Valašský čaj zhřívanice se hodí nejen pro horaly: Kořeněný nápoj podle starého receptu voní hřebíčkem a zamiluje si ho každý

Venku je čím dál tím chladněji, takže nám občas přijde vhod se něčím zahřát, a to nejen zvenčí, ale i zevnitř. Možností je spousta, kromě svařeného vína nebo tradičního grogu jako vnitřní kamínky výborně funguje i tradiční moravský předvánoční nápoj zhřívanice.
Tradiční valašský nápoj
Zhřívanice je tradiční valašský nápoj, který se popíjel v zimních měsících. Zimy na Valašsku dokázaly být pořádně kruté a v největších mrazech bylo pořád v chalupě chladno. V tu chvíli přišla dospělým vhod právě zhřívanice neboli zahřívanice. Aromatický horký nápoj je známý rovněž jako valašský čaj a vařil se i při svátečních příležitostech, třeba právě na Štědrý den stejně jako jinde grog nebo punč.
Článek z magazínu
Horký drink ze slivovice nebo starorežné
Dnes se zhřívanice často připravuje ze slivovice nebo jiné ovocné pálenky, původně se ale na ni používala starorežná, říkalo se jí proto i režná zhřívanice. Tato prastará kořalka se vyrábí již od 17. století a jejím základem je obilný líh ze žita. Právě žito dalo lihovině název – na Moravě se mu říká rež, z čehož vznikl název režná nebo starorežná. Kořalka je specifická s tím, že se vyrábí z jedenácti bylin a koření, mezi nimiž dominuje anýz. Často se jí říká i anýzovka. Zhřívanici proto ovoněla sama o sobě. Koření pak ještě zesílilo zahřívací účinky nápoje. Na zjemnění silné lihoviny se pak dávalo máslo, díky nimiž zhřívanice krásně klouzala do krku.
Článek z magazínu
Zhřívanice zahřála i díky koření
V chudších domácnostech se do nápoje používala ale levnější kořalka, označována šedá, která se prodávala jako výčepní lihovina. Bylo v ní jen 20 % alkoholu a protože se nápoj ještě ředil vodou, bylo nutné nějak zvýraznit jeho chuť. Kromě skořice, badyánu a hřebíčku se proto zhřívanice ochucovala i pepřem. Vzhledem k nižšímu obsahu alkoholu se často zhřívanice podávala i ženám v šestinedělí na posilněnou. Na Štědrý den se dokonce dávala i dětem s kouskem chleba, aby vydržely s půstem až do večera.
Recept na valašskou zhřívanici
Zhřívanice je výbornou voňavou alternativou k svařáku, punče či grogu a zahřeje opravdu spolehlivě. Pokud se tedy zrovna klepete zimou, je ten nejlepší čas si účinky zhřívanice ověřit. A jak ji tedy připravit?
Budete potřebovat: 500 ml režné nebo slivovice, 30 g másla, 1 lžíci cukru, celou skořici, hřebíček, nové koření, 3 kuličky pepře a 100 ml vody.
Postup: V kastrůlku rozehřejte máslo a na něm nechte zkaramelizovat cukr. V jiném hrnku svařte vodu s kořením a tekutinou pak zalijte karamel. Chvíli povařte, pak odstavte a přilijte alkohol. Již nevařte, aby se nevypařil alkohol. Zhřívanici můžete případně ještě zjemnit kouskem másla. Podávejte teplé.
Zdroje informací:
Palirnauzelenehostromu.cz
Nmvp.cz
Témata: valašská kuchyně, regionální kuchyně, horké nápoje, slivovice, skořice, karamel
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Sezóna svařáku zahájena! Jak ho připravit, aby byl dokonalý? Chce to správné víno i koření!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Piškotové koule s marcipánem
Přidáno před 2 hodinami

Dýňová polévka s hráškem
Přidáno před 4 hodinami

Špagety se zeleninou
Přidáno před 4 hodinami

Kuřecí paličky obalené slaninou a pečené s bramborami
Přidáno před 6 hodinami

Koláčky s ořechy
Přidáno před 7 hodinami

Dančí gulášek
Přidáno před 9 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.