Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopust tento týden vrcholí a součástí oslav bývají kromě koblih i koláče. Pojďte si tedy dnes upéct se mnou jedny z nejlepších, dvojctihodné moravské koláčky plněné tvarohem a povidly a bohatě posypané drobenkou.

Dvojctihodné moravské koláčky 

Když jsem byla malá, bydleli jsme v Ostravě a moje babička Maruška dělávala malé koláčky plněné tvarohem a povidly a bohatě posypané drobenkou. Zvládala to dokonce ještě ve svých 80 letech a pro koláčky si k ní chodily i sousedky.

Jenže mně tehdy pečivo s droždím moc nejelo, ostatně stejně jako jahody se šlehačkou a další dobroty, kterým jsem přišla na chuť až později. Babička Maruška už není mezi námi, ale já dnes na její tradici pečení tak trochu navazuji. Jenom místo klasicky zadělané kvásku používám oblíbený omládek, díky kterému jsou koláče fantasticky vláčné i druhý či třetí den (pokud se nesnědí) a droždí z nich vůbec není cítit

Recept na moravské koláčky 

Na těsto budete potřebovat: 500 g hladké mouky (já ale tentokrát použila celozrnnou hladkou špaldovou), 100 g změklého másla, sůl, 100 g krupicového cukru, 2 žloutky, 300 ml mléka, 15 g droždí a 1 necelou lžičku sladěnky nebo medu. 
Na tvarohovou nádivku: 500 g tvarohu v kostce, 1 vejce, rozinky, vanilkový cukr a 80 g moučkového cukru. Vše smícháme. 
Na dozdobení a dokončení pak povidla a drobenku (smíchanou z másla, polohrubé mouky a moučkového cukru), jedno vejce na potření a máslo a rum na závěrečné pokapání koláčků (není ale nutné).

Jak na to? Nejdříve si připravíme omládek: Smícháme 100 g vlažného mléka, 15 g čerstvého droždí, necelou lžičku sladěnky nebo medu a 100 g hladké mouky (mouku a mléko vezmeme z již odvážených surovin na těsto). Zakryjeme a necháme při pokojové teplotě kynout, dokud kvásek omládek nezdvojnásobí svůj objem a nebude dělat bublinky.

Poté jej přesuneme do větší mísy a přidáme zbylé ingredience kromě másla. Vše ručně nebo v robotu zpracujeme a nakonec přidáme i máslo. Tohle je tip cukráře Josefa Maršálka, který doporučuje dávat tuk vždy až nakonec. Těsto řádně propracujeme, v míse zakryjeme utěrkou a necháme kynout pří pokojové teplotě. 

Poté je vyválíme na silnější plát, vykrojíme čtverečky nebo kolečka, doprostřed dáme tvarohovou náplň a těsto spojíme a vytvarujeme. Položíme na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů, do těsta uděláme důlek a okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem

Důlek naplníme povidly a koláče posypeme drobenkou. Necháme ještě vykynout a pak pečeme v předehřáté troubě při cca 180 stupních dozlatova. Horké koláče pokapeme rozpuštěným máslem, smíchaným s rumem. Vychladlé můžeme pocukrovat. 

A na kolik koláčky vyjdou? Veškeré suroviny na těsto mě vyšly na 180 Kč. Počítala jsem ale cenu obyčejné hladké mouky, nikoli špaldové, kterou jsem tentokrát použila výjimečně, protože mi běžná hladká mouka došla. Když ale budete počítat hladkou mouku, vychází to takto: 500 g hladké mouky (11 Kč), 100 g másla (25 Kč), 100 g moučkového cukru (4 Kč), 2 žloutky (12 Kč), 300 ml mléka (11 Kč), 15 g droždí (2 Kč), 1 necelá lžička sladěnky nebo medu (1 Kč), 500 g tvarohu v kostce (60 Kč), 1 vejce (6 Kč), rozinky, vanilkový cukr (4 Kč), 80 g cukru (3 Kč), povidla (10 Kč), drobenka – polohrubá mouka, máslo, moučkový cukr (15 Kč), 1 vejce na potření (6 Kč), rum a máslo (10 Kč).

Z těsta udělám zhruba 24 koláčků (dle velikosti), na dva plechy. Jeden plech pojme 12 koláčků, jak se můžete podívat v galerii:

Fotogalerie - Dvojctihodné koláčky

Ukázat 7 fotografií

Jeden kousek poctivého domácího koláče s máslem, dvěma nádivkami a pokapaného máslem a rumem vyjde na necelých 8 Kč. Cenu energií na pečení jsem nezapočetla, ale i s ní by to vyšlo na jeden kousek do 8 Kč. 

Moje tipy:

  • Těsto během kynutí 1-2 x propracuji, připadá mi, že je to tak lepší. 
  • Postup na přípravu omládku mě naučila moje kolegyně a zkušená pekařka Iva Trhoňová, doporučuji její článek zde. Já jsem si omládek velice oblíbila, práce s ním je snadná a spotřebujete i méně droždí.
  • Sladěnku na omládek jsem kupovala asi před rokem ve zdravých potravinách, stála tehdy zhruba 75 Kč, ale vydrží v lednici dlouho, já ji mám doteď nezměněnou. Je ale možné použít i tekutý med. 
  • Co se týká mouky, tak jsem použila celozrnnou hladkou špaldovou, ale jen proto, že mi klasická hladká tentokrát došla. Musím ale říct, že koláčky se špaldovou moukou mají velmi dobrou chuť a zdá se mi, že jsou vláčnější. Tahle mouka je ovšem dražší, tak zvažte, kterou použijete. 
  • Závěrečné pokapání rozpuštěným máslem s rumem není nutné, ale je to taková pověstná "třešnička na dortu", nebo v našem případě na koláči. Koláčky pak krásně voní a díky máslu i zvláční, přitom drobenka zůstane pořád křupavá. 
  • Koláčky jsou vynikající i druhý den, do třetího dne u nás nevydržely, takže nemůžu posoudit. 
  • Na postup při tvarování a plnění se můžete podívat do galerie. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více