Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výtečné hospodské pepřenky: Recept na pikantní rybí chuťovku se zeleninou a pepřem zvládnete levou zadní
Zdroj: Toprecepty, Jiri V.

Milujete nakládaný hermelín nebo utopence? Oblíbenou hospodskou delikatesou k pivu jsou i pepřenky. Tato pikantnější rybí specialita je běžně k dostání v obchodě, poměrně snadno si ji ale můžete připravit sami. Pepřenky z kapra oceníte i jako vynikající netradiční lehký předkrm. 


Pepřenky jako chuťovka k pivu

Pokud máte rádi různé rybí chuťovky, pepřenky určitě znáte. Najdeme je na jídelním lístků mnoha restaurací jako oblíbenou chuťovku k pivu. Pepřenky však nejsou jen tak obyčejné nakládané rybky. Jsou pikantnější díky pepři a doplněné většinou ještě nějakou zeleninou. Ta by ovšem neměla převládat, jak se často stává u výrobků, které se prodávají již hotové. Když si je uděláte doma, můžete si poměr surovin určit podle vašich chutí a ještě budete přesně vědět, co jste do pepřenek použili. 

Klasické pepřenky, které se vyrábějí průmyslově, jsou výrobek z marinovaných sleďů. Tato středně velká ryba žijící ve vodách severního Atlantského oceánu, známá rovněž jako herynek, je základem mnoha marinovaných rybích chuťovek, jako jsou třeba matjesy, zavináče, pečenáče či uzenáče.

Sledě se nakládají do oleje, octa, různých nálevů s bylinkami nebo i do ochucených omáček, třeba hořčičné nebo koprové. Pepřenky mají poměrně blízko k zavináčům. Jde také o rybky nakyselo, naložené v octovém nálevu společně s různými druhy zeleniny. Na rozdíl od zavináče se k nim ale většinou nepřidává kysané zelí, ale spíš mrkev, hrášek, cibule, paprika nebo feferonky. A samozřejmě nesmí chybět pepř, který pepřenkám dává nejen jméno, ale i ostrou chuť a štiplavé aroma. 

Jaké ryby na pepřenky?

Původní pepřenky jsou sice ze sleďů, klidně ale můžete použít jakoukoliv jinou rybu, přičemž nejjednodušší možností, když se vám nechce nic nakládat, je použít jen již naložené matjesy v oleji a přidat k nim zeleninu.

Jako pepřenky ale můžete rovnou naložit i jiné ryby, a to klidně i sladkovodní, třeba cejna, plotici, karase a samozřejmě kapra. Vzhledem k tomu, že sleď patří k tučnějším rybám, kapr jako rovněž tučná ryba k tomu přímo vybízí. Případně můžete ryby úplně vynechat a udělat si vegetariánskou verzi pepřenek z cukety

Jak udělat pepřenky z kapra?

V případě, že máte tuto rybu v oblibě, jsou pepřenky ideální možností, jak si kapříka vychutnat jinak než v jeho sváteční vánoční podobě.  A jak je tedy připravíte? 

Budete potřebovat: 1,5 kg filetů z kapra, sůl, 300 ml octa, 750 ml vody, 2 lžíce cukru, 1 lžíci soli, 8 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 2 ks bobkového listu, 6 cibulí, 200 g sterilované zeleninové směsi, feferonky, čerstvě mletý pepř. Na finální nálev si připravte: 6 lžic oleje, 3 lžíce krystalového cukru, 1,5 lžíce soli, ½ lžičky čerstvě mletého pepře, 200 ml vody a 100 ml octa. 

  1. Kapra omyjte, nakrájejte na filety a zbavte je velkých kostí. Nakrájejte filety na menší kousky, každý kus důkladně osolte a nechte odležet přes noc v lednici v uzavíratelné sklenici. Na 1 kg rybího masa je třeba asi 2 lžíce soli. Maso se díky soli zpevní. Pak filety důkladně propláchněte pod studenou tekoucí vodou.
  2. Mezitím si připravte nálev. Smíchejte ocet a vodu a přidejte cukr, sůl, pepř, nové koření a bobkový list. Nechte přejít varem a dejte vychladnout.
  3. Propláchnuté filety vložte do sklenice a zalijte je vychladlým nálevem. Nechte v chladničce odležet cca 4–5 dní podle velikosti filetů. Během té doby působením octa kůstky ve filetech změknou nebo se rozpadnou.
  4. Kousky kapra opět propláchněte vodou, následně je nakrájejte na nudličky.  Cibuli nakrájejte na proužky, přelijte ji vařící vodou a ochlaďte studenou vodou.
  5. V míse smíchejte nakrájené rybí filety s cibulí, sterilovanou zeleninou a vše dochuťte čerstvě pomletým pepřem. Připravte si finální nálev tak, že opět smícháte všechny suroviny, necháte přejít varem a necháte vychladnout. 
  6. Směs ryb a zeleniny napěchujte do zavařovacích sklenic a zalijte finálním nálevem. V chladničce nechte odležet další dva dny. Podávejte nejlépe s čerstvým pečivem. 

Náš tip: Máte-li rádi podobné nakládané delikatesy, možná vás osloví i tyto sýry podle našeho video receptu.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si