Slané chuťovky se škvarky: Křupavé škvarkové tyčinky nebo babiččiny škvarkové placičky jsou křehké a chutnají skvěle
27. 1. 2023 Vaření
Dělali jste si letos vlastní škvarky nebo jste jejich dostatečnou zásobu nakoupili od řezníka či získali někde na zabijačce? Škvarky jsou vynikající jen tak na zobání místo chipsů, moc se jich ale takto sníst nedá. Pokud je tedy nevyužijete do pomazánky, přidejte je do drobného pečiva, které oceníte nejen k pivu a k vínu.
Škvarkové pečivo místo chipsů
Pečivo oživené křupavými škvarky je jednou z oblíbených pochutin. Škvarky se přidávají do chleba, do rohlíků i do různých slaných koláčů, nejvíc je ale oceníte v drobných chuťovkách, které jsou výbornou alternativou ke klasickým chipsům a tyčinkám třeba při posezení u televize. A pokud je připravíte jako pohoštění pro návštěvu, rozhodně se blýsknete mnohem víc, než kdybyste jen vysypali nějaké krekry ze sáčku na mísu.
Mohlo by vás zajímat
Kam všude lze využít sádlo i škvarky
Sádlo bylo kdysi běžným tukem, který se často používal i na pečení. To platilo hlavně pro zimní období, kdy se pořádaly zabijačky. Z vypaseného vepříka byla vždycky hromada syrového sádla, které bylo nutné vyškvařit. Výsledným produktem pak bylo sádlo, které se pak využívalo třeba na smažení koblih a dalších dobrot spjatých s masopustem nebo na pečení. Není divu, že se v zimním období hodně peklo a do slaného a často i sladkého pečiva se jako tuk používalo právě sádlo, kterého v té době byl dostatek.
Sádlo jako dokonalý tuk do pečiva
Sádlové pečivo je navíc krásně křehké, a to kynuté vydrží i delší dobu měkké. Dokonce mnohem déle než třeba housky či rohlíky, v nichž je jen máslo. Není to sice žádná dietka, to ostatně není ani pečivo s máslem. Dokonce se v poslední době tvrdí, že sádlo je i mnohem zdravější, pečivo s ním si tak jednou za čas klidně můžete dopřát, což platí i pro pečivo se škvarky. Ty jsou sice jen vedlejším produktem vzniklým při škvaření sádla, zato produktem velmi chutným, což oceníte nejen v škvarkové pomazánce.
Mohlo by vás zajímat
Je libo škvarkové placky nebo tyčinky?
Škvarky je ale možné přidat i do pečiva stejně jako sádlo, nejčastěji nasekané na kousky jen tak pro chuť. Mohou se ale rozemlít a nahradit tak jiný tuk v pečivu. Škvarky mu navíc dodají výjimečnou chuť. Přidat je můžete do různých bochánků, placek, zelňáků či závinů nebo klidně i do sladkých koláčů. Ze škvarků rovněž můžete udělat třeba náplň do kynutých slaných šneků, které jsou pak báječně vláčné. Velice populárním pečivem se škvarky jsou rovněž pagáčky nebo si můžete upéct vynikající škvarkové tyčinky z kynutého těsta podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 1,5 hrnku hladké mouky, 1 žloutek, 1/4 kostičky droždí, 1 lžičku cukru, 3/4 hrnečku škvarků, 1 hrnek mléka, sůl, kmín na posypání a hrubou sůl na posypání.
Postup: Do mísy nasypejte mouku, uprostřed udělejte důlek a do něj rozdrobte droždí. Posypejte je cukrem a přilijte vlažné mléko. Vše dejte na teplé místo vykynout, nejlépe do trouby, předehřáté na 45 °C. Po vykynutí přidejte zbylé mléko, žloutek, najemno nasekané škvarky a sůl, promíchejte a zadělejte hladké těsto. Pokud bude těsto lepit, přidejte ještě trochu mouky. Dejte opět kynout na 30 minut někam do tepla. Pak těsto vyválejte a nakrájejte na tyčinky. Bílek rozšlehejte a potřete jím tyčinky. Posypejte je kmínem a hrubou solí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C do zlaté barvy. Pokud si přece jen na kynuté těsto netroufnete, můžete zkusit jejich jednodušší verzi s práškem do pečiva.
Náš tip: Pokud dáváte přednost raději placičkám, můžete si připravit třeba tyto podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více