Královské chutě: Britský král Karel III. zakázal francouzskou lahůdku foie gras a miluje musaku se zvláštní ingrediencí

Jestliže jeho otec vévoda Filip byl opravdový gurmán, který si uměl vychutnat dobré pokrmy, pro Karla III. je nejdůležitější vědět, odkud jídlo pochází. Kuchař musí přísně dodržovat sezónnost a nepodávat čerstvé jahody v prosinci.
Eko a bio gurmán
Bývalý šéfkuchař královny královské rodiny Darren McGrady pro portál eatthis.com řekl, že král se začal zajímat o ekologické zemědělství už před více než 30 lety. „Ještě předtím, než bylo vynalezeno,“ s nadsázkou to komentuje McGrady.
Jak podle eatthis.com poznamenává bývalá královská šéfkuchařka Carolyn Webbová, „...jídelníček se odvíjel od toho, co bylo na zahradě. V sezóně chřestu jsem ho mohla podávat třikrát nebo čtyřikrát týdně. V prosinci bych si nedovolila servírovat chřest nebo třeba jahody.“
Na královských pozemcích se pěstuje zelenina a ovoce, královna Alžběta II. chovala včely a Karel v tom pokračuje, takže na stole je med stáčený od vlastních včel. Na obrovském panství ve skotském Balmoralu král Karel rád sbírá houby. Ty pak personál musí zamrazit, aby se mohly používat po celý rok.
Článek z magazínu
Husí játra mají stopku
Britský král Karel III. se dva dny v týdnu vyhýbá masu a jeden den v týdnu mléčným výrobkům – snaží se tak snížit uhlíkovou stopu. Zcela odmítá francouzskou lahůdku foie gras a dokonce se zasloužil o to, že tato tučná husí játra nesmí královská kuchyně připravovat. Vadí mu špatné životní podmínky zvířat, která se překrmují, aby jim ztučněla játra.
O Karlovi je známé, že vynechává oběd. Co král nesní během dne, to si vynahradí večeří. Pokud se podává maso, většinou je to jehněčí nebo zvěřina – často vlastnoručně ulovená. Král Karel III. spolu s bývalým kuchařem Darren McGrady dokonce vymýšleli vlastní pokrmy z ulovené zvěře. Jedním z nich je „groussaka“.
Řecké jídlo s italským olejem
Mezi Karlova oblíbená jídla patří musaka. Není divu, když jeho otec Filip měl řecké kořeny. Karel však preferuje verzi musaky s tetřevem (anglicky grouse). Odtud tedy ten zvláštní název – groussaka. Co budete na tuhle vskutku královskou groussaku potřebovat?
- 5 až 6 lžic olivového oleje (král Karel III. preferuje překvapivě italský, ne řecký)
- 2 velké cibule nakrájené na kostičky
- 400 g mletého masa z tetřeva
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička římského kmínu
- 2 lžičky oregana
- 3 stroužky česneku
- 400 g konzervovaných rajčat
- 100 ml suchého červeného vína
- 2 větší lilky
- 5 velkých brambor (nebo 6 středně velkých)
- 2 lžíce másla (ideálně přepuštěného)
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml mléka
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 50 g parmezánu
Jak na to? Nejdřív nechte vypotit lilek. S časovým předstihem minimálně půl hodiny (lépe hodinu) nakrájejte lilky na plátky široké necelý centimetr, z obou stran je lehce osolte a vložte do cedníku, který dejte do dřezu.
Na hlubší pánvi rozpáleném oleji dozlatova osmažte cibuli, přidejte mleté maso, po několika minutách koření a prolisovaný česnek. Pak přidejte rajčata, osolte, opepřete a zalijte vínem. Přiklopte a na mírném ohni nechte pomalu dusit a podle potřeby případně ještě nalijte trochu vína.
Připravte si bešamelovou omáčku. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zalijte studeným mlékem, přidejte muškátový oříšek a za neustálého míchání přiveďte k varu, pak vsypte parmezán a promíchejte.
Plátky lilků opláchněte od soli, dejte na plech na pečicí papír a v troubě rozpálené na 190 °C (horkovzdušná 170 °C) je nechte opéct – stačí 20 minut.
Mezitím zapékací mísu vymažte olivovým olejem a vložte nejprve vrstvu na plátky nakrájených brambor, lehce osolte, přidejte vrstvu masové směsi, na ní pak dejte lilky. Vrstvěte tak, aby poslední byly plátky brambor. Zalijte bešamelem (pokud je hustý, ještě ho rozřeďte mlékem) a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C) a pečte zhruba hodinu, aby brambory změkly a na povrchu se vytvořila zlatavá vrstva.
Zdroje informací: eatthis.com, mirror.co.uk
Témata: královské chutě, musaka, britská královská rodina
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ten nejlepší bešamel, základ všech omáček: Dokonalý recept podle Julie Child se vždycky povede
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Játra na zelenině v medovo hořčičné šťávě
Přidáno před 18 hodinami

Sendvič caprese
Přidáno 1. 2. 2023 13:00

Marinované kuřecí stripsy
Přidáno 1. 2. 2023 11:14

Špenátové palačinky ze špaldové a žitné mouky
Přidáno 1. 2. 2023 09:20

Polévka s cizrnou, černou fazolí a červenou čočkou
Přidáno 1. 2. 2023 08:35

Pikantní květáková polévka s kokosovým mlékem
Přidáno 31. 1. 2023 21:35
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.