Piškotový dortový korpus

medmic Kuchař:

Doba přípravy: 1h PT1H00M Moučníky , Ostatní 63 názorů

Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů
Přidat další fotografii
517

Suroviny

5 vajec
200 gramů hladké mouky
180 gramů moučkového cukru
1 lžíce oleje
1/2 prášku do pečiva
mouka a tuk na vymazání a posypání formy
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pečlivě oddělíme žloutky od bílků tak, aby se nám do bílků nedostal ani kousek žloutku. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, do kterého všleháme cukr. Do směsi zašleháme žloutky.

  2. Poté přisypeme prosátou mouku promíchanou s práškem do pečiva a jednu lžíci oleje. Vše pečlivě rozmícháme na dokonale hladké polotekuté těsto.

  3. To nalijeme do pečlivě vymazané a vysypané moukou formy, mírně odhrneme k okrajům od středu, a formu vložíme do trouby rozehřáté na cca 170°C. Po přibližně 0,5 hodině by dortový korpus měl být hotov.

  4. Před vypnutím trouby ještě uděláme zkoušku špejli - píchneme do korpusu a jestli se nám na ni nenalepilo těsto, vše je v pořádku. Troubu vypneme, otevřeme a po přibližně 15 minutách dort vyndáme - pozor nebouchejme s ním.

  5. Když je možno na formu pohodlně sáhnout, korpus vytáhneme aby se nám nezapařil. Připravíme si dortík podle chuti a nálady. A nebo zbaštíme jen tak.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 973 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Piškotový dortový korpus

  • tejaja tejaja

    Eva: Je to preklep, to je jasné. K okrajom od stredu. Opravila som to.

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Hned bych to zkusila, jen nevím, co to je, "odhrneme k okrajům do středu". Tak do středu, nebo k okrajům?

    Odpovědět

  • terka terka(neregistrovaná)

    korpus jsem mela velmi nizky mozna velikost formy spatna (26cm) chce to asi 24 ci mensi, jinak rozriznout sel skvele na chut super, jen jsem pridala 3gramy vanilky (primo z lusku)

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Markéta D: Já peču při 180°C, záleží na troubě, a potřebuju víc než 30 minut, klidně i 45. A nepřikrývám.

    Odpovědět

  • Markéta D. Markéta D.(neregistrovaný)

    Dajda: děkuji za info, zkusím pohledat nějaký recept tohoto charakteru a vyzkoušet, jestli se nezadaří lépe. Jinak tento recept rozhodně nekritizuji, piškot je fajn, jen mě mrzí ta navlhlá část.

    Odpovědět

  • Markéta D. Markéta D.(neregistrovaný)

    casino: peču 2x týdně bábovky, buchty pro dcerky, punčák z piškotu, sacher, medovník, nikdy jsem podobné problémy neměla. Proto jsem žádala o radu, jestli se někdy něco podobného někomu nestalo. Ve Vašem komentáři bohužel žádnou radu nemohu najít...

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Markéta D.: časem jsem se naučila dělat korpus z hrubé mouky a pískového cukru a je to super. Ale pokud je problém třeba v troubě, tak výsledek může být ohrožen taky. :-(

    Odpovědět

  • casino casino

    Markéta D.:
    Tak to je těžko k uvěření:-O
    No, když ale napíšete, že se vám to nepovedlo 4x (pekla jste 4 korpusy), tak bych asi věděl čím by to mohlo být;-)

    Odpovědět

  • Markéta D. Markéta D.(neregistrovaný)

    casino: díky za odpověď. Bohužel to nebyla milimetrová vrstva, ale třeba 1-2 cm do hloubky přímo v prostředku pod tím propadem. Ale při tvorbě dortu jsem to vybrala lžící a vycpala odřezky, takže ve výsledku to vidět nebylo. Měla jsem 8 plátů, tak jsem to různě nakombinovala, aby mi to sedělo na sobě. Spíš jen hledám příčinu, abych to příště už měla dokonalé :-)

    Odpovědět

  • Markéta D. Markéta D.(neregistrovaný)

    hosta: pekla jsem při těch 170°, příště tedy zkusím ještě ubrat a péci pomaleji. Jinak přikryté jsem to měla a do formy jsem měla cca 3cm vrstvu těsta, tak bych neřekla, že toho tam bylo moc, ale díky za reakci. Snad se příště zadaří lépe.:-)

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Markéta D.: pokud bylo dostatečně upečeno, tak by se ti piškot propadnout neměl, asi zkus příště ztlumit teplotu a třeba přikryté alobalem péci o deset minut déle:-) Jestli byla menší forma a vyšší korpus dalo se to předpokládat

    Odpovědět

  • casino casino

    Markéta D.:
    Mokvavý střed?
    To se na piškotech přicházívá, ale bývá to jen ta svrchní milimetrová vrstvička (škraloup?) která se dá lehce separovat (a je to neobyčejná dobrota), ale není to nutné dělat. Pokud by to mělo vadit (např. při potahování), tak nejjednodušší je korpus obrátit vzhůru nohama a potahovat původní spodek, který bývá zpravidla rovný, hladký, pevný:-)

    Odpovědět

  • Markéta D. Markéta D.(neregistrovaný)

    S piškotových korpusem jsem doposud moc zkušeností neměla. Dělala jsem podle návodu 4 korpusy menšího průměru na vyšší dort a piškot je fajn, měkký a vláčný. Jen mi prosím poraďte, kde jsem udělala chybu, když v místě, kde se mi korpus při chladnutí propadl, mám střed mokvavý, jakoby neupečený. Pečení jsem pochopitelně kontrolovala špejlí a na konci pečení byla naprosto suchá. Korpus jsem i dle návodu nechávala po dopečení cca těch 15 min. v otevřené troubě. Každopádně díky za recept a za případné rady, aby to už příště bylo dokonalé.:-)

    Odpovědět

  • Nika Nika(neregistrovaná)

    Davam 1 *** super

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Vas recept delame uz po nekolikate!Testo je super!Korpus je vlacny,proste uzasne a rychle!Po dortu se vzdy zaprasi a korpus je zaklad.Diky za super recept!

    Odpovědět

1 2 3 4 5 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo