Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Španělské smaženky torrijas ze staršího chleba: Voní medem, kořením a vínem a podle tohoto receptu je zvládnete levou zadní
Zdroj: Wikimedia Commons, By Tamorlan - Own work, CC BY-SA 3.0

Máte rádi francouzské toasty? Tak vás možná osloví i jejich španělská varianta torrijas. Připravují se z plátků bílého chleba, které se namáčejí do směsi vajíček a mléka, ale dochucují se ještě vínem a kořením. Podle našeho receptu je zvládnete levou zadní.

Jak využít staré pečivo?

Torrijas mají blízko k dalším podobným chlebovým specialitám typu smaženka, do nichž se využívá starý chléb a je jedno, zda jde o klasickou šumavu, „toasťák“ nebo plátky rohlíků či veky, v případě torrijas je to konkrétně bílý chléb nebo bageta.

Možná je znáte nejen pod názvem francouzský toast, ale třeba i pavézky, ztracený chléb pain perdu nebo chudí rytíři. Základ je vždy stejný – chléb namočený do mléka či smetany a vajec. Díky této směsi pečivo trochu změkne, nová křupavost a lepší chuť se mu pak dodá osmažením na pánvi na troše másla nebo oleje

Torrijas jako postní pokrm

O sladkých smaženkách by se dalo říct, že patří k nejstarších dezertům vůbec. Tento způsob úpravy chleba byl populární patrně již ve starověku a doložen je již ve starověkém Římě. Smaženky torrijas byly ve Španělsku dlouhá léta pouhým pokrmem chudých a vždy se spojovaly s obdobím předvelikonočního půstu.

Šlo totiž o obyčejný prostý pokrm, který ale dokázal patřičně nasytit, což přišlo v postním období vhod. Navíc jejich příprava měla i ryze praktické důvody. Kvůli omezování jídelníčku prý lidé nestíhali sníst chleba a ten jim ztvrdnul. V tu chvíli pak nastával ideální čas na torrijas

Oblíbeným jídlem se staly již v 16. století, kdy se podávaly třeba nastávajícím matkám před porodem a také po porodu, aby jim pomohly obnovit energii. Největší popularity pak podle pramenů dosáhly ve 40. letech 20. století.

V letech 1936-39 totiž ve Španělsku probíhala občanská válka, po níž následovaly roky krize, během nichž byl chléb na torrijas jednou z mála surovin, které se daly obstarat. Torrijas se staly oblíbeným velikonočním pokrmem, připravovaly se hlavně během Svatého týdne těsně před Velikonocemi, kdy vrcholil půst, ale i v celém postním období. Zvykem bylo podávat je s vínem, v této kombinaci pak připomínaly tělo a krev Ježíše Krista.

Chléb může zvláčnit mléko i víno

V současnosti najdete torrijas na každodenním jídelním lístku v mnoha restauracích ve Španělsku. Jsou jednoduché a relativně levné na přípravu a pravidelně se objevují v tradičním menu del día. Tak se označuje cenově dostupný oběd pro dělníky, který byl po desetiletí ve Španělsku zákonnou povinností ve všech restauracích.

Z původního jídla chudých se torrijas staly pochoutkou, která se stále více vylepšuje. Dnes se tak ve Španělsku připravuje v mnoha variantách, třeba torrijas ze Sevilly (města ve španělské Andalusii), které se dělají bez mléka, ale s použitím bílého vína. Do jiných verzí se zase dává mléko nebo smetana. Nejdůležitější však je nechat chléb v tekutině pořádně nasáknout, díky tomu má pak téměř krémovou strukturu, díky níž trochu připomíná chlebový pudink

Recept na sevillské torrijas

U španělských torrijas je důležitý už samotný chléb. Nejlepší chuti zkrátka dosáhnete, když použijete nějakou lepší bagetu. V některých restauracích ve Španělsku dokonce zašli tak daleko, že si připravují extra čerstvý chléb na torrijas, tím už ale pokrm ztrácí svůj původní účel.

Zajímavostí také je, že ty pravé španělské se nesmaží na másle, ale na olivovém oleji, což jim také dodá specifickou chuť. Smaženky se obvykle dochucují skořicí a pomerančovou kůrou, někdy se přidává i hřebíček nebo kardamom. Pokud klasické francouzské toasty znáte a láká vás vyzkoušet něco nového, můžete rovnou zkusit verzi inspirovanou sevillskými torrijas, v níž se mléko kombinuje s červeným vínem. Jak na to? 

Budete potřebovat: 500 ml červeného vína, 500 ml mléka, kůru a šťáva z 1 pomeranče, 1 tyčinku skořice, 110 g cukru, 1 bagetu nakrájenou na plátky, 2 lžíce medu, ½ lžičky mleté skořice, 6 vajec, olivový olej na smažení.

Postup: V malém hrnci smíchejte víno, mléko, pomerančovou kůru, skořicovou tyčinku a polovinu cukru a za stálého míchání přiveďte k varu, aby se cukr rozpustil. Plátky chleba vložte do hlubokého plechu v jedné vrstvě. Chléb zalijte směsí vína a mléka a nechte 15 minut odležet, přičemž v polovině doby máčení chléb obraťte. 

Do malého hrnce dejte pomerančovou šťávu a přidejte med. Přiveďte k varu a zredukujte na řídký sirup. V malé misce smíchejte zbývající cukr a mletou skořici. Rozšlehejte vejce. Na pánvi rozehřejte olej.

Plátky chleba namočte do vajíčka a smažte 2-3 minuty z každé strany, dokud dobře nezhnědnou. Vyjměte je z pánve, posypte skořicovým cukrem a pokapejte pomerančovým sirupem.

Náš tip: Dáváte-li přednost slaným jídlům, můžete si připravit francouzský toast se šunkou a sýrem podle následujícího video receptu.  

Zdroje informací: 
Theculturetrip.com 
Cookingpoint.es
Spanelstinadoplavek.cz

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více