Mazanec naší babičky: Velikonoční chléb byl plný másla, sušeného ovoce a oříšků
Mazanec je tradiční moučník z kynutého nebo tvarohového těsta. Má tvar kulatého bochníku chleba. Bylo to sladké pečivo, které se peklo jen jednou za rok a proto i v chudých chalupách na jeho přípravě nešetřili.
Naše babičky pekly mazanec na Bílou sobotu. Nikdo ho nesměl nakrojit, dokud ho neodnesly do kostela na svaté pomazání (odtud pravděpodobně název mazanec). Sladký chléb pak posloužil jako báječná sváteční snídaně na Boží hod.
Tipy a triky pro vás
Všechny tipy a triky
Odkud je tradice pečení mazance
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mohlo by vás zajímat
Jak pekly mazance naše babičky
Jak se peče a podává mazanec dnes
Mazanec má mnoho podob, ale nejlepší je ten, který je součástí rodinné kuchařky nebo jsme si jeho přípravu sami vymazlili. Ve většině případů pečeme mazanec ze stejného těsta jako vánočky. Jarní svěžest mu dodá citrónová kůra a kandované ovoce, sváteční punc získá na velikonočně vyzdobeném stole. Mazance už nepečeme jen na Bílou sobotu a nenosíme je posvětit do kostela - ale nezapomínáme na tradice a každé Velikonoce alespoň jeden mazanec upečeme.
Komentáře