Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašský čaj zhřívanice se hodí nejen pro horaly: Kořeněný nápoj podle starého receptu voní hřebíčkem a zamiluje si ho každý
Zdroj: Toprecepty, Reneels

Venku je čím dál tím chladněji, takže nám občas přijde vhod se něčím zahřát, a to nejen zvenčí, ale i zevnitř. Možností je spousta, kromě svařeného vína nebo tradičního grogu jako vnitřní kamínky výborně funguje i tradiční moravský předvánoční nápoj zhřívanice.

Tradiční valašský nápoj

Zhřívanice je tradiční valašský nápoj, který se popíjel v zimních měsících. Zimy na Valašsku dokázaly být pořádně kruté a v největších mrazech bylo pořád v chalupě chladno. V tu chvíli přišla dospělým vhod právě zhřívanice neboli zahřívanice. Aromatický horký nápoj je známý rovněž jako valašský čaj a vařil se i při svátečních příležitostech, třeba právě na Štědrý den stejně jako jinde grog nebo punč.

Horký drink ze slivovice nebo starorežné

Dnes se zhřívanice často připravuje ze slivovice nebo jiné ovocné pálenky, původně se ale na ni používala starorežná, říkalo se jí proto i režná zhřívanice. Tato prastará kořalka se vyrábí již od 17. století a jejím základem je obilný líh ze žita. Právě žito dalo lihovině název – na Moravě se mu říká rež, z čehož vznikl název režná nebo starorežná. Kořalka je specifická s tím, že se vyrábí z jedenácti bylin a koření, mezi nimiž dominuje anýz. Často se jí říká i anýzovka. Zhřívanici proto ovoněla sama o sobě. Koření pak ještě zesílilo zahřívací účinky nápoje. Na zjemnění silné lihoviny se pak dávalo máslo, díky nimiž zhřívanice krásně klouzala do krku.

Zhřívanice zahřála i díky koření

V chudších domácnostech se do nápoje používala ale levnější kořalka, označována šedá, která se prodávala jako výčepní lihovina. Bylo v ní jen 20 % alkoholu a protože se nápoj ještě ředil vodou, bylo nutné nějak zvýraznit jeho chuť. Kromě skořice, badyánu a hřebíčku se proto zhřívanice ochucovala i pepřem. Vzhledem k nižšímu obsahu alkoholu se často zhřívanice podávala i ženám v šestinedělí na posilněnou. Na Štědrý den se dokonce dávala i dětem s kouskem chleba, aby vydržely s půstem až do večera.

Recept na valašskou zhřívanici

Zhřívanice je výbornou voňavou alternativou k svařáku, punče či grogu a zahřeje opravdu spolehlivě. Pokud se tedy zrovna klepete zimou, je ten nejlepší čas si účinky zhřívanice ověřit. A jak ji tedy připravit?

Budete potřebovat: 500 ml režné nebo slivovice, 30 g másla, 1 lžíci cukru, celou skořici, hřebíček, nové koření, 3 kuličky pepře a 100 ml vody.

Postup: V kastrůlku rozehřejte máslo a na něm nechte zkaramelizovat cukr. V jiném hrnku svařte vodu s kořením a tekutinou pak zalijte karamel. Chvíli povařte, pak odstavte a přilijte alkohol. Již nevařte, aby se nevypařil alkohol. Zhřívanici můžete případně ještě zjemnit kouskem másla. Podávejte teplé.

Zdroje informací: 
Palirnauzelenehostromu.cz
Nmvp.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více