Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradice velí na Nový rok poobědvat čočku. Slavnostní novoroční oběd prezidenta s premiérem se neobejde bez vybraných lahůdek a dobrého vína. Zeptali jsme se hradního šéfkuchaře Jakuba Nesládka, jak se novoroční menu připravuje a co bude na stole letos. Zároveň si s námi můžete připomenout menu z předchozích let.

České chutě

„Novoroční menu prioritně vychází ze základů české kuchyně. Kancelář prezidenta nám předá dietní omezení či preference dané návštěvy a my poté vytvoříme několik variant návrhů, které následně musí ještě schválit oddělení protokolu, pan prezident i pozvaní hosté," popsal pro Toprecepty.cz proces tvorby novoročního menu šéfkuchař pana prezidenta Jakub Nesládek s tím, že nápojové menu se tvoří až podle vybraného menu.

Pro letošní novoroční oběd prezidentského páru Ivany a Miloše Zemanových s předsedou vlády Petrem Fialou a paní Janou Fialovou bylo na 2. 1. 2023 zvoleno toto menu:

Menu 2023

Předkrm: Jemná kachní paštika s plátky uzených kachních prsíček a omáčkou z lesního ovoce

Hlavní chod: Smažené vepřové řízečky s bramborovým salátem

Dezert: Citronový sorbet s čerstvými malinami

Na každodenním stravování pana prezidenta a na menších akcích pracují dva kuchaři. Pro větší akce se najímá cateringová firma. Podle šéfkuchaře je prezident Zeman poměrně vděčný strávník. "Nemá rád jen rajčata v jakékoliv tepelné úpravě, či žemlovku," prozradil šéfkuchař prezidenta. "Naopak si rád dá šunku od kosti s křenem a hořčicí, klasický smažený řízek či španělského ptáčka s rýží," dodal. Z ryb pak preferuje candáta na másle a tymiánu nebo tradiční smažený filet z kapra.

Prvorepubliková tradice

Novoroční setkání politiků je tradice, která pochází už z období první republiky, ale ne vždy setkání probíhalo hned na začátku roku. Kupříkladu v roce 1925 se novoroční setkání s politiky konalo až 25. ledna. Jako předkrm se podávala jarní polévka a chlebové paštičky, následoval candát s tatarskou omáčkou, bažant s červeným zelím, k tomu se podával salát i kompot. Na menu byly i artyčoky s holandskou omáčkou. Sladkou tečku na závěr tvořila oříšková zmrzlina, sýrové koláčky a ovoce s kávou.

Prezident Havel se s politiky na začátku roku pravidelně nescházel. „Za pana prezidenta Havla byly ještě novoroční projevy, byť předtočené. Začátek ledna pan prezident pravidelně trávil někde na rekondičním pobytu, proto se s dalšími státníky na začátku roku nescházel,“ vysvětlil pro Toprecepty.cz bývalý protokolář Miroslav Sklenář.

Novodobá historie

Po vzniku České republiky tato setkání obnovil v roce 2004 prezident Václav Klaus. Poprvé se sešel v roce 2004 s premiérem Vladimírem Špidlou. Jen jednou byl řetězec přerušen. A to v roce 2013, kdy prezidentu Klausovi odřekl tehdejší premiér Petr Nečas. Důvod neuvedl, ale později se ukázalo, že důvodem byly rodinné problémy.

Většinou se u svátečně prostřeného stolu schází oba státníci s manželkami. Dvakrát za sebou (roky 2008 a 2009) za éry premiéra Topolánka se sešli jen sami státníci. V roce 2009 se servírovalo toto menu: domácí bramboračka, lánský kuřecí steak se zeleninou a ovocný sorbet, k pití bílá a červená tuzemská vína.

V roce 2020 byly na sváteční oběd kromě manželek státníků pozvány i děti - Kateřina, dcera Ivany a Miloše Zemana, a Babišovy děti – Vivien a Frederik. Jako předkrm se servírovala paštika z kachních jater na portském víně. Hlavním chodem byl candát pečený na másle se zámeckými bramborami a menu uzavřel citronový a malinový sorbet s jahodami. Stejné menu se podávalo i v roce 2019.

O rok později se setkání bohužel uskutečnilo opět jen mezi čtyřma očima, ačkoliv byly opět pozvány celé rodiny. Na vině byla protipandemická opatření. Zeman s Babišem si pochutnali na pražské šunce od kosti a lánském bažantu s nudlemi.

Loni se manželé Zemanovi s Fialovými sešli až na večeři. Pochutnali si na pražské šunce s čerstvým křenem a hořčicí, smaženém telecím řízku s bramborovou kaší a okurkovým salátem a završili to čokoládovou pěnou s malinami.

Náš tip: Podívejte se do galerie, jaká byla a jsou novorníční hradní menu: 

Fotogalerie - Novoroční oběd v Lánech

Ukázat 5 fotografií

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ivana Ch

3. 1. 2023 06:56

Capri12: :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-K

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

1. 1. 2023 20:34

Těch kachních prsou poskrovnu a zelenina navršena k tomu, místo na zvláštním talířku nebo misce. Šťávičky z prsíček za náprstek, no stěžovala bych si. Koupat zeleninu, ve šťávě z kachních prsou, ne, ne! ;-(

Capri12

1. 1. 2023 18:07

Kuchaři moc fantazie neukazují, pořád sorbet, kachnó paštika nebo kachní prsa, stále maliny.....

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více