Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborné sýrové bramboráčky pro začátečníky: Křupavé placičky zvládne připravit do 30 minut podle snadného postupu každý
Zdroj: Toprecepty, mika59

Bramboráčky se u nás připravují v nejrůznějších variantách. Ale co si pro změnu přichystat pečené sýrové bramboráčky? Jsou krásně křupavé a nenáročné na přípravu. Začínáte s vařením? Směle do toho, je to jednoduché a výborné.

Pečené bramboráčky na plechu

Brambory připravujeme nejen jako přílohu, ale také jako hlavní jídlo. A tak je tomu i s těmito sýrovými bramboráčky. Můžete je přidat k masu, další zelenině, ale také si jich připravit dostatečné množství. Obvykle se připravují na pánvičce. Když si ale chceme ušetřit práci, upečeme je v troubě. Pak jsou hotové zhruba za 35 minut a nemusíme stát hodinu u plotny při smažení.

Jak připravit pečené bramboráky

Obvykle jsou bramboráčky mastnější. Tyto sýrové bramboráčky pečeme na pečicím papíru v troubě a není důvod k nim přidávat další tuk. Ostatně ten v sýru úplně stačí. Recept je ideální pro začátečníky v kuchyni. Patří totiž k takovým, při jejichž přípravě se všechny ingredience nasypou do mísy, promíchají, dají na plech a pečou. Žádná věda v tom není.

Bramboráčky jsou z brambor, sýru, granulovaného česneku, soli a kmínu. Jako sýr je ideální zvolit variantu, která bude aromatická a zároveň držet brambory pohromadě. Ideální je cheddar. Můžeme ale využít i eidam a dochutit brambory cheddarem nebo parmazánem. Pokud si chceme bramboráčky trochu obměnit, můžeme k nim přidat, jako k těm klasickým, i bylinky. Klasicky majoránku, jindy můžete využít tymián, nebo třeba rozmarýn. Výborné budou i s nasekanou pažitkou. Z koření můžete zvolit i granulovanou cibuli, případně pepř.

Jak upéct sýrové bramboráčky

Na tyto vynikající bramboráčky budete potřebovat: 800 g brambor, 200 g sýru cheddar, 2 lžičky sušeného česneku (dle chuti), 1 lžičku majoránky, 1 lžičku drceného kmínu a sůl.

Jak na to? Brambory omyjte a oloupejte. Polovinu z nich nastrouhejte do mísy najemno, zbytek brambor a sýr na hrubé části struhadla. Přidejte špetku soli a nechte chvíli odstát.

Troubu rozpalte na 220 °C. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Slijte vodu z brambor, která se vyloučila, do hrnku a počkejte, až se na dně usadí škrob. K bramborám přidejte sýr, česnek, kmín a majoránku. Vodu z hrnku vylijte a usazený škrob přidejte do mísy k bramborům. Dobře promíchejte. Lžicí naberte těsto a dejte ho na pečicí papír. Rozetřete do rovnoměrné placičky. Strčte plech do trouby a pečte dozlatova. Trvá to zhruba 12-15 minut.

Upečené zlatavé bramboráčky nechte na plechu, aby ztuhly. Na talíř se dávají teplé. Výborně ale chutnají i studené.  

Náš tip: Připravte si podle videonávodu tyto bramboráky z trouby s majoránkou a česnekem, které jsou výborné třeba se zakysanou smetanou.

 

Recepty k tomuto článku