Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I dezert ze starého chleba může být úžasný: Chlebový pudink nahradí naši žemlovku. Víme, jak jej připravit!
Zdroj: Unsplash, Amanda Lim

Když vám doma ztvrdne pečivo, je spousta možností, co s ním udělat. Chlebový pudink je ale ze všech nejlahodnější. Peče se v různých verzích snad ve všech zemích světa, nejslavnější je ale jeho britská varianta. Je jemný díky smetaně a úžasně voní po skořici, vanilce a muškátovém oříšku.

Z bílého chleba nebo housek

Jen stěží najdete prostší, obyčejnější a levné jídlo, než je chlebový pudink. Přesto z něj můžete udělat úplnou delikatesu. Stačí jen přidat pár zajímavých ingrediencí navíc a vznikne vám přímo luxusní dezert. Pravda, sice už možná nebude tak levný, ale hlavní myšlenka, tedy zpracovat starý chléb, bude splněna. I když se mu říká chlebový, z „šumavy“ jej neuděláte. Na chlebový pudink se nepoužívá klasický český chléb ale obvykle chléb bílý, třeba italského typu s křupavou kůrkou, toastový chléb nebo francouzská bageta. Klidně ale lze sáhnout po normálních houskách a rohlících jako v případě české žemlovky. Ať už použijete jakékoliv pečivo, dokonalou konzistenci mu propůjčí namočení do smetany smíchané s vejci, o chuť se pak postará aromatické koření a sušené ovoce.

Verze z celého světa

Chlebový pudink se připravuje v různých variantách snad po celém světě. Na některých místech jej dělají na Vánoce, jinde si na něm pochutnávají během masopustu, v dalších zemích je zase typickým postním jídlem nebo pokrmem, který se tradičně podává na Velký pátek. Pokud byste přihlédli k jeho postnímu charakteru, právě teď je jeho ideální čas. V různých zemích pudinky také různými způsoby vylepšují - na Filipínách do něj přidávají banány, mexická verze capirotada se vylepšuje oříšky a ovocem, v Portoriku je svěží díky limetkové kůře a tvarohu, v Belgii jej dělají s jablky a v Kanadě asi ne moc překvapivě s javorovým sirupem. V Maďarsku jej zdobí sněhová čepice a v asijských zemích jej přelévají vanilkovou pudinkovou omáčkou. S nějakou sladkou omáčkou se obvykle servíruje i v Americe – většinou s rumovou či s přídavkem whiskey nebo bourbonu. A i verze s tmavým chlebem existuje – třeba v Německu si pochutnávají na specialitě Schwarzbrotpudding (černý chlebový pudink). Domovinou chlebového pudinku, známého po celém světě pod anglickým názvem bread pudding je zřejmě Velká Británie, kde se podle webu Tastecooking.com podobný moučník dělal již ve 13. století. Jedny z prvních receptů na tuto specialitu podobné těm současným se objevily již v 18. století v kuchařce nazvané The Compleat Housewife.

Dokonalá krémová konzistence

Na chlebovém pudinku je báječné i to, jak snadný je na přípravu. Zkuste jej třeba podle starého anglického receptu. To hlavní, co na něj potřebujete, je chléb (nejlépe nějaký francouzský či italský venkovský chléb), který by měl být aspoň den starý. Chléb je pak nutné pořádně namočit do mléka či smetany.  Čím delší dobu jej budete máčet, tím bude uvnitř měkčí a krémovější. A jak na to? Připravte si 400 g bílého chleba natrhaného na kousky, 600 ml mléka nebo smetany, 450 g sušeného ovoce, 100 g cukru, 50 g hladké mouky, 1 a 1/2 lžíce směsi koření (skořice muškátový oříšek, nové koření, hřebíček, zázvor), 2 velká vejce, rozšlehaná, 100 g rozpuštěného másla a cukr demerara (nebo klasický) na posypání.

Předehřejte troubu na 150 °C. Obdélníkovou formu o rozměrech asi 30 x 23 cm dobře vymažte máslem. Chléb vložte do velké mísy. Zalijte ho mlékem a nechte 10 minut odstát. Poté vše promíchejte. Vmíchejte sušené ovoce a cukr a opět promíchejte. Vmíchejte mouku a směs koření. Přidejte rozšlehaná vejce a rozpuštěné máslo a vše nalijte do připravené formy. Povrch rovnoměrně posypejte cukrem demerara. Pečte asi hodinu a půl. Nakonec zvyšte teplotu trouby na 180 °C a pečte dalších asi 10 minut, dokud pudink nezezlátne. Chlebový pudink je nejlepší podávat ihned po upečení. Pokud byste jej chtěli vylepšit, můžete rozinky předem namořit do rumu nebo do bourbonu aspoň na jednu až dvě hodiny. Rozinky můžete vyměnit za jiné sušené ovoce, které máte rádi, například brusinky nebo třešně. Případně lze přidat i nasekané oříšky či nalámanou čokoládu.

Vylepšete jej omáčkou

To, co povyšuje chlebový pudink na ještě větší delikatesu, je ovšem omáčka. Jak připravit omáčku na chlebový pudink? Na omáčku budete potřebovat asi 110 g rozpuštěného másla, 1 šálek cukru, 1 velké vejce a 1/2 šálku bourbon whiskey. Zatímco se chlebový pudink peče, připravte omáčku. V malém hrnci rozpusťte máslo, odstavte a vešlehejte cukr a vejce. Pak dejte zpět na oheň a omáčku vařte jen do zhoustnutí, pak ji stáhněte z ohně a zašlehejte do ní bourbon. Potřebujete verzi bez alkoholu? Stačí místo bourbonu použít vanilkový extrakt a trochu jablečného octa. Ještě teplou omáčkou pak přelijte pudink a můžete si začít pochutnávat.

Zdroje informací:
Tastecooking.com

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více