Piškotový dortový korpus

medmic Kuchař:

Doba přípravy: 1h PT1H00M Moučníky , Ostatní 67 názorů

519

Suroviny

5 vajec
200 gramů hladké mouky
180 gramů moučkového cukru
1 lžíce oleje
1/2 prášku do pečiva
mouka a tuk na vymazání a posypání formy
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pečlivě oddělíme žloutky od bílků tak, aby se nám do bílků nedostal ani kousek žloutku. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, do kterého všleháme cukr. Do směsi zašleháme žloutky.

  2. Poté přisypeme prosátou mouku promíchanou s práškem do pečiva a jednu lžíci oleje. Vše pečlivě rozmícháme na dokonale hladké polotekuté těsto.

  3. To nalijeme do pečlivě vymazané a vysypané moukou formy, mírně odhrneme k okrajům od středu, a formu vložíme do trouby rozehřáté na cca 170°C. Po přibližně 0,5 hodině by dortový korpus měl být hotov.

  4. Před vypnutím trouby ještě uděláme zkoušku špejli - píchneme do korpusu a jestli se nám na ni nenalepilo těsto, vše je v pořádku. Troubu vypneme, otevřeme a po přibližně 15 minutách dort vyndáme - pozor nebouchejme s ním.

  5. Když je možno na formu pohodlně sáhnout, korpus vytáhneme aby se nám nezapařil. Připravíme si dortík podle chuti a nálady. A nebo zbaštíme jen tak.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 735 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Piškotový dortový korpus

  • Janka Janka(neregistrovaná)

    Ja tento recept poznám z kuchárskej knihy Hájková recepty z r.1988. Je to najlepšie cesto na tortový korpus aký poznám, len podľa menovanej knihy sa do cesta strúha 1/2citrónu a ide tam hrubá múka a 100g kokosu. Korpus sa po vychladnutí prereže na 2 časti. Plnka pozostáva z vanilkového krému do ktorého po vychladnutí dáme 50g kokosu, 100g masla. Ním sa korpus naplní a potrieme aj povrch. Ja som ešte dala aj 2.vrstvu šlahačku. Je to super výborná kokos.torta, na ktorej sme si pochtli aj tieto veľkonočné sviatky:)

    Odpovědět

  • Esterka1 Esterka1

    Jo - a dort peču 30minut.

    Odpovědět

  • Esterka1 Esterka1

    Do piškotu nepatří olej a prdopeč.Velice jednoduchý recept - na 1 vajíčko 1 lžíce vody,4dkg mouky a 4 dkg cukru.Půl hodiny šlehat - celá vajíčka.Robot práci udělá za vás.Já dávám 5 vajec,když dělám něco na plechu,obyčejně na to udělám něco podobného na způsob tiramisu.Když dělám roládu,dávám 3 vajíčka.Na dort 5. Péct na 180°C 15minut,5 vajíček 18 minut.Piškot musí být kyprý vzduchem a ne prdopečem :-)

    Odpovědět

  • Naduska19 Naduska19

    Korpus je naprosto úžasný, dobře si jej uschovám a budu péct znovu. Je dobrý, dobře se rozkrajuje. Max. spokojenost. :-)<3

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Eva: Je to preklep, to je jasné. K okrajom od stredu. Opravila som to.

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Hned bych to zkusila, jen nevím, co to je, "odhrneme k okrajům do středu". Tak do středu, nebo k okrajům?

    Odpovědět

  • terka terka(neregistrovaná)

    korpus jsem mela velmi nizky mozna velikost formy spatna (26cm) chce to asi 24 ci mensi, jinak rozriznout sel skvele na chut super, jen jsem pridala 3gramy vanilky (primo z lusku)

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Markéta D: Já peču při 180°C, záleží na troubě, a potřebuju víc než 30 minut, klidně i 45. A nepřikrývám.

    Odpovědět

  • Markéta D. Markéta D.(neregistrovaný)

    Dajda: děkuji za info, zkusím pohledat nějaký recept tohoto charakteru a vyzkoušet, jestli se nezadaří lépe. Jinak tento recept rozhodně nekritizuji, piškot je fajn, jen mě mrzí ta navlhlá část.

    Odpovědět

  • Markéta D. Markéta D.(neregistrovaný)

    casino: peču 2x týdně bábovky, buchty pro dcerky, punčák z piškotu, sacher, medovník, nikdy jsem podobné problémy neměla. Proto jsem žádala o radu, jestli se někdy něco podobného někomu nestalo. Ve Vašem komentáři bohužel žádnou radu nemohu najít...

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Markéta D.: časem jsem se naučila dělat korpus z hrubé mouky a pískového cukru a je to super. Ale pokud je problém třeba v troubě, tak výsledek může být ohrožen taky. :-(

    Odpovědět

  • casino casino

    Markéta D.:
    Tak to je těžko k uvěření:-O
    No, když ale napíšete, že se vám to nepovedlo 4x (pekla jste 4 korpusy), tak bych asi věděl čím by to mohlo být;-)

    Odpovědět

  • Markéta D. Markéta D.(neregistrovaný)

    casino: díky za odpověď. Bohužel to nebyla milimetrová vrstva, ale třeba 1-2 cm do hloubky přímo v prostředku pod tím propadem. Ale při tvorbě dortu jsem to vybrala lžící a vycpala odřezky, takže ve výsledku to vidět nebylo. Měla jsem 8 plátů, tak jsem to různě nakombinovala, aby mi to sedělo na sobě. Spíš jen hledám příčinu, abych to příště už měla dokonalé :-)

    Odpovědět

  • Markéta D. Markéta D.(neregistrovaný)

    hosta: pekla jsem při těch 170°, příště tedy zkusím ještě ubrat a péci pomaleji. Jinak přikryté jsem to měla a do formy jsem měla cca 3cm vrstvu těsta, tak bych neřekla, že toho tam bylo moc, ale díky za reakci. Snad se příště zadaří lépe.:-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Markéta D.: pokud bylo dostatečně upečeno, tak by se ti piškot propadnout neměl, asi zkus příště ztlumit teplotu a třeba přikryté alobalem péci o deset minut déle:-) Jestli byla menší forma a vyšší korpus dalo se to předpokládat

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo