Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalý houbový kuba: Připravte si tradiční vánoční pokrm tak, jak ho vařili naši předkové
Zdroj: veganotic, Toprecepty.cz

Nejen kapr, řízky a bramborový salát jsou tradičními českými vánočními pokrmy. Ačkoliv má tradici především v jižních Čechách, houbový kuba je populární ve všech koutech republiky. Jídlo, které se u nás o svátcích jedlo dávno před kaprem, si můžete snadno připravit i vy! Je rychlé, zdravé a vynikající.

Tradiční kuba z posvátných hub

Dávno předtím, než do české kotliny přišlo křesťanství, věřili Slované, že houby jsou posvátné. Výživná surovina rostoucí po lesích se tak stala i součástí oslav zimního slunovratu a tato tradice přetrvala. Jídla z hub se tak dále jedly i v časech, kdy už se slavily Vánoce a narození Krista. Ostatně, hub bylo vždy dost i do zásoby na zimu, na rozdíl od masa, které si většina lidí prostě nemohla dovolit, a to ani na svátek. Jedním z nejtradičnějších houbových pokrmů, který si pohodlně můžeme udělat i dnes, je houbový kuba. Proč kuba? Je to podle houby, ze které se jídlo dříve připravovalo - ta se jmenuje stroček trubcovitý a lidově se mu přezdívá právě Kuba nebo Kubíček.

Postupem času se ale kuba začal dělat z různých hub, nejčastěji z hřibů. Zapečené jídlo z krup a sádla je lahodné, zdravé, vydatné a rychlé. Dříve se kuba jedlo o štědrovečerní večeři, postupem času se přesunul do pozice oběda, ale zůstal součástí tradičně postního jídelníčku na Štědrý den.

Staročeský houbový kuba - recept

Dnes se nemusíme příliš ohlížet na to, co z úrody jsme dokázali uchovat na sváteční dny. Masa je dost a jakékoliv suroviny se dají pohodlně nakoupit v supermarketech. I přesto zůstává houbový kuba lahodným jídlem, které může i v moderní době skvěle posloužit třeba jako štědrovečerní jídlo pro ty, kdo neholdují masu nebo netouží po smaženém. Jak tradičního kubu připravit?

Co budeme potřebovat:

  • 200 gramů ječných krup
  • 75 gramů sušených hub
  • hrnek zeleninového vývaru
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 1 střední sibule
  • 1 stroužek česneku
  • majoránka, sůl a kmín

Postup: Kroupy propláchneme a necháme je namočené přes noc. Ráno je v osolené vodě uvaříme doměkka, trvá to 20 - 30 minut. Mezitím v misce namočíme sušené houby a necháme je nabobtnat, trvá to cca 15 minut. Utřeme česnek, cibuli nakrájíme najemno. Na pánvi rozpálíme sádlo, na něm osmahneme cibulku, přidáme houby, sůl a kmín. Zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou cca 15 minut.

Poté k houbám přidáme uvařené kroupy, majoránku a nakonec česnek, promícháme a vaříme dalších 10 minut. Těsně před koncem vaření přidáme máslo, necháme ho rozpustit, stáhneme plamen a obsah pánve promícháme. Poté ho přesypeme do pekáčku, zarovnáme a kubu pečeme v troubě na 220°C jen asi 5 - 10 minut. Jde o to, aby kuba uvnitř zůstal vláčný a zapekl se pouze na povrchu. Tip: Na talíři můžete kubu posypat nastrouhaným tvrdým sýrem. Dobrou chuť a hezké Vánoce!

Recepty k tomuto článku