Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

jednohubky
Zdroj: Toprecepty, sefrovka

Čekají vás různé návštěvy a potřebujete připravit pohoštění? Nejlepší oblíbené jednohubky jsou zárukou, že budou chutnat. Tyto osvědčené retro chuťovky nezklamou.

Jednohubky na řadu způsobů

Jednohubky jsou skvělé k pivu i vínu. Ať už se chystáte je konzumovat tyto dobroty s alkoholem nebo bez, určitě si pochutnáte. Máme pro vás různé varianty. Základem jednohubky bývají kolečka rohlíku. Můžete sáhnout po klasickém bílém, ale celozrnný přinese změnu a trochu křupavosti. Navrch může přijít máslo, pomazánkové máslo, ale i pomazánka. Na ní můžete položit plátek uzeniny, kostičku sýru, a navrch rajče, nebo okurka. V některých případech se hodí využít i ořech, nebo mandarinku. A které jsou ty nejoblíbenější kombinace?

Jednohubka se salámem, sýrem a okurkou

Tato verze jednohubky je tou snad nejklasičtější. Hrát si při jejich skládání můžete s druhy salámů a sýrů. Jednou sáhněte po výborném suchém salámu (třeba poličan, vysočina), podruhé po dobré šunce, jindy zase můžete využít ale i kolečka kvalitní klobásky. Ze sýrů můžete využít goudu, eidam, ale třeba i ementál. Na jednohubku budete potřebovat: kolečka rohlíku, máslo, případně sardelovou pastu, dále kolečka salámu, kostičky tvrdého sýra a na ozdobu kyselou okurku.

Jak na to? Rohlík nakrájejte na kolečka, potřete je máslem, případně jemně sardelovou pastou. Na to položte kolečka salámu, pak kousek sýru a nakonec okurku. Propíchněte vše párátkem. Jako obměnu okurky můžete využít kousek papriky, ale také plátek ředkvičky, což vypadá velmi dekorativně.

Jednohubka s nivou a vlašským ořechem

Návštěvu většinou potěšíte jednohubku s pomazánkou z nivy, ozdobenou křupavým ořechem, nebo šťavnatou mandarinkou, kouskem ananasu, ale i půlkou kuličky hroznového vína. Někdo na pomazánce zase miluje čtvrtinu z tenkého plátku citronu. Na jednohubku si připravte kolečka rohlíku, nivu a máslo (půl / půl), můžete přikápnout i trochu mléka, ovoce, a ořechy na ozdobu.

Jak na to? Máslo nechte povolit, rohlíky nakrájejte na kolečka. Nivu a máslo utřete do pomazánky. Když bude potřeba, přikápněte trochu mléka. Na rohlík natřete pomazánku a zdobte podle chuti. Vyzkoušet ale můžete i lahodnou pomazánku z nivy se smetanovým sýrem a kysanou smetanou.

Jednohubka se žervé, lososem a okurkou

Uzený losos je poměrně oblíbenou ingrediencí na chlebíčky a jednohubky. Na tuto zdravou a chutnou jednohubku budete potřebovat: tmavý rohlík, lučinu nebo žervé, plátek uzeného lososa, citron, kopr a okurku nakrájenou na kolečka.

Jak na to? Nakrájejte tmavý rohlík na kolečka, namažte je lučinou nebo jiným tvarohovým sýrem. Na něj dejte kolečko okurky. Lososa nakrájejte na širší obdélníčky ve velikosti kolečka rohlíku, a dejte vždy kousek na okurku. Navrchu jednohubku ozdobte kouskem kopru. Propíchněte vše párátkem.

Jednohubka s kozím sýrem, klobáskou a olivami 

Pro milovníky kozího sýru je to výborná pochoutka. Jako tradiční jednohubku si můžete připravit kombinacï kozího sýru, klobásky a oliv. Co budete potřebovat? Rohlíky nakrájené na kolečka, dobrou klobásku nakrájenou na kolečka, kostičky kozího sýru a olivy bez pecek.

Jak na to? Na kolečko rohlíku vždy vložte plátek sýru, pak klobásku a nakonec olivu. Opět vše zajistěte párátkem. 

Můžete si připravit i další variantu s kozím sýrem, a to v kombinaci s lístky rukoly a kuličkami brusinek. Náhradou za brusinky může být rybíz, ale i kulička z granátového jablka. 

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jednohubky s tuňákovou pomazánkou a olivami

Tuňák se výborně hodí do pomazánek, které bývají na jednohubkách. S olivami jako ozdobou pak vytváří lahodnou kombinaci. Vychutnejte si tuňákovou pomazánku se sušenými rajčaty podle tohoto receptu

Náš tip: Připravte si podle videoreceptu nejlepší česnekovou pomazánku s brusinkami

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Capri12

26. 12. 2022 18:58

janaw: kdo je ten parazit? Já tady nikoho nemam, jen ty staré, nenápadité jednohuby

janaw

26. 12. 2022 14:32

Super, inspirace, ukládám do oblíbených. :-8
Jen kdyby u receptů s chutným jídlem nebyla reklama s nechutnou fotkou parazita. :-(:-((

Přidat komentář

Marie

Nejnovější recepty Více