Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mnichovská bílá klobása voní po bylinkách a je šťavnatá. Správně byste ji měli podávat s preclíkem a místo loupání "vycucnout"
Zdroj: Wikimedia Commons, By Takeaway - Own work, CC BY-SA 3.0

Společně s malými norimberskými klobásami je ta mnichovská asi nejpopulárnější německou uzeninou. Stejně jako ta norimberská je bílá a ozvláštněná kousky zelených bylinek, mnichovské klobásky se ovšem neopékají, ale jen vaří. A podle Mnichovanů se dokonce musí jíst speciálním způsobem. 

Bavorsko - království klobás

Máme tu čas masopustu a ten nepatří jen jitrnicím a jelitům, ale i klobáskám. Ačkoliv i u nás jsou různé druhy klobás oblíbené, doslova klobáskovou velmocí je Bavorsko, jedna ze spolkových zemí Německa, jejímž hlavním městem je právě Mnichov, kde se zrodila místní klobásová specialita.

V Bavorsku klobásy přímo zbožňují, o čemž svědčí i široká nabídka klobás v místních obchodech. Klobásy mají světlé, tmavé, uzené, paprikové, určené k opékání nebo ke konzumaci zastudena. Mnichovská klobása je mezi nimi specifická tím, že se neopéká na grilu ani v troubě, je však nutné ji povařit ve vodě. 

 

Příběh mnichovské klobásy

Jak už to tak bývá u podobných specialit, vznikla i mnichovská klobása tak trochu náhodou a vlastně i omylem. Stalo se to již v polovině 19. století v restauraci Zum Ewige Licht na jednom z nejkrásnějších a nejživějších mnichovských náměstí Marienplatz.

Restaurace funguje pod názvem Wildmosers Restaurant-Cafe dodnes a k mnichovské bílé klobáse se hrdě hlásí. Tehdy místnímu hostinskému a řezníkovi v jedné osobě Josefu Moserovi došla ovčí střívka určená k plnění klobás. Rozhodl se proto směs naplnit do střev vepřových, protože měl ale strach, že budou klobásky praskat, raději je spařil horkou vodou.

Klobásy se ovšem staly hitem a brzy sem lidé chodili přímo na ně. Sice se říká, že bílé klobásy se v Mnichově vyráběly již dříve, ty Moserovy prý ale byly mnohem chutnější a šťavnatější a tak se vynález známé uzeniny připisuje právě jemu. 

 

Mnichovská klobása nemusí být z Mnichova

Ačkoli je klobása spojována s Mnichovem, nemá na rozdíl od již zmiňované norimberské klobásy žádnou ochrannou známku, takže se kromě Mnichova může vyrábět k nelibosti místních řezníků kdekoliv v Německu.

V každém případě si ji ale v Mnichově patřičně váží, její objevitel tu má dokonce i sochu a existuje zde také Spolek na ochranu mnichovské klobásy, který právě před lety neúspěšně usiloval o to, aby mnichovská klobása patřila jen Mnichovu. 

 

Nejlepší klobása k pivu

Mnichovská klobása má obvykle kolem 12 cm a v průměru měří kolem 3 cm a je tak trochu delikatesou mezi klobásami. Připravuje se z jemného telecího masa, které musí převažovat, dále z hřbetního sádla a to vše dochucuje čerstvá petrželka, cibule, muškátový květ a citronová kůra.

Tyto klobásy se tradičně připravují na vyhlášený mnichovský svátek piva Oktoberfest, spojují se ale i s mnichovským masopustem neboli karnevalem, jemuž se zde říká Fasching. V současnosti na ni ale běžně narazíte také v našich obchodech, tak si ji klidně můžete připravit i doma a dát si ji jako Mnichované rovnou na snídani. A jak tedy na to?

Jak již bylo řečeno, mnichovskou klobásu je třeba uvařit ve vodě za mírného varu, aby voda jen tak probublávala a klobásy nepopraskaly. Postup vaření je poměrně snadný. Nejprve přiveďte vodu v hrnci k varu, vhoďte do ní klobásu, stáhněte teplotu na minimum a vařte ji doměkka cca 10 minut. Složitější je to s konzumací klobásy. U této klobásy se zásadně nejí střívko, které prý kazí chuť. Na jeho odstranění z klobásy přitom mají místní několik technik. 

Mnichovská klobása se musí „vycucnout"

Tradiční metodou je vůbec nepoužívat příbor a jíst klobásu rukou, přičemž se maso vycucává přímo ze střívka. Obyvatelé Mnichova pro tuto techniku mají dokonce speciální pojmenování „zuzeln“.

Klobása se musí vložit mezi palec a ukazováček a uchopit za spodní třetinu. Pak se přiloží k ústům, rozkousne se kůže a pak už stačí jen pořádně sát. Posléze se vyvinuly i další metody, jak si klobásu vychutnat a tolik se u toho nezašpinit. 

Metody spočívají v naříznutí klobásy buď příčně či podélně a následném oloupání. Jakou metodu zvolíte už záleží jen na vás, v Mnichově ale budete s tou první za hvězdu.

A ještě jedno pravidlo se k mnichovské klobáse váže. V Mnichově k ní zásadně nepodávají chleba, kečup nebo plnotučnou hořčici. Pokud si ji tedy chcete vychutnat stylově, musíte si ji dát s lesklým louhovým preclíkem a sladkou bavorskou hořčicí. A nejlepší je samozřejmě, když ji zapijete pivem, nejlépe tím bavorským.  

Zdroje informací: 
Spezialitaetenland-bayern.de
Wildmosers.de
Oyamasausage.ca
Fletcherová, N.: Klobásy, párky a salámy

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více