

Pizza tyčky (twister)
Suroviny
- Těsto:
- 150 g vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 300 g hladké mouky
- půl lžičky cukru
- lžička soli
- 10 g čerstvého droždí
- Náplň:
- 40-50 g šunky
- 40-50 g strouhaného sýra
- 4 lžíce hustého kečupu
- malý stroužek česneku
- lžička oregana
Postup přípravy receptu
Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí a necháme 10 minut stát. Pak přidáme ostatní suroviny a uhněteme měkké, pružné těsto. Dopřejte těstu alespoň desetiminutové hnětení, lépe se s ním pak pracuje.
Než nakyne (25-35 minut), připravíme náplň. Šunku natrháme na menší kousky, česnek rozetřeme, sýr nastrouháme. Do nádoby sekáčku (nebo tyčového mixéru) odměříme kečup, přidáme šunku a rozsekáme (rozmixujeme). Poté přidáme česnek, sýr, oregano a ještě prosekáme (promixujeme). Vznikne tužší pasta.
Vykynuté těsto propracujeme na pomoučeném stole a rozválíme přibližně na velikost plechu. Polovinu těsta potřeme pizza pastou, čistou polovinu těsta přehneme a zakryjeme jí natřenou část. Lehce přitlačíme, je možné opatrně poválet válečkem – opatrně proto, aby se silným tlakem náplň nevytlačovala ven. Kolečkem na pizzu nebo nožem plát překrájíme na asi 2 cm široké pásky a všechny je uložíme na plech.
Při přenášení pásky zkroutíme v prstech do vrtulky. Na plechu necháme vykynout, pak orosíme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/asi 12-15 minut).
Doba pečení je závislá i na rozhodnutí, jak moc chcete tyčky křupavé. Nám chutnají spíše ty měkčí.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz nebo v knize Hrátky s těstem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pizza tyčky (twister)
-
Musí to být dobré s takového těsta peču picu.
-
Naprosto skvělé! Vynikající! Fascinující! Opravdu lahůdka :D Poprvé co jsem dělal pizza rolky a myslel jsem si že to bude skandál a nakonec byly vyborné. Šel jsem krok za krokem podle receptu a nemohu se nabažit opravdu doporučuji i pro začátečníky!
Gustavo Woltmann -
cathleen: nic nemaž
-
casino: přidám
ono se to bude i lépe hledat, podle twisteru.
-
"Pizza tyčky"
...a aby se to odlišilo od běžných placatých tyček a každému bylo zřejmé wcg, tak bych do názvu zakomponoval slůvko "twister" -
Eja57: jak píše magdalenka
Navíc jsou ta fota posbíraná z několikerého pečení a na výsledném fotu jsou tyčky poměrně utáhnuté
Pokud myslíš, že bude fotka neupečených tyček na plechu lidi mást, tak ji ráda smáznu
-
Eja57: ja by som povedala, že cesto necháme mierne nakysnúť prvýkrát a na plechu tyčky tiež - len kým sa zohreje rúra...aby to nebolo "peříčko". Zvonka chrumkavé, vnútri ale mäkké.
-
Cat, zkoumám fotky a něčemu nerozumím...čekala bych, že když smotám vrtulky, tak že po vykynutí a upečení bude těsto vystupovat a jen v mezerách bude vidět náplň...podle fotek mi připadá, že skoro nenakynulo - což je u Tebe nemožné...já bych asi "motala" volněji abych dala těstu trochu prostoru...chápu, že to mají být tyčky...dobré to bude, to určitě, ale možná ne úplně chápu, že kynuté těsto vypadá prostě nenakynutě - asi je to účel, ale zajímá mě to...
-
Hned bych si sáhla...