmezán a pecorino), zatímco smažené calzone s mozzarellou a rajčaty jsou specialitou italského regionu Apulie a jsou známé jako panzerotti.

9. Pizza Margherita

Pizza Margherita je pochoutka, která je doslova vhodná pro královnu. V roce 1889 navštívila královna Margherita Savojská Neapol, kde jí byla nabídnuta pizza, která připomínala barvy italské vlajky: červená rajčata, bílý sýr mozzarella a zelená bazalka. Vyrobil ji šéfkuchař Raffaele Esposito z pizzerie Brandi, který se zasloužil o její vynález. Královna si tento pokrm oblíbila a Esposito ho po ní pojmenoval – pizza Margherita, ale taková pizza se dělala i dříve a lze ji datovat nejméně do roku 1866, kdy mezi nejoblíbenější pizzové přílohy patřila bazalka, sýr a rajčata, ale to se jí ještě říkalo pizza „mozzarella“.

10. Pizza Napoletana

Nejsymboličtější italský kulinářský výtvor, pravá pizza Napoletana, se připravuje jen z několika jednoduchých ingrediencí a pouze ve dvou variantách – marinara, základní neapolská pizza s rajčatovou omáčkou ochucenou česnekem a čerstvým oreganem, a Margherita, která je posypaná rajčaty, mozzarellou a čerstvými lístky bazalky, což je lahodná kombinace, jejíž barvy údajně představují italskou vlajku.Kůrka je ve spodní části velmi tenká a těsto se po stranách nafoukne, což má za následek vzdušnou kůrku, která by při správném pečení měla mít typické zuhelnatělé „leopardí skvrny“. Původ tohoto kultovního neapolského pokrmu lze vysledovat až do počátku 17. století, kdy to, co dnes známe jako pizzu marinara, poprvé popsal italský kuchař, spisovatel a filozof Vincenzo Corrado ve svém pojednání o stravovacích zvyklostech obyvatel Neapole.

Zdroje infomací:

tasteatlas.com: 10 Most Popular Pizzas in the World

history.com: Who Invented Pizza?

Recepty k tomuto článku