Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chia semínka v akci: Připravte si po vzoru mexických indiánů dokonalý a levný domácí „energeťák“, nápoj chia fresca
Zdroj: Freepik, freepik

Nakoupili jste si domů chia semínka s tím, že si je budete přidávat do jogurtů nebo smoothie a teď přemýšlíte, kam ještě byste je mohli využít? Oblíbená mexická limonáda chia fresca je vynikajícím řešením. Výborně chutná a navíc vás zaručeně postaví na nohy nejen po sportu.


Zázračná semínka od indiánů

Chia semínka jsou jednou z nejčastěji využívaných super potravin. Tato černá drobná semínka z rostliny Salvia hispanica neboli šalvěj hispánská, připomínající mák, pocházejí ze středního a jižního Mexika. S oblibou je již před mnoha staletími pěstovali místní původní obyvatelé – kmeny Aztéků a Mayů, kteří si již tehdy cenili jejích zázračných účinků na lidské tělo.

Chia semínka zaženou hlad i žízeň

Chia semínka jsou totiž plná vitaminů a minerálů, jsou bohaté na  omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, antioxidanty a také bílkoviny. Slovo chia znamená v jazyce amerických indiánů síla, což dokazuje, jak věřili v jejich schopnosti. Chia semínka si totiž nejčastěji dávali jako dokonalý zdroj energie. Byla zkrátka ideální potravinou, která dokázala zahnat hlad kdykoliv během dne.

Navíc vynikají jemnou lehce oříškovou chutí, která nijak výrazně nezkreslí chuť pokrmu, do něhož je přidáte. Do jídla je možné je vmíchat celá i namletá na prášek. Můžete jimi posypat zeleninový salát, nejčastěji se ale používají do sladkých pokrmů, jako jsou třeba snídaňové cereálie. Smíchat je můžete s jogurtem, mlékem, ovocnou šťávou nebo vodou, jako je tomu u nápoje chia fresca.

Když smícháte chia s vodou

Na chia semínkách je zajímavé, že po smíchání s vodou během 20-30 minut nabobtnají, a vytvoří tak zajímavou gelovitou hmotu, proto se z nich často dělají zdravější verze pudinků či marmelád, kde se s jejich pomocí dosahuje želatinové konzistence. Díky této vlastnosti jsou vhodná také k zahuštění kaší, ale také různých těst, třeba na lívance. Pak není nutné do těsta používat tolik vajec.

Limonáda, která dodá energii

Po smíchání smíchání semínek s větším množstvím vody se vytvoří nápoj, který trochu připomíná známou limonádu z aloe vera. Tato „želé“ limonáda se dá různými způsoby dochutit a výborně slouží nejen k zahnání žízně, ale i hladu. Již staří aztéčtí válečníci v Mexiku podle legend popíjeli takový nápoj, aby si udrželi energii po dlouhou dobu. Příprava drinku chia fresca je neskutečně jednoduchá, potřebujete na něj totiž jen chia semínka a vodu. Aby se ale z nápoje stala opravdu limonáda, je lepší přidat na dochucení limetkovou šťávu a sirup z agáve. Tak aspoň vypadá základní varianta této posilňující limonády. Můžete si ji ale vylepšit třeba kouskem okurky, případně nějakým ovocem.

Jednoduchá limetková chia fresca

Pokud byste si chtěli tento domácí energetický drink připravit a vyzkoušet jeho "zázračné" účinky, budete potřebovat: 2 hrnky studené vody, 1 lžíci chia semínek, šťávu z poloviny limetky, 1 lžičku medu nebo agávového sirupu (sladidlo můžete použít i jiné, případně množství upravit podle vaší chuti) a špetku himalájské soli.  

Postup: Ve velké sklenici smíchejte vodu, chia semínka, limetkovou šťávu, med a sůl. Dobře promíchejte, abyste zabránili tvorbě hrudek, a nechte 10-15 minut odstát. Pak opět zamíchejte. Když semínka nasáknou vodu (měla by vypadat jako semínka rajčete s vrstvou želé kolem), sklenici naposledy promíchejte, případně dochuťte. Ihned vypijte.

Zdroje informací:
Heynutritionlady.com
Healthline.com
Thespruceeats.com

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více