Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na nejlepší štěpánskou omeletu? Tenhle postup funguje!
Zdroj: Šárka Adámková

Štěpánská omeleta je pro pamětníky pojem! Dříve dokonce bývala součástí dezertního menu mnoha restaurací, podobně jako palačinky nebo zmrzlinový pohár. Pak se na omelety trochu zapomnělo. A to je škoda. Pojďme dnes společně vrátit zašlou slávu obyčejnému, ale lahodnému moučníku, který běžně dělávaly naše babičky.

Piškotová neboli štěpánská

V odborných kruzích se jí někdy říká suflé východu a tohle přirovnání není daleko od pravdy. Podle knížky The Soufflé Cookbook je totiž suflé (francouzsky soufflé) kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. A to se přesně děje u omelety. Ta nejslavnější ze všech je omeleta štěpánská. Je jednoduchá na přípravu a chuťově ohromující. Aby byl ale výsledek dokonalý, je potřeba dodržet při přípravě několik zásad. Suroviny na omeletu jsou nenáročné. Na samotné těsto stačí jen vejce, mouka a cukr. Na opečení pak potřebujete trochu másla. Výsledná omeleta má být lehká, velmi nadýchaná, do zlatova upečená a nesmí být zespodu připálená. Proto vás dnes provedu postupem krok za krokem. 

Jednoduchý recept 

Na jednu omeletu budete potřebovat: 2 vejce, 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíci polohrubé mouky, máslo na smažení a zavařeninu k podávání. Jelikož se piškotová omeleta nedělá jen na pánvi, ale peče se také v troubě, začít musíme tím, že si předehřejeme troubu na 180°C. Pak z vajec oddělte žloutky a bílky. Následně nejdříve ušlehejte žloutky s trochou cukru, případně při šlehání přidejte lžíci horké vody. Takto se do těsta dostane více vzduchu a omeleta bude nadýchanější. Zvlášť, v čisté suché nádobě a s čistými metlami, ušlehejte sníh z bílků opět s trochou cukru. Díky tomu bude bílkový sníh pevnější.

Jakmile máte žloutky vyšlehané do pěny a bílky krásně na sníh, jde se do finále. Ke žloutkové pěně přidávejte mouku střídavě se sněhem. Mouku je vhodné do žloutkové pěny spíše přes sítko rozprašovat a vmíchávat postupně. Jednak tím předejdete vzniku hrudek a jednak tento postup opět přidá omeletě na nadýchanosti. Sníh přidávejte opatrně, spíš jej stěrkou do žloutkové směsi „zabalujte“. 

V pánvi, kterou lze dát do trouby, rozehřejte máslo nebo ghí. Ghí je lepší varianta, protože u másla hrozí, že se přepálí, a pak by byla omeleta zespodu připálená. Přepuštěné máslo nic takového neudělá a navíc dodá omeletě nádhernou vůni. Do pánve na rozehřáté máslo nebo ghí nalijte těsto, velmi krátce je nechte smažit, stačí tak minutka, a pak dejte omeletu v pánvi zapéct do předem vyhřáté trouby. Druhou možností je pánev máslem jen vymazat, vysypat polohrubou moukou, nalít do pánve těsto a pak hned upéct. Omeleta se peče v troubě předehřáté na 180°C dozlatova. Propečení zkuste špejlí. Zapíchněte ji do těsta a pokud vyjde ven suchá, je hotovo.

Pocukrovat, servírovat! 

Piškotová omeleta se podává ihned po upečení. V retro verzi ji stačí jen potřít zavařeninou, přeložit napůl, pocukrovat, případně doplnit čerstvým nebo kompotovaným ovocem a podávat. Jak vidíte, je to velmi jednoduché a suroviny na přípravu má většinou každý z nás běžně doma. I proto by štěpánská omeleta měla být moučníkem, který si zaslouží mít čestné místo ve vašem kulinárním repertoáru.

Zdroje informací:
The Soufflé Cookbook

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více