Mikulášské slané dobroty: Křupavé slané tyčky a kytičky z listového těsta, nebo sušenky z křehkého těsta potěší malé i velké
28. 11. 2022 Vaření
Mikuláš je příležitostí, jak někoho obdarovat a nemusí to být jen děti. Slané dobroty jsou příjemným zpestřením všedních i svátečních dnů a mohou fungovat i jako jedlé dárky.
Slané dobroty od Mikuláše
Mikuláš toho může přinést spoustu. A mezi tím se může objevit i drobné slané pečivo. Není složité na přípravu a ani jeho výroba netrvá dlouho. Navíc, když obsahují chuť slaniny a sýru chutnají tyto dobroty skvostně. Pokud máte doma listové těsto, můžete si připravit dokonce hned několik variant drobného pečiva.
Mohlo by vás zajímat
Slané tyčky
Pokud chcete připravit něco velmi rychlého, naprosto jednoduchého a přitom výborného, sáhněte po listovém těstu. Když ho nemusíte připravovat, máte slané zobání hotové během pár minut. Výbornou variantou jsou sýrové tyčky s posypem. Potřebujete na to pouze vyválené listové těsto, rozšlehané vejce na potření, velkou hrst najemno nastrouhaného tvrdého sýru (hodí se eidam, čedar, ementál, parmazán), ale třeba i niva, dále sůl a kmín (nebo lněná semínka).
Postup je jednoduchý. Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte si vyválené listové těsto, pak ho posypte nastrouhaným sýrem. Pokud budete chtít zajímavější chuť, můžete přidat uzenou, sladkou nebo pálivou papriku. Vezměte si váleček a opatrně s ním přejeďte po navrstvených ingrediencích, aby se zapracovaly do těsta. Pak rádýlkem nebo tupým nožem krájejte proužky zhruba 10 cm dlouhé a něco přes 1 cm široké. Zakruťte je do spirálky (oba konce točte naráz do protisměru). Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vajíčkem a posypte solí a semínky. Plech dejte do vyhřáté trouby. Pečte do zezlátnutí.
Náš tip: Takhle jednoduše si podle našeho videoreceptu připravíte přímo výstavní a delikatesní slané tyčky se šunkou a sýrem.
Kytičky z listového těsta
Z listového těsta můžete připravit i jiné tvary než tyčky. Krásně vypadají kytičky. Na jejich přípravu potřebujete vyválené listové těsto, několik plátků šunky (když děláte větší kolečka, bude více „odpadu“, zbytky šunky ale můžete dát třeba do pochoutkového salátu), silnější obdélníčky tvrdého sýru, jako je eidam, ementál (ty vytvořte tak veliké, aby se hezky vešly do středu kolečka). Vejce na potření a případně semínka máku, lněného semínka, nebo kmín na posyp.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatými formičkami vykrojte z listového těsta kolečka. Na každé dejte kolečko šunky, doprostřed položte sýr a na něj zase kolečko listového těsta. Vrchní těsto opatrně přimáčkněte a na konci koleček udělejte opatrně řezy (zhruba půl centimetru). Vždy těsto mezi dvěma řezy smáčkněte k sobě, vytvoříte tak špičaté lístky kvítků. Kytičky dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Pečte dozlatova.
Vezměte si na pomoc formičky na muffiny a vytvořte efektní kreaci kytiček z listového těsta vonících sýrem a pršutem.
Slané sušenky
Sušenky si můžete připravit nejen z listového těsta, ale také z tohoto těsta křehkého. Výsledkem jsou pak jemné křehké sušenky. Z těsta můžete vykrojit tvary podle příležitosti. K Mikuláši se hodí sněhuláci, měsíčky, prasátka, výborně budou chutnat i obyčejná kolečka. Na slané sušenky si připravte: 500 g hladké (případně polohrubé) mouky, 250 g másla, 2 vejce, 1 lžičku soli, 1 kypřicí prášek do pečiva, koření a semínka na posyp.
