Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec je tradiční moučník z kynutého nebo tvarohového těsta. Má tvar kulatého bochníku chleba. Bylo to sladké pečivo, které se peklo jen jednou za rok a proto i v chudých chalupách na jeho přípravě nešetřili.

Naše babičky pekly mazanec na Bílou sobotu. Nikdo ho nesměl nakrojit, dokud ho neodnesly do kostela na svaté pomazání (odtud pravděpodobně název mazanec). Sladký chléb pak posloužil jako báječná sváteční snídaně na Boží hod.


Odkud je tradice pečení mazance

Mazanec v mnoha podobách je znám z anglosaských zemí, kde jejich přípravou lidé oslavovali bohyni jara. Nejednalo se o moučník, spíše o chlebové placky, slepené k sobě sladkou kaší. Po přijetí křesťanství rozdávali mniši pocestným a chudým lidem o Velikonocích sladké bochánky, sypané rozinkami. Dodnes se zachoval zvyk udělat na povrchu mazance před pečením kříž, který symbolizoval oběť Ježíše Krista a to, že jde o boží dar. Mazance se musely před snědením posvětit knězem - dostaly svaté pomazání, které dalo pečivu jeho název.

Jak pekly mazance naše babičky

Naši předci na svátečním pečivu nešetřili - přesto si ho nemohli dovolit v podobě, v jaké je dnes. Cukru bylo málo, proto se sladilo sladkou smetanou nebo medem. Nešetřilo se na másle, mléce a bílé mouce. Do mazance patřilo sušené ovoce, které dodalo sladkost a vlašské či lískové oříšky, které rostly u každé chalupy. Bohatí lidé do těsta přidali tvaroh, mandle, šafrán. Mohli si dovolit upéct několik mazanců. Postupem doby se stal mazanec tradičním pečivem a recepty na něj si předávaly celé generace hospodyněk.

Jak se peče a podává mazanec dnes

Mazanec má mnoho podob, ale nejlepší je ten, který je součástí rodinné kuchařky nebo jsme si jeho přípravu sami vymazlili. Ve většině případů pečeme mazanec ze stejného těsta jako vánočky. Jarní svěžest mu dodá citrónová kůra a kandované ovoce, sváteční punc získá na velikonočně vyzdobeném stole. Mazance už nepečeme jen na Bílou sobotu a nenosíme je posvětit do kostela - ale nezapomínáme na tradice a každé Velikonoce alespoň jeden mazanec upečeme.

Všechny mazance nemají tvar kulatého hladkého bochníku - některé se pletou do tvaru věnce s otvorem uprostřed, kam se pak vkládají malovaná vajíčka. Jiné tvary a velikosti mazance nebo věnce vidíme na velikonočním vrkoči, který je také součástí tradic.
Pokud se chystáte na velikonoční pečení, inspirujte se v úvodním videu receptem, podle kterého si můžete mazanec upéct.
 

 

Komentáře

Další tipy a triky