Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Princezna Anna miluje přezrálé banány a bažanty se šlehačkou. Tohle je její recept
Zdroj: Wikimedia Commons/ Carfax2, own work, CC BY-SA 3.0 a Pixabay, Mogens Petersen

Sestra prince Charlese Anna patří k nejpracovitějším členům královské rodiny. A také k těm nejskromnějším. To se týká i jídla. Nemá žádné zvláštní nároky. Jejím jediným jídelním rozmarem je pošírovaný bažant s pikantní omáčkou.

Přezrálé banány a uzený sleď

Jednasedmdesátiletá princezna Anna, dcera britské královny Alžběty II., se věnuje práci v charitě a její velkou vášní jsou koně. Je pracovitá a velice skromná. A to platí až na výjimky i o jídle. Den začíná miskou ovoce, nejraději má banány. Ty ovšem požaduje přezrálé, černé, protože je prý lépe tráví.  Ačkoli se o pravidelných stravovacích návycích princezny ví jen velmi málo, protože do soukromí si nerada pouští novináře, je známo, že si Anne pochutnává na uzeném sledi.

Tato slaná ryba se nejčastěji podává k snídani s vejci nebo i k obědu v salátu nebo v kombinaci s novými bramborami s máslem. Se svou matkou sdílí zálibu v odpoledním čaji a malému sladkému a slanému občerstvení k němu.

Návštěvy vyhání brzy

Běžné základní potraviny Anna nakupuje v supermarketu. Obsah její lednice je tedy stejný nebo podobný jako u každého jiného smrtelníka. Pokud jí přijde návštěva – děti, vnoučata či přátelé – nemá problém naservírovat jim slaný koláč s masem z konzervy. Nejraději podává „to, co se nejrychleji rozmrazí“, spolu s vařenými bramborami a hráškem nebo zelenými fazolkami. Jako dezert má připravenou čokoládovou zmrzlinu, kterou hosté často dojídají až v autě. Princezna se totiž nechala slyšet, že je ráda, když do 21:15 návštěva odejde.

Tajná ingredience

Královská rodina včetně princezny Anny  je známá svou láskou ke zvěřině. Královna si na pokrmech ze zvěřiny pochutnává v letních měsících ve svém skotském sídle Balmoral. Není divu, že i princezna Anna miluje zvěřinu na různé způsoby. Jejím favoritem je bažant, kterého poprvé ochutnala v londýnském hotelu Rizt, kde ho pro ni připravil šéfkuchař John Williams. Podle něj jde o velmi jednoduchý recept. V podstatě se bažant pošíruje, vykostí, rozseká a vychlazený podává s čerstvě ušlehanou smetanou a velkým množstvím mangového čatní Green Label!

Bažant podle princezny Anny

Suroviny:

  • 2 bažanti
  • 1 velká mrkev
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítka petrželky
  • 1 snítka tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 250 ml  smetany
  • 1 velká sklenice mangového čatní (princezna preferuje Sharwood's Green Label)
  • 4 lžíce worcestrové omáčky

Jak na to? Bažanty vložte do kastrolu s nakrájenou mrkví, cibulí, česnekem, petrželkou a bylinkami. Zalijte vodou a poté kastrol přiklopte. Přiveďte k varu a vařte do změknutí. Maso vykostěte, pokrájejte a přelijte šťávou, která zbyla po vaření. Maso ve šťávě ohřívejte velmi pomalu, aby se nevysušilo. Mezitím ušlehejte smetanu do tuha. Nechte ji v chladničce asi hodinu a poté do ní zašlehejte mangové čatní a worcestrovou omáčku.

Znovu uložte do chladničky. Kousky masa důkladně osušte od šťávy z vaření, vložte do misky, zalijte je smetanovou směsí a vložte na 10 minut do trouby, aby se prohřály. Podávejte s pečivem nebo s vařeným bramborem. Tip: Bažanty si můžete uvařit dopředu a v přípravě pokračovat až cca 1 ½ hodiny před večeří. Nezapomeňte si ale ponechat vývar, ve kterém se bažanti vařili.

Zdroje informací:

hellomagazine.com: Princess Anne's daily diet: the Princess Royal's unique food tastes revealedPrincess Anne's favourite dinner dish will divide the nation - details

countrylife.co.uk: How to make Princess Anne’s favourite recipe — including the special ingredient that’s probably already in your cupboard

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Lubomchladek Lubomchladek

16. 5. 2022 03:22

:-*

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více