Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomerančová marmeláda

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aviaris aviaris

Náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 180 min

210 min (30 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Chcete zpracovat přebytky pomerančů? Uvařte z nich marmeládu. Využijete tak úplně celé pomeranče, jediné co vyhodíte, jsou vyvařená zrnka. Pomerančová marmeláda je navíc osvěžující a sladká.

Suroviny pro 6 kusů

6 sklenic o objemu 350 ml

6kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie32 624 kJ /
7 798 kcal
Bílkoviny10,26 g
Tuky2,72 g
Vláknina24,14 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 37 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 920,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pokud nemáme chemicky neošetřené pomeranče, pečlivě je omyjeme. Všechny pomeranče a citrón rozpůlíme. Krok 2: Do velkého hrnce nalijeme 2,25 litru vody. Krok 3: Ze všech pomerančů a citrónu vymačkáme šťávu. Zrníčka ani zbytky pomerančů nevyhazujeme. Krok 4: Poloviny pomerančů a citrónu znovu rozpůlíme a poté nakrájíme na tenké proužky a přidáme do vody. Krok 5: Z vymačkané šťávy vybereme zrníčka a dáme do gázy. Zrníčka obsahují pektin, ale nejsou chutná na kousání, proto je dáme do gázy, aby šla nakonec snadno vyndat. Gázu vložíme do hrnce. Krok 6: Šťávu i dužinu z pomerančů přidáme do hrnce. Krok 7: Vše přivedeme k varu a vaříme na slabém ohni po dobu dvou hodin bez pokličky, dokud to nebude krásně měkké. Občas zamícháme, případně dolijeme vodu. Krok 8: Po vaření vytáhneme gázu se semínky, vyždímáme a vyhodíme. Krok 9: Do hrnce přidáme veškerý cukr. Dáme na vysoký plamen, aby se rozpustil cukr a odpařila přebytečná voda. Krok 10: Až začne marmeláda bublat tak, že se začnou tvořit velké bílé bubliny, necháme vařit ještě 20 minut a průběžně mícháme. Krok 11: Poté vyzkoušíme konzistenci marmelády tak, že trochu nalijeme na vychlazený talířek. Marmeláda má mít konzistenci jako med. Krok 12: Až bude mít marmeláda správnou konzistenci, plníme do vysterilizovaných sklenic, otřeme hrdla, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Krok 13: Druhou možností je, že vyndáme polovinu uvařené kůry ven, nakrájíme ji nadrobno, vrátíme do hrnce, zamícháme a pak teprve plníme sklenice. V tomto případě je nutné navíc zavařit marmeládu v troubě na nízkou teplotu po dobu 5 minut.

TIP: Jak zavařovat v myčce nádobí

Zveřejněno 10. 5. 2010

Poznámka autorky aviaris

Nejlepší na tom je, že využijete úplně celé pomeranče a jediné co jde do koše jsou vyvařená zrníčka a marmeláda není hořká jako některé.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomerančová marmeláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mqAE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomerančová marmeláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mqAE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli je možné marmeládu převařit když nestuhne a je už ve skleničkách přes noc?

Miroslav:
Ano, lze :-)
No, původně se to tak nedělá, ale než vařit a vařit, tak bych raději do marmelády před převařováním přidal želírovací přípravek;-)

cykloguard:
Ahoj, udělala jsem to podle tebe, nejvíc času zabralo loupání pomerančů, jinak rychovka a marmeláda je skvělá.:yes:
Lenka

cykloguard 4. 8. 2014 19:48
Zbytečně složité a náročné na energii.Ze dvou kil pomerančů,lžičky kyselina citronové,Jedné dobře umyté kůry z jediného pomeranče,ostatní nakrájené na kousky bez semínek ,a dle návodu z Gelfixu 1:3 mám totéž hotové za 7minut.

Kiara - dekuji za tip, clovek se stale uci :-K

Prý je dobré chemicky ošetřené, tzn. běžné pomeranče nebo citrony namočit přes noc do studené vody, prý se toho hodně vylouhuje...:-)

lomačka - sladke to je dost pokud si strcis lzicku marmelady do ust :-D, ale pokud si ji namazes na chleba tak je to v pohode. Je super i v piskotove rolade. Maze se docela tence - kvuli ostrosti pomerancu. Jak jiste vis tak pomerancova kura muze byt docela horka a tak i proto je tu i dost cukru (a i na zahusteni jelikoz tu nejsou zadne konzervanty).:-p

OPRAVA skoro 2 kg. cukru

Ahoj holky,teď sem přišla na tu marmeládu,ale koukám že na
1kg.pomerančů je skoro i kilo cukru .Není to moc sladké ?????

Nádherná barva!!:yes::yes:

Znám ji taky. Dělám jí už delší dobu a moc nám chutná.

Dekuji za radu, vyzkousim i bez lednicky :-K

aviaris - dělám taky - dvě připomínky mám - není třeba dávat talířek na jakoukoli marmeládu ani džem do ledničky. Na porcelánový talířek kápni kapku marmelády nebo džemu, když po cca 3 sekundách ztuhne, je hotovo!!!, jo a zrníčka nevaděj.Jinak je výborná to ano

Tématické fráze:
pomerančová marmeláda, pomerančová marmeláda recept, pomerančová marmeláda recepty, marmelada z pomeranču, recept pomerančová marmeláda, recept na pomerančovou marmeladu, nejlepší citronová marmeláda recept, recepty pomerancova marmelada, pomerančová marmeláda se zázvorem, vyborna pomerančová marmeláda, marmeláda pomerančová, nejlepší sekaná,jakou znám, výroba pomerančové marmelády, nejlepší marmelády, marmeláda z pomeranče, recept na pomerančová marmeláda, pomeračová marmelada, pomerančový džem se zázvorem, džem z pomerančové kůry, nejlepší pomerančová marmeláda

Suroviny:
pomeranče, citron, cukr

Přidat fotografie receptu