Smažené cukety

Bezmasá jídla Doba přípravy: 10 min+ čas vypocení 58 názorů

Bezmasá jídla Doba přípravy: 10 min+ čas vypocení 58 názorů

Suroviny Dle velikosti cukety

mladá cuketa
sůl
česnek
hladká mouka
vejce
strouhanka
olej

Postup přípravy receptu

  1. Cuketu omyjeme a pokud máme čerstvou, mladou, tak nemusíme loupat.

  2. Nakrájíme na plátky silné 1,5 cm z obou stran osolíme a necháme vypotit (15-20 min).

  3. Plátky se musí orosit vodou. Pak dobře osušíme.

  4. V miskách připravíme mouku, rozšlehané vejce s troškou soli a strouhanku.

  5. Osušené plátky cukety jemně osolíme, potřeme rozetřeným česnekem, obalujeme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a ihned klademe na pánev s rozehřátým olejem.

  6. Smažíme z obou stran do zlatova a po usmažení uložíme na papírový ubrousek odsát přebytečný tuk.

  7. Nesmažíme je dopředu, ale přímo před konzumací a ihned podáváme s vařeným bramborem. K tomu můžeme přidat tatarskou omáčku, česnekový dresink nebo hlávkový salát.

Poznámka od kuchařky

Kdo nemusí česneková jídla, tak cukety nepotírá, jen je osolí a obalí a usmaží.

Já vím že je to jídlo primitivní, ale jak začnou na zahradě uzrávat cukety, tak je to první co dělám. A když je náhodou nesním hned, (což většinou bohužel udělám) a zbydou na večer, tak je dáváme zastudena na krajíc chleba ,pokapeme hořčicí k tomu vychlazené "pivečko" a je to mňam.

No říkám, obyčejné až primitivní jídlo, ale my ho milujeme.

Komentáře k receptu Smažené cukety

  • Jaromira18 Jaromira18

    Také je tak dělám, máme je nejraději.:-K

    Odpovědět

  • Karl Karl(neregistrovaný)

    Zkoušel jsem různé způsoby. A dělám ten úplně nejjednodušší (nejzdravější ?). Cukety nakrájím na tenká kolečka (max. do 1 cm), používám většinou mladou cuketu - o průměru salátové okurky, nejsem takový hamoun, abych nechal vyrůst takové ty dvoukilové "macky" ze semenama (kromě pár tzv. semenáčů, pokud bych je chtěl na sadbu). Plátky cukety osolím a posypu prolisovaným/jemně nasekaným česnekem (dá se provést i bez solení plátků cuket, kdy se posolí jen česnek), promíchám a nechám odstát (pár hodin, přes noc). Poté vyndám, nechám je popř. okapat, obalím JEN ve strouhance a smažím - na pánvi nebo od loňska v "suché fritéze" (mám Actifry DeLonghi). Klasický friťák už jsem odložil - spousta přepáleného oleje, došel jsem po létech k závěru, že to je fujtajbl. Do suché fritézy se přidává max. 1 lžíce oleje na 1kg brambor (čerstvých hranolků) nebo těch cuket (u kupovaných hranolků se nepřidává vůbec žádný olej). Po usmažení vyndám na talíř s ubrouskem a ned konzumuji. Doplnit se to dá, dle chuti a rozpoložení, jakoukoliv "přílohou" (brambor, salát, zelenina, karbanátek, vepřový kotlet, řízek, "fritovaný" buřt), tatarkou aj., já mám velice rád tzatziki, to je skvělé.
    P.S. V té mojí fritéze samozřemě mohu dělat dohromady (nebo vkládat dle zkušenosti i postupně) cukety s brambory, masem, špekáčkem atd. (vše v jednom !). V případě tučněší uzeniny nebo masa samozřemě už nepřidávám žádný olej ...

    Odpovědět

  • Valis Valis

    <3<3<3 Tradiční klasika, kterou miluju :-)

    Odpovědět

  • bberi bberi

    Přesně takto děláme cuketu léta. A je super, česnek musí být, dá tomu vyníkající chuť.:yes:

    Odpovědět

  • BronislavaP BronislavaP

    Dobrota <3

    Odpovědět

  • Janík !!! Janík !!!(neregistrovaný)

    :yes::yes::yes::-):-):-)Výborné děkuji :-):-):-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Gisele Gisele(neregistrovaný)

    Jednoduché, rychlé, přesto velmi chutné :-K Děkuji.

    Odpovědět

  • Alénie Alénie(neregistrovaný)

    Přítel přivezl cuketu a tak jsem se mrkla, co s ní. Děkuji za Váš typ. Česnek se mu moc nepozdával, ale po přečtení několika kladných komentářů jsme také vyzkoušeli a souhlasíme se všemi. ;-):yes:
    Jen ho příště přidáme ještě víc. :-p Vynikající.

    Odpovědět

  • snazilka snazilka

    Nevěřila bych, co ten česnek s tou cuketou udělá - opravdu VYNIKAJÍCÍ:-K:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • creak creak

    Vynikající :yes:, ten česnek by mne nenapadl ;-) . Doma jsme takové věci nedělali :-8

    Odpovědět

  • cdovap cdovap

    Také máme rádi smaženou cuketu, ale já ji trošku "vylepšila" - krájím jen plátky 0,5 cm a mezi dva plátky dám kousek šunky a kousek plátku sýra a obalím společně.

    Odpovědět

  • Michaela Medkova Michaela Medkova

    Taky toto jídlo miluji:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • jankohrasko jankohrasko

    chutovčička

    Odpovědět

  • Laduska21 Laduska21

    Poprvé jsem dělala cuketu s česnekem, a je to moc dobré.:-p

    Odpovědět

  • ArmDra ArmDra

    Znám to od babičky, vždycky dělala, když jí v létě ve skleníku dozrály cukety a my se po tom mohly utlouc, kradly jí to z hrnce ještě horké a sedávaly na schody a ládovaly se, takže to nebyl oběd, ale taková vydatná svačina. Dodnes dělám občas příteli a on si také moc oblíbil, my milujeme s bramborovou kaší nebo bramborovo-mrkovým pyré. Je to bašta, určitě bod :yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: recepty z cukety cuketa recepty cuketa recepty cuketa obalovaná cuketa obalena cuketa top recepty z cukety recept na cuketu cuketa recept recepty na cuketu cukety řízky z cukety recept cuketa jídla z cukety cukety recepty recepty s cukety recept na smaženou cuketu recept z cukety cuketa recepty babica cukety a recepty z nich