Cukrář Josef Maršálek radí: 5 triků, jak připravit dokonale nadýchané a jemné kynuté těsto, a na co si dát pozor
18. 10. 2022 Vaření
Rádi byste si doma upekli koláče jako od babičky nebo poctivé domácí buchty, ale stále si úplně netroufáte na kynuté těsto? Jeho příprava je sice trochu náročnější než třeba u litého těsta, když se ale povede, jste za mistra. S radami od slavného cukráře Josefa Maršálka úžasné kynuté koláče i jiné pečivo zvládne každý.
Dokonalé těsto na buchty, koláče i rohlíky
Kynuté těsto patří u nás k nejtradičnějším těstům, která využíváme v mnoha moučnících. Pečou se z něho klasické kulaté koláče s náplní, buchty, sváteční pečivo jako vánočky a mazance, slané chleby, křupavé rohlíky či housky, nebo naopak sladké koblihy, vdolky či lívance. Bez kynutého těsta by se zkrátka naše babičky neobešly a i dnes, i když máme k dispozici různá kypřidla, jej rádi volíme, když chceme upéct nějaký pořádný ovocný koláč ze sezonního ovoce, nyní na podzim třeba z jablek, hrušek nebo švestek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zvládnout kynuté těsto?
Předností kynutého těsta je, že má téměř univerzální použití - vynikající je nasladko i naslano, a jeho úžasné vlastnosti vám vynahradí i to, že si na něj musíte trochu počkat. Kynuté těsto je poměrně náročné, vyžaduje tu správnou teplotu na kynutí a také pár hodin odpočinku, aby mohlo dokonale nakynout. Jen tak bude nadýchané jako peříčko, nebude nijak tuhé, ani po upečení tzv. „nespadne“. O kynutí těsta jsme již psali v jednom z našich předchozích článků, kde získáte mnoho cenných rad. Pokud se vám ale už při pečení nějaký z karambolů spjatých s kynutým těstem stal, zkuste pečivo tentokrát upéct s pravým mistrem cukrářem Josefem Maršálkem.
Mohlo by vás zajímat
Pečte s Josefem Maršálkem
Jeden z našich nejslavnějších cukrářů Josef Maršálek je přímo odborník na slovo vzatý, zakrátko mu dokonce vychází nová kniha receptů, která nese příznačný název Kynuté, a je plná receptů na různé druhy kynutého pečiva. Díky ní se budete moci pustit do pečení nejen moravských koláčů a českých buchet, ale francouzských briošek, croissantů nebo pain au chocolate. A pokud zbožňujete koblihy, budete v sedmém nebi - v knize je na ně a různé donuty rovnou deset receptů. Na své si přijdou ovšem i ti, kteří sladkému tolik nefandí. Ti se mohou odhodlat k pečení venkovského či toastového chleba nebo škvarkových placek. Slavný cukrář zkrátka do knihy přenesl nejen třicet let praxe, ale i kus svého srdce, a je to na ní poznat. Kniha je v prodeji exkluzivně na e-shopu Marsalkovo.cz.
5 tipů pro dokonalé kynuté těsto
A na co tedy dát při pečení kynutých koláčů a dalších dobrot pozor?
- Pokud chcete, aby se pečivo povedlo, těsto je základem úspěchu. „Těsto musí být hlavně nadýchané a pořádně nakynuté. Nejvhodnější je na něj pšeničná hladká mouka,“ říká pro Toprecepty.cz Josef Maršálek
- U kynutého těsta je podle Josefa Maršálka nejdůležitější: „…aby byly všechny ingredience při pokojové teplotě. Není třeba vytvářet omládek, ale můžete. Všechny suroviny se pak zamíchají, kromě soli a tuku. Teprve poté se přidá sůl, a po krátkém prohnětení máslo nebo sádlo.“
- Josef Maršálek navíc zdůrazňuje již zmiňovanou ingredienci, a sice sůl: „Sůl těstu dodává lepší chuť. Zapracujte ji ale do těsta později než droždí s cukrem. Sůl by totiž na počátku mohla zabít kvasinky.“
- Těsto je hlavně nutné dostatečně propracovat a pak nechat vykynout. „Těstu určitě dopřejte aspoň 40 minut kynutí. Málo vykynuté koláče jsou totiž příliš hutné,“ upozorňuje známý cukrář a dodává: „Těsto musí kynout do dvou a pul až tří násobného objemu. Podstatou je správně vypracovaný / vymísený lepek.“ A nezapomeňte, že kromě toho, že musíte nechat kynout samotné těsto, je nutné nechat kynout i již vytvarované koláče či jiné pečivo.
- A poslední rada na závěr: „Kynuté těsto je nutné vkládat do dobře vyhřáté trouby.“ Peče se na horkovzduch při teplotě 180-200 °C do zlatavé barvy.
Zdroje informací:
Připraveno ve spolupráci s Josefem Maršálkem (www.marsalkovo.cz).
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů
Na zahradách se pěstují různé odrůdy, jejichž plody se liší velikostí a chutí. Populární jsou mimořádně úrodné beztrnné odrůdy. Důležité je keře… Číst více
Den čerstvých rajčat
Věděli jste, že rajčata patří mezi ovoce? Jsou nejčastěji pěstovaným ovocem na světě, a to právě díky svým lahodným plodům. Chutí jsou velmi šťavnaté… Číst více
Desatero rad na téma ostružiny: Černé ovoce z lesa a ze zahrad dozrává už na konci prázdnin
Ostružiny jsou nenáročnou rostlinou, která se nám za minimální péči odmění velkými sladkými plody. Ty dozrávají na konci léta a na začátku podzimu,… Číst více
Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?
Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když… Číst více
7 druhů drobného ovoce pro snadné zahradní pěstování. Jaké ovocné druhy vysadit na podzim do zahrady, abychom mohli brzy sklízet
Výhodou drobného ovoce je brzká a spolehlivá plodnost. Zaměříme se na odrůdy, kterým se v našich podmínkách daří a jejichž pěstování není náročné.… Číst více
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Populární ovoce našich zahrádek, které rádi pěstujeme i na balkonech, dává první plody už cca 8 týdnů po vysazení. Vyberte menší oválné kousky a… Číst více
Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé… Číst více
Jak pasírovat drobné ovoce? Máme pro vás několik možností, jak si poradit s rybízem, malinami a ostružinami
Tato jednoduchá činnost nám může dát pořádně zabrat, pokud s ní nemáme žádné zkušenosti. Postupovat můžeme buď zcela jednoduše, s běžným vybavením,… Číst více
Jak udělat ředkvičkové pickles? Kvašená zelenina je blahodárná pro naše tělo
Mléčné kvašení je kvasný proces bez přístupu vzduchu, při kterém bakterie vyrábí z jednoduchých sacharidů kyselinu mléčnou. Pro svůj velký obsah… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Velký přehled druhů mouk: Která se hodí na kynuté těsto, která je vhodná na zavářky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 7 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami