Pomerančová marmeláda

aviaris Kuchařka: aviaris

Je z toho cca 6 sklenic o objemu 350 ml Zavařeniny 13 názorů

Suroviny

1 kg pomerančů
(pokud možno chemicky neošetřených-jinak pořadně umytých)
1 citrón
1.8 kg cukru
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce (nejlépe 5 litrů či více) odměřte 2,25 litru vody. Rozpulte veškeré pomeranče a citrón a vymačkejte z nich šťávu. Zrníčka nevyhazovat! Nakrájejte poloviny pomerančů a citrón na půl a po té na tenké proužky a přidejte do vody.

  2. Z vymačkaného džusu vyberte zrníčka a dejte do gázy. Veškerý džus a vše ostatní co se vymačkalo přidejte do vody k nakrájeným pomerančům - šťávu i dužinu co se vymačkala. Zrníčka obsahují pektin ale nejsou chutná na kousání, proto se dávají do gázy aby se jednoduše vydělala a nemusela se lovit.

  3. Vše přiveďte k varu a vařte na slabém ohni po dobu dvou hodin (bez pokličky) - dokud to nebude krásně měkké - potřebuje to sem tam zamíchat a sem tam dolít vodu aby byla hladina zhruba stejná jako při začátku vaření.

  4. Po vaření vytáhněte gázu se semínky, vyždímejte jej a odložte. Není už dále potřeba. Do takhle uvařené kůry a šťávy přidejte veškerý cukr. Dejte na vysoký plamen - musí to dosáhnout vysoké teploty na rozpuštění cukru a také na odpařeni přebytečné vody.

  5. Po nějaké době to začne bublat skoro jako když děláte karamel - velké bílé bubliny. Po té co to dosáhne vysoké teploty tak nechte bublat po 20 minut a sem tam zamíchat.

  6. Do ledničky si dejte malý talířek a po 20 minutách bublání na něj dejte kousek marmelády a uvidíte jakou má hustotu, když se zchladí. Podle toho se rozhodnete zda-li je to pro vás vyhovující či zda-li to chce ještě pár minut vařit. Tahle marmeláda není tuhá jako jelly, ale má konzistenci zhruba jako med.

  7. Můžete to pak plnit do sklenic tak jak to je nebo jako já vydělat zhruba polovinu uvařené kůry ven a nakrájet na drobno a vrátit do hrnce, zamíchat a pak plnit sklenice.

  8. Pro ty co budou krájet tak to pak musíte nechat zavařit v troubě na nízkou teplotu po dobu 5 minut či jak jste zvyklí. Ti co plní sklenice zrovna uvařenou marmeládou, tak stačí uzavřít víčko a otočit dnem nahoru a nechat vychladnout. Samo se to utěsní.

Poznámka

Nejlepší na tom je, že využijete úplně celé pomeranče a jediné co jde do koše jsou vyvařená zrníčka a marmeláda není hořká jako některé.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pomerančová marmeláda

  • casino casino

    Miroslav:
    Ano, lze :-)
    No, původně se to tak nedělá, ale než vařit a vařit, tak bych raději do marmelády před převařováním přidal želírovací přípravek;-)

    Odpovědět

  • Miroslav Miroslav(neregistrovaný)

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat jestli je možné marmeládu převařit když nestuhne a je už ve skleničkách přes noc?

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    cykloguard:
    Ahoj, udělala jsem to podle tebe, nejvíc času zabralo loupání pomerančů, jinak rychovka a marmeláda je skvělá.:yes:
    Lenka

    Odpovědět

  • cykloguard cykloguard(neregistrovaný)

    Zbytečně složité a náročné na energii.Ze dvou kil pomerančů,lžičky kyselina citronové,Jedné dobře umyté kůry z jediného pomeranče,ostatní nakrájené na kousky bez semínek ,a dle návodu z Gelfixu 1:3 mám totéž hotové za 7minut.

    Odpovědět

  • aviaris aviaris(autorka receptu)

    Kiara - dekuji za tip, clovek se stale uci :-K

    Odpovědět

  • Kiara Kiara

    Prý je dobré chemicky ošetřené, tzn. běžné pomeranče nebo citrony namočit přes noc do studené vody, prý se toho hodně vylouhuje...:-)

    Odpovědět

  • aviaris aviaris(autorka receptu)

    lomačka - sladke to je dost pokud si strcis lzicku marmelady do ust :-D, ale pokud si ji namazes na chleba tak je to v pohode. Je super i v piskotove rolade. Maze se docela tence - kvuli ostrosti pomerancu. Jak jiste vis tak pomerancova kura muze byt docela horka a tak i proto je tu i dost cukru (a i na zahusteni jelikoz tu nejsou zadne konzervanty).:-p

    Odpovědět

  • lomačka lomačka(neregistrovaná)

    OPRAVA skoro 2 kg. cukru

    Odpovědět

  • lomačka lomačka (neregistrovaný)

    Ahoj holky,teď sem přišla na tu marmeládu,ale koukám že na
    1kg.pomerančů je skoro i kilo cukru .Není to moc sladké ?????

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Nádherná barva!!:yes::yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Znám ji taky. Dělám jí už delší dobu a moc nám chutná.

    Odpovědět

  • aviaris aviaris(autorka receptu)

    Dekuji za radu, vyzkousim i bez lednicky :-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    aviaris - dělám taky - dvě připomínky mám - není třeba dávat talířek na jakoukoli marmeládu ani džem do ledničky. Na porcelánový talířek kápni kapku marmelády nebo džemu, když po cca 3 sekundách ztuhne, je hotovo!!!, jo a zrníčka nevaděj.Jinak je výborná to ano

    Odpovědět

Tématické fráze: pomerančová marmeláda pomerančová marmeláda recept pomerančová marmeláda recepty marmelada z pomeranču recept pomerančová marmeláda recept na pomerančovou marmeladu nejlepší citronová marmeláda recept recepty pomerancova marmelada vyborna pomerančová marmeláda pomerančová marmeláda se zázvorem marmeláda pomerančová nejlepší sekaná,jakou znám výroba pomerančové marmelády nejlepší marmelády recept na pomerančová marmeláda pomeračová marmelada pomerančový džem se zázvorem džem z pomerančové kůry nejlepší pomerančová marmeláda pomerančová

Zapomněl/a jsem heslo