Jak na to? Troubu rozehřejte na 200 °C. Rozkrájejte tuk a nechte ho mírně povolit. V mouce rozmíchejte kypřicí prášek a sůl. Pokud budete chtít jednu chuťovou variantu, přidejte třeba necelou lžíci kmínu. Pokud byste chtěli více variant, nechte koření na později. Přidejte jedno vejce a žloutek, bílek dejte do sklenice stranou. Ingredience zpracujte do těsta. Pouze když by byla konzistence velmi drobivá, můžete přidat trošinku vody nebo mléka. Nepřehánějte to s tekutinou, aby sušenky zůstaly křehké.
Pokud chcete různé chuťové varianty, rozdělte těsto na několik částí. Ochutit je můžete kmínem, další variantou je mletá paprika (třeba uzená), na jiné zase může přijít mák. Jednotlivé koření vždy dobře zapracujte do těsta. Je dobré, když nakonec těsta dáte na hodinu odležet do lednice. Další práce s nimi bude jednodušší. Těsto rozválejte na podsypané pracovní ploše co nejtenčeji, protože sušenky se při pečení nafouknou. Vykrojte sušenky podle vašich představ. Vytvářet můžete i obdélníky, nebo čtverce.
Připravte si plechy a vyložte je pečicím papírem. Vykrojené tvary potřete zbylým bílkem a hotový plech dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 10 minut – dozlatova. Slané sušenky můžete dobře vychladlé uchovávat v dobře uzavřené nádobě a v chladu. Vydrží i více než týden.
Zajímavou chuťovou variantou jsou také tyto slané máslové sušenky s brynzou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak ohřívat knedlíky. Co s těmi zbylými? Jaké tradiční jídlo z nich můžeme připravit?
Co udělat s přebytkem knedlíků Pokud jsme knedlíků uvařili více, než hned spotřebujeme, jednoduše je zmrazíme. Po uvaření je nejprve nakrájíme na… Číst více
Jak nakrájet knedlíky, aby vypadaly co nejlépe? Můžeme použít kráječ i pevnou nit
Knedlíky vařené ve vodě a v páře Při vaření ve vodě bývají knedlíky na povrchu mírně oslizlé. To už k tomuto způsobu přípravy patří - někdo to má… Číst více
Jak uvařit hrnkové knedlíky. Nejrychlejší knedlíky, které hravě zvládne i začátečník
Knedlíky pro rychlé vaření Kdy se pustit do vaření hrnkových knedlíků? Když pospícháme, potřebujeme mít rychle uvařeno, stačí nám menší množství… Číst více
Do polévky patří Kaspressknödel: Připravte si obří sýrový rakouský knedlík jako na horské chatě!
V Rakousku si na velké knedlíky potrpí. Stačí si… Číst více
Domácí knedlík? Žádný problém! Osvědčené rady promění jeho přípravu ve snadný úkol
Domácí knedlík je vyšší dívčí; může se rozvařit,… Číst více
Českem s chutí: Region olomouckých tvarglí a vydatné syrnice. Na Hané si pochutnáte!
Slezsko v dalším díle seriálu Českem s chutí… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte na lančmít? I dnes se vyrábí podle norem z roku 1989. Víme, kde ho sehnat a kolik za něj zaplatíte
Za časů před revolucí byl lančmít oblíbenou… Číst více
Knedlíky k obědu: Zločin nebo tolerovatelný hřích? Odbornice zná odpověď!
Dát si knedlíky k obědu patří mezi oblíbené české… Číst více
Jak vytvarovat knedlík. Stačí správně použít fresh fólii
Vídeňský nebo karlovarský knedlík vyžadují nějakou formu, která mu dá tvar a podrží hmotu, aby byla kompaktní. Známe jednoduchou vychytávku, jak toho… Číst více
Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně - jsou velmi variabilní
Pěstování brambor se v našich zemích rozšířilo po třicetileté válce hlavně díky Marii Terezii, která nařízením brambory pěstovat a vařit zabránila… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více