Taliány

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

Na 1 kg taliánů potřebujeme:
400 g telecího plecka
400 g vepřového laloku (bez kůže)
200 g vepřového ramínka (bez kůže)
30 g soli
0,25 g sanytru
2,50 g mletého pepře
1 g zázvoru
0,50 g kardamomu
1 g česneku (rozetřeného)

Postup přípravy receptu

  1. Telecí plecko bez chrupavek, šlach a blan umeleme na strojku přes kotouček s otvory 10 mm, osolíme, okořeníme, přidáme dusičnan a vodu (asi třetinu váhy na váhu telecího masa).

  2. Dobře promícháme a když je hmota hladká, přidáme laloky nakrájené o hraně 10 mm a znovu promícháme.

  3. Vepřové ramínko umeleme stejným způsobem jako telecí maso, smícháme s připravenou hmotou a narážíme do tenkého střeva v kratších úsecích, které oddělujeme provázkem – dvojitým uzlíkem.

  4. Před vařením necháme taliány v chladničce 2-3 dny proležet.

  5. Pak vkládáme do horké vody a zatížíme poklicí, aby zůstaly ponořeny.

  6. Po chvíli varu snížíme teplotu na 90 °C a ještě vaříme asi 1,5 -2 hodiny, dokud taliány nezměknou.

  7. Potom je buď spotřebujeme nebo je ochladíme studenou vodou a rozvěsíme v chladné místnosti, aby uschly a zcela vychladly.

  8. Pak je můžeme krátkou dobu uchovávat v chladničce.

Poznámka od kuchařky

Dusičnan E252 (dusičnan draselný) pro potravinářské užití dá se koupit pod názvem Sanytr.

Velmi důležité je dodržovat dávkování, může poškodit zdraví. Na druhou stranu E252 obsahuje veškerá zelenina, tvrdé a polotvrdé sýry, některé ryby, hlavně uzené atd.

Dusičnan draselný je hnojivo pod názvem ledek. Vyráběl se z dusičnanu draselného také černý střelný prach, proto dříve se maso nakládalo do střelného prachu, aby bylo chutnější a rychleji proleželé.

Doporučuji k receptu: místo soli koupit rychlosůl v drogerii Teta tam už dusičnan je namíchaný.

Bez dusičnanu se dají vyrobit taliánky libové a taliány tučné, ale to už je jiný recept i jiný postup.

Komentáře k receptu Taliány

  • fb.lib fb.lib(autor receptu)

    Musím Vám říct že mají úplně jinou barvu a i chuť.Pokud jste se dal na zdravější výživu bez chemie mohu Vám to napsat když mi zdělíte email.

    Odpovědět

  • Vašek Vašek(neregistrovaný)

    jaký je ten postup výroby taliánů bez dusičňanů ?

    Odpovědět

  • fb.lib fb.lib(autor receptu)

    moni: Mám pocit že Vám doba jak dlouho vaří taliány v Globusu bude k ničemu. V takovém množství vaří v knvektomatu a v páře.

    Odpovědět

  • moni moni(neregistrovaný)

    haolza:můžete mi prosím poradit jak dlouho se vaří ty taliáni z Globusu? děkuji

    haolza:

    Odpovědět

  • haolza haolza

    Občas si kupuji hotové taliany v Globusu, nejsou nejhorší..hodně připomínají ty z dřívějška, kdy uzenina byla ještě k jídlu..

    Odpovědět

  • Ondřej Ondřej(neregistrovaný)

    Při 100 stupních--no to je fakt mnoho--bylo by to jako podrážka -hezky pomalu to táhnout od 40 stupňů pomalu až na nějakých 72-a teplotu držet tak cca 30 min-aby se dostala do jádra výrobku-bohatě stačí a budou hezky š'tavnaté-poté rychle osprchovat studenou vodou-a rozvěsit-nechat vyrovnat teplotu s okolím a potom teprve dát do ledničky řádně vychladit. Vlastní zkušenost--:-p

    Odpovědět

  • Miloslav Miloslav(neregistrovaný)

    Vařit Taliány při 100 a pak snížit na 90 st. , tak to jsem ještě neslyšel, všechny uzeniny se mají "vařit" max na 75 st., docela rád bych ty taliány viděl po 1,5 hod :-)

    Odpovědět

  • eva eva(neregistrovaná)

    Včera jsme si koupili taliány v Hronově na náměstí. Telecí maso, česnek, zázvor, natož kardamon ani neviděly. Hlavně že stály 149 korun kilo. Již nikdy více. nezapomenu na taliány, které se prodávaly v konzervách kolem roku 1970 v Praze, to byla lahůdka.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Nadja: Díky moc, tahle informace je pro některé určitě přínosem;-) Pokud nevadí, dovolím si půjčit ten odkaz a přidám ho i k mé vepřové konzervě;-)

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    :-K:-K:-K Františku, děkuji za receptík.
    ;-) jarda Kadic: máš pravdu, rychlosůl musí být.
    Cituji http://www.obchod.heroldreznickepotreby.cz/67-rych...:
    Solící dusitanová směs (tzv. rychlosůl) se používá k nakládání a předúpravě masa, určeného pro další zpracování do masných výrobků, klobás, salámů, sekané, uzených mas, konzerv a polokonzerv. Zajišťuje stabilitu vybarvení a chuťové vlastnosti masných výrobků. Přispívá ke zvýšení údržnosti a podílí se na vytvoření chuti a vůně masných výrobků, chrání tuky v mase a masných výrobcích před oxidací a zajišťuje vznik typického růžového zbarvení nakládaných masných výrobků.
    Na této adrese ji také lze koupit - 1 kg za 18 Kč, ale s poštovným vyjde na 179 Kč. To bude lepší ta TETA !

    Odpovědět

  • hanka hanka(neregistrovaná)

    jarda Kadic: To bylo myslím ve filmu "Adéla ještě nevečeřela" takový ty bílý, ale tehdy byly daleko lepší suroviny, chtěla bych ochutnat poctivý talián:-p:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    jarda Kadic: Jojo, máš pravdu. Stejně, jako u mé vepřové konzervy.

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Už vidím,jak se po tomto receptu kvůli “rychlosoli“ budou vozit někteří členové tohoto “spolku“.Ale můžu všechny ubezpečit, že ať vezmou do úst cokoli uzeného z obchodu a od 99,9% soukromníků,že tam prostě byla,je a bude.A to bylo i za “hluboké“ totality,i dnes.A používají jí řezníci při domácích zabijackach.

    Odpovědět

Tématické fráze: talián uzenina jak připravit talián taliany recept na taliany talián uzenina příprava taliánů taliáni recept taliány recept jak dlouho vařit taliány talián recept taliáni jak je připravit jak se připravují taliáni taliáni jak připravit taliány vyroba talianu taliáni jak dlouho vařit taliáni jak se jí jak vařit taliány co je talián talián příprava