Staročeský krkonošský hubník (nebo také houbovec) je vydatný bezmasý pokrm, který kdysi dávno zdobil štědrovečerní stůl chudšího lidu. Jednoduchá příprava, skvělá chuť zatepla i zastudena a nízké náklady na suroviny jsou důvodem, proč tuto tradici oživit i dnes nejen na Vánoce.
Tradiční hubník podle našich předků
Hubník býval typickým pokrmem pro chudé podhorské oblasti, především Krkonoše, odkud získal také svůj název – krkonošský nebo podkrkonošský. Základem jsou samozřejmě houby, které chudé rodiny přidávaly do mnoha pokrmů místo drahého masa. Do hubníku se také používají starší housky a další levné suroviny, které bývaly dostupné i na malých vesnicích, tedy vejce, mléko, sádlo, cibule, česnek a krupice. Máte-li rádi tradičního houbového kubu, krkonošský hubník se mu chuťově přibližuje, doba přípravy je však kratší o předváření krup.
Článek z magazínu
Nejen kapr, řízky a bramborový salát jsou tradičními českými vánočními pokrmy. Ačkoliv má tradici především v jižních Čechách, houbový kuba je populární ve všech koutech republiky. Jídlo, které se u…
Jaké houby použít na hubník?
Jelikož se jedná o tradiční vánoční pokrm, používají se na něj houby sušené, nejlépe hřiby, ale skvěle bude chutnat i s libovolnou směsí hub. Moderní doba nám přináší mnohé výhody, o kterých si naši předkové mohli nechat jen zdát, a tak lze použít i houby mražené, pokud jsme na hubník a další podobné pokrmy mysleli už při zpracování během houbové sezóny.
Na jeden pekáč hubníku budete potřebovat asi 2 větší hrsti sušených hub. Ty je třeba nejdříve namočit do studené vody na 1 hodinu, vodu vymačkat a houby pokrájet na menší kousky. Poté se houby na lžíci másla či sádla podusí společně s cibulí, trochou soli a drceného kmínu 15 minut a nechají vychladnout. Nebo vyzkoušejte druhou variantu, tedy houby povařit asi 10 – 15 minut ve stejné vodě, ve které se namáčely. Tu také osolte a přidejte asi půl lžičky drceného kmínu. Po vychladnutí z hub opět vymačkejte přebytečnou vodu.
Použijete-li zmrazené houby, není třeba je kromě rozmrazení před samotnou přípravou dále zpracovávat.
Článek z magazínu
Houbařská sezona je v plném proudu a i jinak méně úspěšní hledači se vrací z lesa s plnými košíky. Po prvotním nadšení ovšem přijde vystřízlivění, když si uvědomíme, že úlovek z lesa musíme nějak…
Recept na krkonošský hubník
Kromě 2 hrstí sušených hub budete na menší pekáč vhodný pro 4 osoby potřebovat 6 starších rohlíků, 3 vejce, 1 větší cibuli, 300 ml mléka, 1 vrchovatou lžíci krupice, 2 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele, 1 lžíci sádla, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání pekáče, sůl, pepř, drcený kmín a majoránku. Do masové verze přidejte ještě 200 g uzeného masa nebo libovější anglické slaniny. Jak na to?
Houby zbavené vody z namáčení poduste společně s nadrobno nakrájenou cibulí, trochou soli a kmínu na sádle doměkka a nechte vychladnout. Rohlíky nakrájejte na menší kostičky a namočte ve větší míse do mléka na 10 minut až vytvoří kaši. K té přidejte rozšlehaná vejce, podušené houby, petrželku, prolisovaný česnek, krupici, trochu soli a pepře a podle chuti majoránku, případně na kostičky nakrájené uzené maso. Vše důkladně promíchejte a rozprostřete do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova asi 35 – 45 minut.
Chcete-li mít krkonošský hubník nadýchanější, přidejte ke směsi nejprve jen žloutky, z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte ke směsi na úplný závěr.
Na kolik vyjde hubník pro celou rodinu?
Hlídáte si náklady na potraviny? Spočítali jsme pro vás cenu za 1 pekáček pro 4 osoby. Výsledná částka nezahrnuje sušené houby, které se dají použít z vlastních zdrojů nebo sehnat od přátel. Ty kupované mohou náklady na ingredience i zdvojnásobit.
6 rohlíků: 18 Kč, 3 vejce: 18 Kč, 1 cibule: 2 Kč, 300 ml mléka: 8 Kč, krupice: 1 Kč, česnek: 3 Kč, petrželka: 3 Kč, sádlo: 3 Kč, ostatní ingredience: 4 Kč, energie: 10 Kč = 70 Kč
Článek z magazínu
Vrkoč nebo polaz - zdá se vám, že jsou to cizí slova, která do našeho slovníku snad ani nepatří? Naopak: patří do něj tak dlouho, že jsme na ně pomalu zapomněli. A přece patří k Vánocům déle, než…
Je hubník vhodný pro děti?
Podle časopisu Pediatrie pro praxi (2013/04) není vhodné podávat houby dětem mladším 3 let kvůli špatné stravitelnosti, zanedbatelné výživové hodnotě a riziku otravy, která může nastat v případě vlastního sběru hub i z nepatrného množství nejedlé houby. Menším dětem můžete připravit verzi, kdy místo podušených hub použijete vařené nebo pečené drůbeží či vepřové maso. Hubník se dá připravit i nasladko se sušeným ovocem a oříšky a s vynecháním hub. Touto variantou děti jistě nepohrdnou.
Zdroje informací:
pediatriepropraxi.cz
kosik.cz
albertdomuzdarma.cz
autorka kuchařek pro děti
Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.